Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 
STAR 21.00
Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 114'

AUGUST RUSH. Αμερικανική ταινία της Κίρστεν Σέρινταν, με τους Φρέντι Χάιμορ, Κέρι Ράσελ, Τζόναθαν Ρις Μάγερς.

Η τυχαία συνάντηση της τσελίστριας Λάιλα με τον Λούις, έναν Ιρλανδό τραγουδιστή σε ροκ μπάντα, ήταν καθοριστική για τον έρωτά τους. Όμως οι δρόμοι τους χωρίζουν βίαια. Έπειτα από έντεκα χρόνια, ένας πιτσιρικάς με ξεχωριστή κλίση στη μουσική, που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, αναζητά να βρει τους γονείς του.

Κοινότοπος ρομαντισμός και στερεοτυπική αντιμετώπιση του οικογενειακού μελοδράματος αλλά και της μαγικής δύναμης της μουσικής. Ωστόσο η Ιρλανδή σκηνοθέτις βγάζει πηγαία ευαισθησία απέναντι στο αλάνθαστο ένστικτο του ορφανού αγοριού που προσπαθεί να ιχνηλατήσει τη ζωή των γονιών του. Ενδιαφέρουσα εμφάνιση του Ρόμπιν Γουίλιαμς και γοητευτική η ερμηνεία του μικρού Φρέντι Χάιμορ.



Η ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΥΣΗ
ALPHA 23.00
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 101'

FIRST SNOW. Αμερικανο-γερμανική ταινία του Μαρκ Φέργκους, με τους Γκάι Πιρς, Πάιπερ Πέραμπο, Γουίλιαμ Φίχτνερ.

Ένας πολυάσχολος πωλητής συναντά ένα μέντιουμ που προβλέπει ότι θα πεθάνει προτού πέσουν τα πρώτα χιόνια.

Θυμίζει το «Memento» όχι μόνο γιατί πρωταγωνιστεί ο Γκάι Πιρς, αλλά και γιατί στο επίκεντρο υπάρχει ένας μεταφυσικός προβληματισμός που ξεδιπλώνεται με όρους θρίλερ. Η παραλλαγή της ιστορίας ενός αντιπαθητικού χαρακτήρα που παίρνει μαθήματα ζωής είναι ενδιαφέρουσα, αλλά εντέλει όχι σημαντική.


ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΓΑΠΕΣ 
STAR 23.15
Δραματική, 1999 (Έγχρ.), 131'

MESSAGE IN A BOTTLE. Αμερικανική ταινία του Λούις Μαντόκι, με τους Κέβιν Κόστνερ, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Πολ Νιούμαν.

Μια γυναίκα αναζητά τον συγγραφέα του ερωτικού γράμματος που βρήκε σε ένα μπουκάλι στην ακτή.

Το περιμένεις ότι θα δεις μελόδραμα, αφού βασίζεται σε βιβλίο του Νίκολας Σπαρκς («Το Ημερολόγιο», «Νύχτες στη Ροδάνθη»), αλλά όχι ότι θα τραβήξει δύο ώρες και κάτι. Ευτυχώς ο Πολ Νιούμαν, σε συμπρωταγωνιστικό ρόλο, ελαφραίνει την αφόρητη κλάψα.


ΕΠΑΦΗ
STAR 02.00
Επιστημονικής φαντασίας, 1997 (Έγχρ.), 150'

CONTACT. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις, με τους Τζόντι Φόστερ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Τζέιμς Γουντς.

Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, στην οποία υπερτερεί η επιστήμη επί της φαντασίας. Η ουσία εδώ δεν είναι το θέαμα, αλλά ο προβληματισμός για το αν υπάρχουν εξωγήινοι, πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και τι απάντηση φέρνουν στο ερώτημα της ύπαρξης ή όχι του θεού.

Η «Επαφή» είναι τελικά μια μεταφυσική ταινία, όχι απαραίτητα θεολογικού χαρακτήρα, με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως όλο το πρώτο μέρος που είναι αφιερωμένο στην εμμονή της ηρωίδας να «πιάσει» κάποιον ήχο ως απόδειξη της ύπαρξης άλλης ζωής. Αλλά και η συνέχεια είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, όταν βλέπουμε πώς μια επιστημονική ανακάλυψη γίνεται αντικείμενο πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής εκμετάλλευσης. Η Τζόντι Φόστερ είναι εκπληκτική, θριαμβεύοντας επί των ειδικών εφέ.


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου