Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΤΡΙΧΩΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

STAR 21.00
Κωμωδία, 2010 (Έγχρ.), 92'

FURRY VENGEANCE. Αμερικανική ταινία του Ρότζερ Καμπλ, με τους Μπρένταν Φρέιζερ, Μπρουκ Σιλντς, Ρίκι Γκαρσία.

Δεν ακούγεται πρωτότυπο, αλλά θα μπορούσε να είναι το στόρι ενός συμπαθητικού, περιβαλλοντολογικά ευαίσθητου animation: ένας κτηματομεσίτης επιβλέπει το χτίσιμο ενός μοντέρνου οικισμού, ο οποίος απειλεί να καταστρέψει μεγάλη δασική έκταση. Υπολογίζει χωρίς τα… άγρια ζώα, όμως, τα οποία είναι αποφασισμένα να υπερασπιστούν τη γη τους με κάθε τρόπο.

Είναι περισσότερο παιδικό απ’ ό,τι ακούγεται, δεν είναι animation κι έχει για πρωταγωνιστές ρακούν, ασβούς, αετούς, αρκούδες και, δυστυχώς, τον Μπρένταν Φρέιζερ με την Μπρουκ Σιλντς. Και τα κακά μαντάτα συνεχίζονται: σλάπστικ κωλοτούμπες, άνοστα καλαμπούρια, μέτρια ψηφιακά εφέ και τόνοι αφέλειας συνδυάζονται σε μια ανεγκέφαλη επίθεση κακού γούστου, η οποία σε κάνει να θέλεις να πυροβολήσεις όποιον ξαναπεί τη λέξη «οικολογία».



ΕΛΑ Ν’ ΑΓΑΠΗΘΟΥΜΕ, ΝΤΑΡΛΙΝΓΚ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 1986 (Έγχρ.) 86'

Ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Στάθη Ψάλτη, Σταμάτη Γαρδέλη, Ρένα Παγκράτη.

Ο Ψάλτης είναι ο ερωτύλος ενός μικρού νησιού, η Παγκράτη η νησιωτοπούλα που τον κυνηγά και η Φίνου το αγριοφρικιό που κερδίζει την καρδιά του Στάθη. Cult το «Είναι φάση το αγόρι» κι «Έλα να Γυμνωθούμε, Ντάρλινγκ» ο κινηματογραφικός τίτλος της ταινίας.

Ο Ψάλτης εξασκείται στο εθνικό σπορ του καμακιού, κι εμείς μάλλον δεν τσιμπάμε με άλλο ένα λεκτικό παραλήρημα με χονδροειδές σεξίστικο χιούμορ.


ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ

MEGA 21.15
Κωμωδία, 2002 (Έγχρ.), 93'

MR. DEEDS. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Μπριλ, με τους Άνταμ Σάντλερ, Γουινόνα Ράιντερ, Τζον Τορτούρο.

Ένας καλόκαρδος ιδιοκτήτης πιτσαρίας κληρονομεί ένα τεράστιο ποσό από έναν θείο του και έρχεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, όπου αντιμετωπίζει τις δολοπλοκίες των πρώην συνεργατών του νεκρού και μιας επιτήδειας δημοσιογράφου.

Το ριμέικ της ταινίας του Κάπρα «Ο κ. Ντιντς Έρχεται στην Πόλη» είναι μια κωμωδία επικεντρωμένη στον Άνταμ Σάντλερ.


ΕΝΑ ΜΠΛΟΥ ΤΖΙΝ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ

STAR 22.45
Κομεντί, 2005 (Έγχρ.), 119'

THE SISTERHOOD OF THE TRAVELING PANTS. Αμερικανική ταινία του Κεν Κουάπις, με τους Άμπερ Τάμπλιν, Αμέρικα Φερέρα, Μπράντλι Γουίτφορντ.

Τέσσερις έφηβες φίλες αγοράζουν ένα παντελόνι τζιν και αποφασίζουν να το μοιραστούν φορώντας το από μια βδομάδα η καθεμία για να τους φέρει τύχη.

Τέσσερις χαριτωμένες ηθοποιοί (με ίδιες, επιπλέον, σωματικές αναλογίες) δίνουν φρεσκάδα σε αυτήν τη μεταφορά ενός best seller μυθιστορήματος της αποκαλούμενης «γυναικείας» λογοτεχνίας. Το θέμα είναι φυσικά η ενηλικίωση και η προσπάθεια της παρέας να μείνει ενωμένη παρά το διαφορετικό δρόμο που ακολουθεί κάθε μέλος της.


ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

ALPHA 23.00
Δραματική, 2003 (Έγχρ.) 127'

BEYOND BORDERS. Αμερικανική ταινία του Μάρτιν Κάμπελ, με τους Αντζελίνα Τζολί, Κλάιβ Όουεν, Τέρι Πόλο.

Μια Αμερικανίδα μεγαλοαστή παντρεμένη στο Λονδίνο, εντυπωσιασμένη από την προσωπικότητα του γιατρού Νικ Κάλαχαν που είναι επικεφαλής μιας ομάδας βοήθειας σε καταυλισμούς προσφύγων, τον ακολουθεί στο ανθρωπιστικό του έργο ζώντας παράλληλα μια ρομαντική ιστορία μαζί του.

Το πρώτο μέρος στον αιθιοπικό καταυλισμό έχει ενδιαφέρον, όμως στη συνέχεια η ταινία εστιάζει στο ρομάντζο, καθιστώντας τα υπόλοιπα απλώς ένα «πλαίσιο» δράσης.


ΚΡΙΣΤΙΝ

MEGA 00.45
Τρόμου, 1983 (Έγχρ.), 110'

CHRISTINE. Αμερικανική ταινία του Τζον Κάρπεντερ, με τους Κιθ Γκόρντον, Τζον Στόκγουελ, Αλεξάντρα Πολ.

Ένας σπασίκλας μαθητής που δεν είναι καθόλου δημοφιλής στο σχολείο, αγοράζει μια παλιά Plymouth η οποία αποδεικνύεται ότι έχει σατανικές δυνάμεις.

Θαυμάσια η ιδέα ενός ζηλόφθονου αυτοκινήτου που θέλει να έχει προνομιακές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του, ενώ παράλληλα παίζει συνεχώς από το ραδιοφωνάκι του κλασικά rock ’n’ roll κομμάτια. Το σενάριο, όμως, είναι αρκετά επίπεδο σε σχέση με το μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, παρόλο που στο πρώτο μέρος παρουσιάζει γλαφυρά το αμερικανικό σχολικό περιβάλλον.


ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

STAR 01.15
Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 102'

SUNSHINE CLEANING. Αμερικανική ταινία της Κριστίν Τζεφς, με τους Έιμι Άνταμς, Έμιλι Μπλαντ, Άλαν Άρκιν.

Οι παραγωγοί του βραβευμένου με δύο Όσκαρ «Little Miss Sunshine» επανέρχονται με ακόμη μία… Ηλιαχτίδα, όπου η Ρόουζ, μια ανύπαντρη μητέρα που δουλεύει ως καθαρίστρια, και η άνεργη αδερφή της Νόρα ανοίγουν την οικογενειακή επιχείρηση Sunshine Cleaning και καθαρίζουν σκηνές εγκλήματος. Παράλληλα, ο εκκεντρικός πατέρας τους προσπαθεί να τα οικονομήσει με μικροκομπίνες κι εκπαιδεύει… επιχειρηματικά τον εγγονό του.

Στο φόντο το Αλμπουκέρκι του Νιου Μέξικο. Η επαρχιακή Αμερική με τα φτηνά μοτέλ, τα ανοιχτά τοπία και τα νεόπλουτα όνειρα. Στο κέντρο οι δύο αντίθετου χαρακτήρα αδερφές, γύρω τους μια σειρά από off beat καθημερινούς ήρωες με το ένα πόδι στη μιζέρια και το άλλο στην αισιόδοξη αθωότητα. Οι αναποδιές και τα χιουμοριστικά ευρήματα που τους συνοδεύουν είναι μάλλον απλά – και σίγουρα καλοδεχούμενα. Λειτουργούν χωρίς να αιφνιδιάζουν, καθώς περισσότερο εξυπηρετούν μια ευχάριστη αφηγηματική ροή παρά μπήγουν τα νύχια τους βαθιά κάτω από τη λιγάκι θολή, αλλά καθόλου σκοτεινή επιφάνεια του αμερικανικού ονείρου. Η Νεοζηλανδή Κριστίν Τζεφς («Σίλβια») ακολουθεί το καλογραμμένο σενάριο, η χαμηλών τόνων Έμιλι Μπλαντ υποστηρίζει την απολαυστική Έιμι Άνταμς και το ανεξάρτητο σινεμά κοιτάζει το χάπι εντ και το μεγάλο κοινό με ανάλαφρη χάρη.


Η ΚΟΝΤΕΣΣΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ

STAR 03.00
Εποχής, 2005 (Έγχρ.), 138'

THE WHITE COUNTESS. Αμερικανοαγγλική ταινία του Τζέιμς Άιβορι, με τους Ρέιφ Φάινς, Νατάσα Ρίτσαρντσον, Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Στη Σαγκάη το 1936, λίγο πριν την ιαπωνική εισβολή, ο Τζάκσον ένας τυφλός Αμερικανός διπλωμάτης, φτιάχνει το ιδανικό μπαρ με την βοήθεια του Ματσούντα, ενός μυστηριώδη Ιάπωνα. Εκεί προσλαμβάνει ως συνοδό κυριών και την Σοφία, μια έκπτωτη Ρωσίδα κοντέσα που είναι το μαύρο πρόβατο της πρώην αριστοκρατικής οικογένειάς της.

Το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο αξιοποιείται μόνο «διακοσμητικά», ενώ άνιση είναι η σχέση προσωπικού-ιστορικού στοιχείου σ’ αυτό το άνισο μελόδραμα που ούτε το δυνατό καστ μπορεί να διασώσει.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου