Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες θα επιδιώξει η Μέρκελ

Τι ανταλλάγματα θα ζητήσει άραγε ο Στάινμπρουκ...;

Ακόμη πιο πιθανή φαντάζει, έπειτα από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, η συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού», ο οποίος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Και αυτό γιατί η συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι το μόνο σενάριο που δίνει ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη κυβέρνηση.


Αυτό το κυβερνητικό σχήμα έχει δοκιμαστεί δύο φορές στην Ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Την πρώτη φορά το 1966-1969 υπό τον Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ, όταν διαλύθηκε η κυβερνητική συμμαχία του CDU με τους Φιλελεύθερους.

Ο επόμενος μεγάλος συνασπισμός έδωσε την πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ (2005-2009), ύστερα από την ήττα των Σοσιαλδημοκρατών του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Όσον αφορά τώρα στην ίδια την καγκελάριο, αναμφίβολα η κυριαρχία της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, έπειτα και από το ποσοστό που συγκέντρωσε, το οποίο ανήλθε στο 41,5%.

Το... πρόβλημα είναι ότι πλέον ο Στάινμπρουκ της είναι απαραίτητος, από τη στιγμή που δεν κατάφερε να διασφαλίσει την αυτοδυναμία. Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με 25,7%, έχοντας αποφύγει την απόλυτη συντριβή και γνωρίζοντας ότι της είναι απαραίτητος για να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, πιθανότατα να θέσει όρους και να ζητήσει ανταλλάγματα προκειμένου να πει το "ναι" στη συνεργασία...

Σε τηλεοπτική εκπομπή άλλωστε η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι, δεν σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Είπε ότι αναμένει να διεξαχθεί διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Γερμανία.

«Κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας (κυβερνητικής) συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας», σημείωσε η Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στην πλευρά του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και του υποψηφίου των Πρασίνων Γίργκεν Τριτίν, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στο στούντιο.  Ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης εκτιμούσε πάντως, ότι τελικά η Μέρκελ δεν θα καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου