Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Έκθεση Fitch: Αισιόδοξες προβλέψεις αλλά και... προειδοποιήσεις

Εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις της τρόικα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.


Σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο οίκος αναφέρει πως το 2013 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4%, το 2014 η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη  0,5%, ενώ το 2015 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2%. Αναφορικά με τα επίπεδα του χρέους ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 175,2% εφέτος και στο 176,1% το 2014.

Σύμφωνα με την Fitch Ratings η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμισθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης  και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα και ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα και ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών.

Πάντως, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ξεκαθαρίζει πως η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να επηρεασθεί αρνητικά σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα, από τη στιγμή που καταγραφούν νέα χρηματοδοτικά κενά, εάν σημειωθεί κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση και ευρύτερα εάν η ελληνική οικονομία δεν ανακάμψει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

(tovima)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου