Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


POSEIDON
(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)
STAR 22.00
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 97'

Αμερικανική ταινία του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν, με τους Τζος Λούκας, Κερτ Ράσελ, Ρίτσαρντ Ντρέιφους.

Ένα τσουνάμι αναποδογυρίζει το κρουαζιερόπλοιο «Ποσειδώνας», το οποίο αρχίζει να βυθίζεται.

Πιστό ριμέικ της «Περιπέτειας του Ποσειδώνα» (1972), εμπλουτισμένο με νέους χαρακτήρες που μοιάζει να επιλέχθηκαν τυχαία. Σίγουρα ο Πέτερσεν είναι μάστορας της δράσης («Το Ξέσπασμα», «Das Boot»), όμως νοσταλγείς την ατμόσφαιρα πανικού της πρωτότυπης ταινίας μέσα σ’ όλες αυτές τις εκρήξεις.



2001: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
STAR 01.45
Σινεφίλ, 1968 (Έγχρ.), 141'

2001: A SPACE ODYSSEY. Αμερικανική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με τους Γκάρι Λόκγουντ, Κιρ Ντούλια, Γουίλιαμ Σιλβέστερ.

Σταθμός στην ιστορία του σινεμά, που, αν και υπερπαραγωγή, έγινε πέρα από οποιονδήποτε θεματικό, αισθητικό και αφηγηματικό κανόνα. Πρόκειται για μια σχεδόν πειραματική δουλειά, χωρισμένη σε τρία μέρη χωρίς άμεση σύνδεση και με ελάχιστη δράση, που αποτυπώνει, όμως, με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την αίσθηση του ταξιδιού μέσα στο απέραντο Διάστημα. Η παρακολούθηση των δρώμενων αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία συναισθημάτων και εικόνων, που μπορούμε να την παρομοιάσουμε με τα οράματα που προκαλεί το LSD.

Το «2001» είναι η πρώτη προσπάθεια του αμερικανικού σινεμά, έξω από το χώρο του underground, να ανοιχθεί σε νέες εμπειρίες θεάματος, να απελευθερωθεί από την κυριαρχία της αφήγησης και να αναμετρηθεί με τις ίδιες τις δυνατότητες της Έβδομης Τέχνης. Γι’ αυτό και παραμένει ένα πείραμα που δεν γνώρισε συνέχεια, αντιθέτως συνάντησε τη χλιαρή υποδοχή των Αμερικανών θεατών. Ήταν υποψήφιο για Όσκαρ σεναρίου και σκηνοθεσίας, αλλά δεν κέρδισε κανένα, κάτι αδιανόητο για τη φήμη που απέκτησε στη συνέχεια.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου