Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Σε οριακή ανάπτυξη η Ευρωζώνη - Όλι Ρεν: Να μην πιστέψει κανείς ότι η κρίση τελείωσε

Με ρυθμό 0,3% «έτρεξε» έπειτα από έξι τρίμηνα ύφεσης η Ευρωζώνη με οδηγούς Γαλλία και Γερμανία

 

Με ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε η Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Μάλιστα η ανάπτυξη της τάξης του 0,3% αποδείχθηκε υψηλότερη της αρχικής πρόβλεψης που έκανε λόγο για ρυθμό της τάξης του 0,2%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από έξι τρίμηνα που η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει, έστω και ασθενικά, σημάδια ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, με ρυθμούς καλύτερους του αναμενομένου κινήθηκαν και οι οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς τα μεγέθη που δόθηκαν στη δημοσιότητα ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους με την γαλλική οικονομία το β΄ 3μηνο να αναπτύσσεται κατά 0,5% και τη γερμανική κατά 0,7%.

Όλι Ρεν: Να μη πιστέψει κανείς ότι η κρίση τελείωσε

Μπορεί η Ευρωζώνη να επέστρεψε στην ανάπτυξη, έστω και ασθενική, όμως ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν ήταν κάθετος: «Να μην πιστέψει κανείς πως η κρίση τελείωσε», ενώ υποστήριξε πως τα στοιχεία για την ανάπτυξη δικαιώνουν τη λιτότητα.

Παράλληλα έκανε λόγοι για βαθμιαία ανάκτηση της δυναμικής της οικονομίας της Ευρωζώνης, όμως σημείωσε ότι θα ήταν πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι η κρίση χρέους έχει φτάσει στο τέλος της, καθώς τα κράτη του ευρώ έχουν ακόμη σημαντικά εμπόδια να υπερβούν.

Όπως υποστηρίζει, τα εν λόγω στοιχεία δικαιώνουν τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης. Πρόκειται για ένα μείγμα πολιτικής που περιλαμβάνει την εδραίωση μιας κουλτούρας σταθερότητας και την επιδίωξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με γνώμονα τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου