Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Τη διπλωματική οδό επέλεξε ο Ομπάμα

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό για την κατάσταση στη Συρία, τις επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμάχων και την επικείμενη λήψη στρατιωτικής δράσης κατά επιλεγμένων στόχων στο έδαφος της ασιατικής χώρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως θα επιδιώξει την ειρηνική λύση στο θέμα. 


«Έχω βαθιά ριζωμένη την προτίμηση σε ειρηνικές λύσεις» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Μπάρακ Ομπάμα και πρόσθεσε ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας καθώς δεν θα προχωρήσει έναν ανοικτό πόλεμο όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι Η.Π.Α. δεν είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν στρατιωτικά χτυπήματα κατά στόχων στο συριακό έδαφος, επιλέγοντας αρχικά τη διπλωματική οδό ακόμα και όταν οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετατράπηκαν σ' έναν αιματηρό εμφύλιο.



«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στην πρόταση της Ρωσίας. «Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Αντιστάθηκα σθεναρά στις πιέσεις για στρατιωτική δράση, καθώς δεν μπορούμε να επιλύουμε τον κάθε εμφύλιο με τη χρήση βίας» ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι «Δεν πιστεύω ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να απομακρύνουν έναν ακόμα δικτάτορα με τη βία, ωστόσο επιλεγμένα χτυπήματα θα τον κάνουν να σκεφτεί δύο φορές τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ξεκαθάρισε πως υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις ότι ο κυβερνητικός στρατός χρησιμοποίησε αέριο σαρίν, χαρακτηρίζοντας υποχρέωση και καθήκον των Η.Π.Α. να μην επαναλειφθούν παρόμοιες ενέργειες. Εξήγησε πως η λήψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας θα εμποδίσει μελλοντικά τη χρήση χημικών από άλλα καθεστώτα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Ενώ τόνισε πως αν δεν υπάρξει δράση, τότε τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να πλήξουν μελλοντικά συμμάχους των Η.Π.Α., όπως το Ισραήλ και την Τουρκία.

Ο Μπάρακ Ομπάμα απευθυνόμενος στους αμερικανούς πολίτες τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη Ρωσία σχετικά με την πρότασή της για να πείσει την Συρία να καταστρέψει χημικά αποθέματά της. Αλλά και ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την απειλή της βίας εάν η διπλωματική λύση αποτύχει. «Η Αμερική δεν είναι αστυνομία του κόσμου. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο» δήλωσε και αναρρωτήθηκε «Σε τι κόσμο ζούμε εάν ένας δικτάτορας ρίχνει ασύστολα αέρια σε παιδιά και δεν δράσουμε;».

«Πιστεύω ότι πρέπει να δράσουμε. Αυτό είναι που κάνει την Αμερική διαφορετική», κατέληξε.

Καθυστερεί η ψηφοφορία του Κογκρέσου
Η έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα προς τα μέλη του Κογκρέσου να καθυστερήσει η ψηφοφορία για το θέμα της Συρίας δείχνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν το σχέδιο της Ρωσίας να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ, έστω και αν η πρόταση αυτή ήρθε μετά το διπλωματικό... φάλτσο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Την ίδια ώρα, η Συρία δηλώνει έτοιμη να υπογράψει τη σύμβαση για την απαγόρευση ανάπτυξης, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων και ο Βλαντίμιρ Πούτιν «πιέζει» την Ουάσιγκτον να απαρνηθεί τα σχέδιά της για στρατιωτική επέμβαση στη Δαμασκό. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της στη διεθνή κοινότητα και να σταματήσει την παραγωγή τέτοιου είδους όπλων.«Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πού βρίσκονται τα χημικά όπλα, να σταματήσουμε την παραγωγή χημικών όπλων και να δείξουμε τις εγκαταστάσεις αυτές στους εκπροσώπους της Ρωσίας, άλλων χωρών και του ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε τον Σύρο πρόεδρο «να εκμεταλλευτεί πραγματικά την ευκαιρία που του δίδεται για να προσπαθήσει να φέρει την ειρήνη» στην χώρα του. Ο Κέρι υπογράμμισε ότι ελπίζει πως η Δαμασκός θα κρατήσει τον λόγο της και πρόσθεσε ότι ο ίδιος «θα βοηθήσει ώστε οι ΗΠΑ να εργαστούν τις προσεχείς ημέρες μαζί με την Ρωσία για να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα». Ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε εξάλλου ότι οι Ρώσοι θα αποστείλουν στους Αμερικανούς τις λεπτομέρειες σχετικά με την πρωτοβουλία τους να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας. Μπαράκ Ομπάμα, Φρανσουά Ολάντ και Ντείβιντ Κάμερον συμφώνησαν χθες να εργαστούν πάνω στη ρωσική πρόταση σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να απαρνηθούν την προσφυγή στη χρήση βίας εναντίον της συριακής κυβέρνησής, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η ρωσική πρωτοβουλία για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα στη χώρα. «Όλο αυτό έχει νόημα και θα μπορέσει να λειτουργήσει εάν η αμερικανική πλευρά και όλοι όσοι την υποστηρίζουν αποποιηθούν την προσφυγή στη χρήση βίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση. «Είναι δύσκολο να εξαναγκαστεί η Συρία ή μια άλλη χώρα, να αφοπλισθεί κατά μονομερή τρόπο εάν εκκρεμεί η προετοιμασία μίας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της χώρας αυτής», πρόσθεσε.


(real)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου