Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013

Στουρνάρας: Ο Κακλαμάνης νόμιζε πως είναι πρωθυπουργός και ήθελε να με αλλάξει

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε πως το οικονομικό επιτελείο θα είναι έτοιμο να αντικαταστήσει από την επόμενη χρονιά το χαράτσι στα ακίνητα με το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Mega τόνισε πως το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά που οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.


Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Αναφερόμενος στο θέμα τον πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο κ.Στουρνάρας τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της άρσης της απαγόρευσης αλλά μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν, ενώ θα υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες όπως οι φτωχοί και οι άνεργοι.

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως αυτά που έγιναν με το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Χαλκιδική που το σφράγισε το ΣΔΟΕ και ο ιδιοκτήτης το ξανάνοιξε δεν τιμούν καθόλου το ελληνικό κράτος, ωστόσο είπε πως το ΣΔΟΕ δεν είναι Μπάτμαν για να είναι παντού και να κυνηγάει τους επιτήδειους.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή και οι πολίτες θα πρέπει επιτέλους να ζητούν από παντού αποδείξεις, αφού η μη εκδοσή απόδειξης είναι κλοπή. Επεσήμανε μάλιστα πως πάνω από 4.000 εφοριακοί είναι στο κυνήγι των φοροφυγάδων και ξεκαθάρισε πως τα λουκέτα θα συνεχίσουν να πέφτουν βροχή σε όσους παρανομούν.

Για το θέμα της ρευστότητας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ -ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία- και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια για να καταστεί ανταγωνιστική, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε η επιχειρηματικότητα να στηριχθεί κυρίως με αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών.

«Αντί να εξάγουμε γιατρούς μπορούμε να εισάγουμε χρόνια πάσχοντες» τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών απήυθυνε έκκληση για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. «Αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις» τόνισε ο κ. Στουρνάρας λέγοντας πως τα «περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες».

«Μην ακούτε καταστροφολόγους που μιλάνε για "κούρεμα" καταθέσεων. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος» ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ. Όσον αφορά στο «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες, καθώς επαρκεί το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αν δεν τα πηγαίναμε καλά ο Ομπάμα δεν θα μας στήριζε

«Αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά, δεν θα διακινδύνευε τη δήλωση στήριξης ο Μπαράκ Ομπάμα» δήλωσε ο κ.Στουρνάρας, ο οποίος είπε πως η στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι ένα σημαντικό όπλο στη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση που έρχεται τον Σεπτέμβριο. Τόνισε δε πως η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου λένε εδώ και καιρό πως μόνο η λιτότητα δεν πρόκειται να φέρει την ανάπτυξη και να οδηγήσει στην οικονομία σε θετικό πρόσημο.
Παράλληλα ανέφερε πως ακόμα πιο θετικό ήταν το μήνυμα από τους επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και εκείνοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Επιπλέον τόνισε πως η οικονομία στην Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης το 2014, κάτι το οποίο θα γίνει μέσω της εξωστρέφεια, όπως οι εξαγωγές.

Ο Κακλαμάνης νόμιζε πως είναι πρωθυπουργός και ήθελε να με αλλάξει

Αναφερόμενος στο θέμα της διαθεσιμότητας ο κ.Στουρνάρας τόνισε πως όλα εξελίσσονται ομαλά και δεν είναι δυσαρεστημένος με τη δουλειά των υπόλοιπων υπουργών στο θέμα, ενώ δεν παρέληψε να αναφερθεί και στα σχόλια και τις επικρίσεις που έγιναν προς το πρόσωπο του για τους «κουρασμένους» βουλευτές. Είπε χαρακτηριστηκά αναφερόμενος στον Νικήτα Κακλαμάνη πως « νόμιζε πως είναι πρωθυπουργός και ήθελε να με αλλάξει».

Για την κινητικότητα είπε ότι οι αποχωρήσεις δεν γίνονται για να πάρουμε τη δόση. «Οι υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα βελτιώσουν την ποιότητα του δημοσίου τομέα. Οι 15.000 που θα φύγουν το 2013 και το 2014 είναι άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί ή που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους για να έρθουν 15.000 άνθρωποι ικανοί» σημείωσε.

«Κάνω τη δυσκολότερη δουλειά πάνω στον πλανήτη όπως μου έχουν πει συνάδελφοι στο Eurogroup. Ωστόσο αισθάνομαι μια χαρά» είπε ο κ. Στουρνάρας.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου