Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Σαμαράς: Βγαίνουμε απ' τη μνημονιακή εποχή - Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός απάντησε στο ερώτημα πότε θα λάβουν τέλος οι ταλαιπωρίες του ελληνικού λαού και παραδέχθηκε ότι «φέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά για όλους» - Κηρύσσοντας την έναρξη της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε «την έξοδο από την ευρωζώνη»


«Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα απολάμβανε μια ευημερία βασισμένη σε πήλινα πόδια», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κηρύσσοντας την έναρξη της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Ρωτάνε κάποιοι θα πάρουν τέλος οι ταλαιπωρίες του ελληνικού λαού μετά από 6 χρόνια ύφεσης; Απαντώ: Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η τάση της οικονομίας μας γυρίζει προς τα πάνω» και επικαλέστηκε τον δείκτη μεταποίησης για να επιχειρηματολογήσει ότι σταματάει η ύφεση.

«Ορισμένοι δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η χώρα αφήνει πίσω το χθες γιατί είναι κολλημένοι στο χθες», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αναλογιστείτε πού ήμασταν πέρσι τέτοια εποχή και πού είμαστε τώρα. Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα. Το θέμα είναι να τηρήσουν και οι εταίροι τα συμφωνηθέντα».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι νησίδα σταθερότητας σε μια εποχή που κινδυνεύει να αναφλεγεί».

«Αν είχαμε βγει από το ευρώ η Ελλάδα θα ήταν κράτος παρίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε: «Αποτρεψαμε την έξοδο από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα σήμερα είναι υπολογίσιμη και ισχυρή».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για ενιαίο συντελεστή φόρου 15% και για ΦΠΑ χαμηλότερο από το σημερινό για τα περισσότερα είδη.

Κατά τον κ. Σαμαρά, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. «Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι στέκεται η χώρα στα πόδια της, ότι θα πετύχουμε νεα ελάφρυνση του χρέους όπως έχουν δεσμευτεί οι δανειστές», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, η αναγγελία της συμμετοχής της Ελλάδας στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ αποτελεί την πιο τρανταχτή ένδειξη ανάκαμψης. «Πρόκειται για ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο», είπε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επελέγη επειδή έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις, σπάνε καρτέλ», τόνισε και σημείωσε ότι η Ελλάδα γλύτωσε μια «αργεντινέζικη χρεοκοπία» επειδή εφάρμοσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι. «Δε γίνονται δεκτές ούτε προκλήσεις ούτε αλυτρωτισμοί από γειτονικά κράτη. Την ιστορική ταυτότητα της Μακεδονίας δεν την διαπραγματευόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Έστειλε μάλιστα και μήνυμα στα σώματα ασφαλείας. «Τους οφείλουμε πολλά. Η πολιτεία δεν θα είναι αγνώμων απέναντί τους», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου