Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Σαμαράς: «Προχωρούμε μπροστά και όποιος αντέξει»

Σε φουλ ρυθμούς μπαίνει από αύριο η κυβέρνηση. Η άφιξη της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν αφήνει πολλά περιθώρια και ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να έχει διαδοχικές συσκέψεις στο Μαξίμου με υπουργούς που «εμπλέκονται» στις μνημονιακές υποχρεώσεις. 


Ο Πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ είχε ζητήσει από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να τηρήσουν πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Το στοίχημα του φθινοπώρου είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση, αλλά το μήνυμα του κ. Σαμαρά είναι σαφές και απευθύνεται σε κάθε κατεύθυνση: «Η πολιτική μας είναι δεδομένη. Δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Προχωρούμε μπροστά και όποιος αντέξει» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Βήμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός. 
Ο Πρωθυπουργός και o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλα περιοριστικά μέτρα και επιμένουν ότι η έκβαση του πολέμου , όπως λένε χαρακτηριστικά, θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος.

Ωστόσο τα εμπόδια τα οποία θα κληθεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως δύσκολα. Η πορεία των εσόδων, η κινητικότητα και οι απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών αναμένεται να δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή. 

Παράλληλα η πορεία των συγκεκριμένων ζητημάτων και κυρίως αυτή των εσόδων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν θα ληφθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα, κάτι που η κυβέρνηση είχε αποσοβήσει στις δύο τελευταίες επισκέψεις της τρόικας.

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μαξίμου για το πως θα ξεπεραστούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν στα στρατόπεδα των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν πως τα κοινωνικά κριτήρια που θα μπουν για την άρση των πλειστηριασμών θα είναι τέτοια που τελικά δεν θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα. 

Σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για ανάγκη συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας γύρω από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο, όπως αναφέρει, έχει προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα και πολιτικό πλαίσιο την προγραμματική συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων.

«Ο φετινός Σεπτέμβρης σηματοδοτεί, άλλωστε, και την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του νέου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» προσθέτει ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης κρατούν στα χέρια τους «την απάντηση στο ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να σχεδιάσει με πιο έξυπνο, δίκαιο, ισορροπημένο και διορατικό τρόπο το μέλλον της».

«Η οριστική έξοδος από την κρίση είναι και αναγκαία και εφικτή, το πρώτο δε στοιχείο που περιλαμβάνει είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η αποκατάσταση αδικιών που έγιναν πάνω στη μάχη της εθνικής επιβίωσης» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.


(real)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου