Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η Μέρκελ κυρίαρχος της Γερμανίας και της Ευρώπης ακόμη και χωρίς αυτοδυναμία!


Φλέρταρε με την απόλυτη πλειοψηφία αλλά τελικά η αυτοδυναμία έμεινε όνειρο για την Άνγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες. Αλλά αυτό λίγο νοιάζει την καγκελάριο της Γερμανίας, που απέδειξε περίτρανα μετά τις σημερινές εκλογές ότι είναι η μια και μοναδική κυρίαρχος της Γερμανίας και της Ευρώπης. Τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες ποσοστό 41,7% και 295 έδρες. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 25,6% και 182 έδρες, η Αριστερά 8,6% και 61 έδρες και οι Πράσινους με 8,4% και 60 έδρες.
Η Εναλλακτική για την Γερμανία, το κόμμα κατά του ευρώ, απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Μέρκελ, που αύξησε τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές κατά 8,5%, είναι το καλύτερο του κόμματός της από το 1990.

Κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες έδειξε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε τηλεοπτική συζήτηση. Είναι προφανές ότι δεν θα προσπαθήσω να σχηματίσω μια κυβέρνηση μειοψηφίας, απάντησε όταν ο ένας από τους παρουσιαστές επισήμανε ότι τα κόμματα CDU/CSU μπορεί να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή της Γερμανίας.

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως περιμένει να διεξαχθεί διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Γερμανία.

«Κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας κυβερνητικής συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας», είπε η Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στην πλευρά του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και του υποψηφίου των Πρασίνων Γίργκεν Τριτίν, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στο στούντιο.

Στο 73% έφτασε η συμμετοχή στις γερμανικές εκλογές, ποσοσό που είναι μεγαλύτερο από το 70,8% το οποίο είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του 2005 —όταν η Άγγελα Μέρκελ είχε γίνει για πρώτη φορά ομοσπονδιακή καγκελάριος— είχε φθάσει το 77,7%. Το 2002, όταν είχαν κερδίσει οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε φτάσει το 79,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ενδιαφέρον μεταξύ των πολιτών για τις ομοσπονδιακές εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 είναι χαμηλότερο στην ανατολική Γερμανία —την πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας— εν σχέσει με την πλουσιότερη δυτική, την άλλοτε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου