Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

ΒΟΥΛΗ 20.30
Κοινωνική, 2004 ( Έγχρ.), 95'

LES CHORISTES. Γαλλική ταινία του Κριστόφ Μπαρατιέ, με τους Ζεράρ Ζινιό, Φρανσουά Μπερλεάν, Ζακ Περέν.

Το 1948, ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής βρίσκει δουλειά ως επιτηρητής σε επαρχιακό σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων. Παρά τις αντιρρήσεις του αυταρχικού διευθυντή, οργανώνει μια χορωδία για να αναμορφώσει τις ψυχές των ατίθασων μαθητών.


Βασισμένη αμυδρά σε μια παλιά (και ξεχασμένη) γαλλική ταινία του 1943 («Το Κλουβί με τ’ Αηδόνια» του Ζαν Ντρεβίλ), η οποία όμως σημάδεψε τα παιδικά χρόνια και την ψυχή του Κριστόφ Μπαρατιέ, τα «Παιδιά της Χορωδίας» αναδείχτηκαν σε ταινία-φαινόμενο στη Γαλλία. Η νοσταλγία της παιδικής ηλικίας και της γαλλικής επαρχίας, η πανέμορφη μουσική του Μπρουνό Κουλέ, η χαρισματική παρουσία κάποιων μικρών πρωταγωνιστών, η ανθρώπινη υπόσταση του ρόλου του Ζεράρ Ζινιό, η ιδέα ότι η μουσική και η τέχνη γενικότερα μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τις ατίθασες ψυχές και να αποτελέσουν ένα αντίδοτο στη βαρβαρότητα και την αδιαφορία (κάτι που ο Μπαρατιέ προάγει χωρίς «αμερικανική» αφέλεια), είναι οι βασικοί λόγοι αυτής της επιτυχίας. Υπάρχει αναμφίβολα μια αίσθηση από Τριφό ή Λουί Μαλ, χωρίς όμως την σκληρότητα του «Αντίο Παιδιά» ή την καλλιτεχνική υπέρβαση των έργων του Τριφό, που ήταν κάτι παραπάνω από μια ακαδημαϊζουσα ρετρό αναπόληση. Η συγκίνηση, πάντως, είναι όλη δική σας.


ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

STAR 22.00
Αστυνομική, 1999 (Έγχρ.), 122'

TRUE CRIME. Αμερικανική ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, με τον ίδιο και τους Ντένις Λίρι, Τζέιμς Γουντς.

Ένας βετεράνος δημοσιογράφος με άστατη προσωπική ζωή έχει μόλις έξι ώρες στη διάθεσή του για να αποδείξει την αθωότητα ενός καταδικασμένου σε θάνατο.

Με όχημα μια προσχηματική ιστορία ο σκηνοθέτης/ηθοποιός αναπτύσσει τον δικό του σκωπτικό λόγο. Ο ήρωάς του χλευάζει την πολιτική ορθότητα, διεκδικεί το δικαίωμα να είναι «μοναχικός λύκος», έχει πικρόχολο χιούμορ, δεν είναι όμως και μισάνθρωπος, ενώ θεωρεί την αντίσταση στους κοινωνικούς κανόνες όρο της δικής του ζωής. Ένσταση για τον τρόπο που αποδεικνύεται η αθωότητα αλλά και το αδύναμο φινάλε.


REIGN IN DARKNESS

STAR 02.30
Τρόμου, 2002 (Έγχρ.), 90'

Αυστραλέζικη ταινία των Ντέιβιντ Άλεν και Κέλι Ντόλεν, με τους ίδιους και τους Κρις Κέρισον, Τζον Μπαρέζι.

Ένας απρόσεκτος βιολόγος πειραματίζεται με έναν θεραπευτικό ορό που μετατρέπει όσους τον δοκιμάσουν σε βρικόλακες, και μολύνεται και ο ίδιος μπλέκοντας έτσι σε αιματοβαμμένες περιπέτειες.

Λίγη προσοχή με τους δοκιμαστικούς σωλήνες και τα φιαλίδια δεν βλάπτει!

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου