Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ
(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)
STAR 22.00
Θρίλερ, 2010 (Έγχρ.), 105'

THE AMERICAN. Αμερικανική ταινία του Άντον Κόρμπιν, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Παόλο Μπονατσέλι, Βιολάντε Πλάσιντο.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, τα βουνά του Αμπρούτσο, ο Ζαν-Πιερ Μελβίλ. Για τόσο λίγα πράγματα που έχει στα χέρια του, ο Άντον Κόρμπιν τα καταφέρνει υπέροχα. Ο διάσημος Ολλανδός ροκ φωτογράφος και σκηνοθέτης του «Control» ξεκινά από το μυθιστόρημα «A very private gentleman» του Μάρτιν Μπουθ και ακολουθεί έναν μοναχικό αντιήρωα στην πορεία του προς την προσωπική εξιλέωση. Όταν μια αποστολή στη Σουηδία πάει στραβά, ο Τζακ, ένας Αμερικανός επαγγελματίας δολοφόνος, καταφεύγει σε ένα ιταλικό χωριό, περιμένοντας οδηγίες. Προσποιείται τον φωτογράφο, γνωρίζεται με τον παπά της ενορίας, ενώ διαπιστώνει ότι κάποιος τον παρακολουθεί διακριτικά.


Από τα πρώτα πέντε λεπτά, ξέρουμε την κατάληξη, έτσι κι αλλιώς όμως δεν υπάρχει πλάνο ή ατάκα του φιλμ που να μην παραπέμπει στον «Δολοφόνο με το Αγγελικό Πρόσωπο» του Μελβίλ, στη γουέστερν δραματουργία και στους κώδικες του φιλμ νουάρ. Σημασία εδώ έχει η διαδρομή και όχι ο προορισμός της. Ο Κόρμπιν προσπαθεί να τη χαρτογραφήσει στο ανέκφραστο πρόσωπο του Τζακ, το σιωπηλό βλέμμα και το γεμάτο επιφυλακτικότητα στήσιμό του. Η αντίστιξη με τη γαλήνια φύση υποβάλλει την αίσθηση του μοιραίου και οι τελετουργικοί ρυθμοί κάνουν ακόμη πιο ανησυχητική τη νηνεμία πριν από την καταιγίδα. Με μια αλά Μάικλ Κλέιτον τραχιά μελαγχολία, ο Κλούνεϊ βρίσκει την εσωτερικότητα που απαιτεί ο αρχετυπικός ρόλος, παραμερίζοντας τους δορυφορικούς, λίγο πολύ σχηματικά γραμμένους δεύτερους χαρακτήρες. Όλοι βρίσκονται εκεί μόνο για να ανοίξουν δρόμο προς τον υπαρξιακό Γολγοθά ενός τόσο απελπισμένου όσο και αποφασισμένου ήρωα, ο οποίος ζητά μια δεύτερη ευκαιρία από ένα «μαγαζί» που ήδη έχει κοστολογήσει πανάκριβα την πρώτη.


ΠΑΡΒΑΣ, ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΒΟΥΛΗ 23.40
Ντοκιμαντέρ, 2008 (Έγχρ.), 75'

Ελληνική ταινία του Γεράσιμου Ρήγα.

Η καθημερινότητα του Δημήτρη Γιαννακού, γνωστού ως Πάρβα, ο οποίος διατηρεί το μοναδικό καφενείο στη Χώρα της Αμοργού.

Η κάμερα ανακαλύπτει μια Ελλάδα που αντιστέκεται, την παρακολουθεί και την αποχαιρετά στην ανεμοδαρμένη αμοργιανή Χώρα και στο πρόσωπο του τελευταίου Κυκλαδίτη, ενός ανθρώπου που νομίζεις ότι γεννήθηκε και γέρασε μαζί με τη θάλασσα και το βράχο. Πλάνα λιτά, μια αργόσυρτη καθημερινότητα, λίγα λόγια και βλέμματα που άλλοτε μας ταξιδεύουν και άλλοτε μας γεμίζουν αναπάντητα ερωτήματα. Χωρίς off αφήγηση ή κάποια κοινωνιολογική-λαογραφική επεξηγηματική διάθεση, ο Ρήγας αφήνεται στη σιωπηλή γοητεία του Πάρβα και της οικογένειάς του. Με σκηνοθετική απλότητα που κουβαλά δέος και σοφία, σαν τη συμπεριφορά των ηρώων του ή την ξερή άγονη γη τους, και μια κινηματογραφική τελετουργία που αφουγκράζεται κρυμμένα –μπροστά στα μάτια μας– μυστικά αιώνων.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
STAR 02.15
Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 114'

THE CITY OF YOUR FINAL DESTINATION. Αμερικανική ταινία του Τζέιμς Άιβορι, με τους Άντονι Χόπκινς, Λόρα Λίνεϊ, Σαρλότ Γκενσμπούρ.

Στην όγδοη δεκαετία της ζωής του τώρα πια, ο Τζέιμς Άιβορι συνεργάζεται για 24η φορά με την αγαπημένη του σεναριογράφο Ρουθ Πρόουερ Τζαμπβάλα, διασκευάζοντας ένα καλοβαλμένο, αλλά χωρίς εκπλήξεις μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Πίτερ Κάμερον. Η επαρχία της Ουρουγουάης είναι το σκηνικό του δράματος και ένας Ιρανός απόφοιτος κολλεγίου ο πρωταγωνιστής του, ο οποίος ταξιδεύει ως εκεί για να πείσει τους κληρονόμους ενός λογοτέχνη –τον αδελφό του, τη σύζυγό του και την ερωμένη του– να του δώσουν την άδεια να γράψει τη βιογραφία του.

Ανάμεσα σε συζητήσεις για την τέχνη και την αληθινή ζωή που κρύβεται μέσα στις σελίδες των βιβλίων, μυστικά που δεν αιφνιδιάζουν κανέναν αποκαλύπτονται και ένας art εξωτισμός πλημμυρίζει τα υγρά, μελαγχολικά πλάνα. Όλα κυλούν όπως σε ένα ρουτινιάρικο θεατρικό – αργά, φλύαρα και προβλέψιμα, τυλιγμένα ασφυκτικά σε μια ακαδημαϊκή αυστηρότητα.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου