Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» ένα χρόνο μετά – Συνολικός απολογισμός της «σκούπας» σε σύνορα και γειτονιές

Δίχως αμφιβολία, η μέχρι τώρα καταγεγραμμένη αποτελεσματικότητα της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» για τον έλεγχο και την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στη χώρα μας, ένα χρόνο μετά την επίσημη έναρξή της, εντυπωσιάζει. Οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σαφή βελτίωση της κατάστασης. Οι αριθμοί, όμως, δεν λένε πάντοτε ολόκληρη την αλήθεια.


Οι διαρκείς έλεγχοι και συλλήψεις λαθρομεταναστών ερήμωσαν μεν κακόφημους δρόμους και περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να επαναφέρουν το αίσθημα ασφάλειας: πολλοί Έλληνες καταστηματάρχες και άλλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακά προβληματικές περιοχές της πρωτεύουσας συνεχίζουν να πληρώνουν ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης για την ασφάλεια των καταστημάτων τους, ενώ άλλοι προχωρούν ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας πως η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» δεν άλλαξε σημαντικά την κατάσταση και πως οι προσαγωγές γίνονται για να μαζέψει νούμερα η αστυνομία.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου στην εφημερίδα Τα Νέα, «με τον Ξένιο Δία άλλαξαν οι αριθμητικές ισορροπίες στο αθηναϊκό κέντρο. Η πορνεία περιορίστηκε», ενώ «πάνω από 5.000 μετανάστες, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα, συνελήφθησαν».

Συγκεκριμένα, μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης, η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε και όπως αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία, ήταν η εξής:

-Στην αρχική φάση συμμετείχαν 2.500 αστυνομικοί
-85.000 άτομα προσήχθησαν κατά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας σε Αθήνα, Πάτρα, Κόρινθο και άλλες πόλεις της χώρας
-5.475 αλλοδαποί συνελήφθησαν γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής
-Τουλάχιστον 2.500 είναι οι παράνομοι μετανάστες σε κέντρα κράτησης της Αττικής αναμένοντας την απέλαση
-Σημειώθηκε μείωση της τάξης του 95% της παράνομης μετανάστευσης από τα χερσαία σύνορα του Έβρου
-Σε 1.950 ανέρχονται οι συλληφθέντες στα χερσαία σύνορα από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013, ενώ σε 8.938 ανέρχονται οι συλληφθέντες στα θαλάσσια σύνορα

Στις παράπλευρες απώλειες της επιχείρησης συμπεριλαμβάνονται συμπεριφορές από την πλευρά των αστυνομικών που παραβαίνουν τις άνωθεν ρητές εντολές για σεβασμό προς το πρόσωπο των μεταναστών και δράση με μοναδικό κριτήριο επιλογής ελέγχου την νομιμότητα παραμονής.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, πολλές φορές στο στόχαστρο επανειλημμένων ελέγχων μπαίνουν και νομίμως διαμένοντες μετανάστες.

Μάλιστα, Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οργάνωση γνωστή και ως Human Rights Watch, μόνο δείγματα συμπάθειας της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους ξένους δεν διακρίνει. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου σήμερα από την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» και τη σχετική έκθεση που συνέταξε και δημοσιοποιήθηκε πριν από ενάμισι περίπου μήνα, ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης στη Γερμανία, Βόλφγκανγκ Μπύτνερ, δήλωσε πως «όλο και περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο ανέφεραν περιπτώσεις κακομεταχείρισης και διακρίσεων από τις 4 Αυγούστου πέρυσι που ξεκίνησε η επιχείρηση. Έχοντας αυτό ως βάση προχωρήσαμε και ακούσαμε κι άλλες φωνές. Κάναμε συνεντεύξεις με περισσότερα από σαράντα άτομα κι έτσι συντάξαμε τη σχετική έκθεση».

Επίσης, ο ίδιος προσθέτει πως θα πρέπει να δει κανείς ότι η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» κρίθηκε ίσως απαραίτητη και λόγω της ανόδου της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο συνοψίζει λέγοντας πως «δεν έχουμε τίποτα εναντίον των ελέγχων για παράνομους μετανάστες όμως οι έρευνες αυτές δεν μπορούν συνδέονται με επιθέσεις και θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα διεθνή στάνταρ».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Human Rights Watch δηλώνει στην Deutsche Welle πως θα ευχόταν η ελληνική κυβέρνηση να καταδικάζει τις πράξεις αστυνομικής βίας, να δίνει σαφείς οδηγίες στους αστυνομικούς, οι αστυνομικοί να μπορούν να έχουν μια καλύτερη εκπαίδευση ενώ παράλληλα και η ΕΕ να στηρίζει υλικοτεχνικά τις ελληνικές αρχές αλλά και να υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι είναι ως μέλος της και μοιράζεται συγκεκριμένες αξίες.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου