Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Τρία εκατ. τουρίστες τον Σεπτέμβριο!

Οπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ο Σεπτέμβριος φέρνει μαζί του πολλές αφίξεις και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ετσι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2012 είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας 2,522 εκατ. τουρίστες, όπως όλα δείχνουν φέτος οι αφίξεις θα είναι αυξημένες κατά 20%, δηλαδή μέσα σε όλα τα φετινά ρεκόρ του τουρισμού θα προστεθεί και αυτό του Σεπτεμβρίου με 3,026 εκατ. τουρίστες.


Ο αναβρασμός που επικρατεί στα παράλια της Βορείου Αφρικής και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία έχουν επιφέρει αλλαγές στα τουριστικά ρεύματα της Ανατολικής Μεσογείου, με ευνοημένους κυρίως τη χώρα μας και την Τουρκία.

Ο ελληνικός τουρισμός ευνοήθηκε από τις αναταραχές στις χώρες της Αφρικής, και ειδικότερα στην Αίγυπτο. Ηδη tour operators ευρωπαϊκών αγορών μεταφέρουν πτήσεις από την Αίγυπτο στη χώρα μας, ενώ η «θετική επίπτωση» υπολογίζεται σε περίπου 300.000 επιπλέον ξένους τουρίστες. Και με τη συμβολή της φθινοπωρινής περιόδου οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τον στόχο των 17 εκατ. τουριστών, ενώ τα έσοδα ενδεχομένως να προσεγγίσουν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, οι αφίξεις θα υπερβούν τα 17,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ τα έσοδα ενδεχομένως να προσεγγίσουν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Οπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, η Ελλάδα φέτος κέρδισε το στοίχημα για τρεις λόγους:

Πρώτον υπήρχε πολιτική σταθερότητα, δεύτερον οι απεργίες ήταν περιορισμένες (και σημαντικά λιγότερες σε σχέση με το απεργιακό κύμα που συγκλόνισε την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία φέτος το καλοκαίρι) και τρίτον υπήρχε καλή σχέση ποιότητας / τιμής.

Οσο για το εάν η Ελλάδα ευνοήθηκε από την αναταραχή στις χώρες της Αφρικής, αναφέρει πως «η θετική επίπτωση στον ελληνικό τουρισμό είναι μικρή, της τάξης του 2%, δηλαδή περίπου 300.000 επιπλέον αφίξεις λόγω της συγκυρίας». Ωστόσο υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται ο τουριστικός τομέας με τα προσωρινά προβλήματα των γειτονικών χωρών, αλλά να ενταθεί η μακροχρόνια στρατηγική αναβάθμιση της ποιότητας και της προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», αφού, όπως λέει, μια πιθανή αποσταθεροποίηση ή και ανάφλεξη της ευρύτερης περιοχής εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους, παρά οφέλη για τον τουρισμό μας.

Νέες δυνάμεις και ανεκμετάλλευτα πορτοφόλια

Οι αφίξεις από Γερμανία και Αγγλία κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, ισοφαρίζοντας έτσι τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αφίξεις από τη Γαλλία, που διαμορφώνονται στο 1 εκατ. άτομα. Ο αριθμός των Ρώσων, Ουκρανών και Τούρκων θα υπερβεί τα 2,2 εκατ. άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Προξενείου μας στη Μόσχα, τον Αύγουστο εκδόθηκαν 176.560 θεωρήσεις βίζας (+40,6%).

Την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου ο συνολικός αριθμός θεωρήσεων που χορηγήθηκαν έφθασε τις 776.730 (+56,8%), ενώ υπερδιπλασιάστηκε και ο αριθμός χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, οι οποίες έφθασαν τις 288.388.

Ομως υπάρχουν δύο πολλά υποσχόμενες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό που παραμένουν ανεκμετάλλευτες: της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα περί τις 20.000 Κινέζοι και 50.000 Ιάπωνες. Εξαιρετικά λίγοι, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ιάπωνες δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τη χώρα, όμως δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Για να έρθουν οι Κινέζοι ή οι Ιάπωνες τουρίστες στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πάνε στην Τουρκία ή την Ιταλία.

(ethnos)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου