Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΣΕΕ: Στο 30% η ανεργία στο τέλος του 2013!

Περαιτέρω «εκτίναξη» της ανεργίας στο 29-30% στο τέλος του έτους και στο 31,5% το 2014 προβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.


«Είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά όχι προφήτες, γιατί βλέπουμε τα αδιέξοδα της ασκούμενης πολιτικής», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, απαντώντας στον υπουργό Εργασίας που έκανε λόγο για «απαισιόδοξους προφήτες» αναφορικά με τις προβλέψεις της έκθεσης ότι θα χρειαστεί μια 20ετία υψηλής ανάπτυξης για να επανέλθει η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ο κ. Παναγόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ακροδεξιά» πολιτική που διχάζει τους εργαζομένους, σχολίασε πως «η χώρα κυβερνάται με τα fax του κ. Μορς» και υποστήριξε πως ο σκοπός της λεγόμενης κινητικότητας είναι «να σπάσει η παρθενία» της μη απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων. Χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα λεγόμενα του πρωθυπουργού για πρωτογενές πλεόνασμα, αφού το μεγαλύτερο μέρος του θα δοθεί σε τόκους και χρεολύσια.

Απεργία διαρκείας

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ απηύθυνε πρόσκληση μαζικής και ειρηνικής συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της ΔΑΚΕ για απεργία διαρκείας, η οποία θα αποφασιστεί με κάλπες από τους εργαζομένους, όπως τη διατύπωσε ο γ.γ. της Συνομοσπονδίας Ν. Κουτσιούκης.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Ινστιτούτου, μέσα σε 4 χρόνια χάθηκε ό,τι είχε κατακτηθεί με προσπάθειες δεκαετιών, τόσο σε εισόδημα όσο και σε θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη του μέσου νοικοκυριού να έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2000, ενώ η πραγματική σύγκλισή της με τις 15 πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες να έχει οπισθοχωρήσει στα επίπεδα του? 1964. Προβλέπεται πως το 2014 οι μισθωτοί θα έχουν απολέσει περίπου το 50% της αγοραστικής δύναμης που είχαν το 2009.

Ο αριθμός των εργαζομένων έπεσε από τα 4,8 εκ. το 2009 στα 3,9 εκ. το 2013, καθώς χάθηκαν οι 930.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα σε 17 χρόνια (1992-2008).

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Σ. Ρομπόλης, κατέθεσε πρόταση για την ανάσχεση της ύφεσης με βασικό «εργαλείο» την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 586 στα 751 ευρώ.

Όπως είπε, η εφαρμογή αυτού του μέτρου σε 300.000 μισθωτούς θα επιφέρει κατά τον πρώτο χρόνο αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75%, αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και της απασχόλησης κατά 7.000 θέσεις εργασίας.

Τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις (χρέος, ρευστότητα, φοροδιαφυγή, επενδύσεις), θα επέρχεται περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% και 25.000 νέες θέσεις εργασίας κατ' έτος.

(Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου