Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Έκθεση ΔΝΤ: Είστε ανίκανοι να εισπράξετε φόρους! Κάντε το αλλιώς θα γίνουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις!

- Δεν δέχονται να ακούσουν για κατάργηση του χαρατσιού από τον λογαριασμό της ΔΕΗ
- Η έκθεση της τρόικα προβλέπει ύφεση 4,5% το 2013 και οριακή ανάπτυξη 0,6% το 2014
- Η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα είναι στις 29 Σεπτεμβρίου

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Από τη μια μιλά για «αξιοσημείωτα επιτεύγματα» και από την άλλη για «σημαντικές καθυστερήσεις». Το ενδεχόμενο νεων μέτρων είναι ορθάνοιχτο!

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η χώρα είναι τώρα στο κατώφλι της επίτευξης πρωτογενούς ισοζυγίου.

«Η οικονομία αναπροσαρμόζεται. Ωστόσο αυτό εξακολουθεί να γίνεται εν μέσω ύφεσης και όχι μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτίωναν την παραγωγικότητα. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει συρρικνωθεί, το μεγάλο παραγωγικό κενό και η υψηλή ανεργία ασκούν καθοδική πίεση στους μισθούς και το κενό ανταγωνιστικότητας έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο. Οι τιμές των προϊόντων χαλαρώνουν επίσης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν βελτιωθεί, ωστόσο η πρόσφατη πολιτική κρίση είχε περιοριστική επίδραση».

Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ τονίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αξιοσημείωτες καθυστερήσεις στη αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, στα έσοδα και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης τονίζεται με έμφαση ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης φορολογικών εσόδων.

Στην έκθεση ζητείται να παραμείνει το χαράτσι και μάλιστα να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Απειλεί μάλιστα ότι αν δεν γίνει αυτό αναπόφευκτα θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων!

«Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα των Αρχών να βάλουν σε τάξη ένα σύστημα φορολόγησης ακινήτων τους επόμενους μήνες, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει ήδη από το 2014 το υπάρχον σύστημα χωρίς σημαντική απώλεια εσόδων. Η επίτευξη υψηλών ποσοστών συμμόρφωσης θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, δεδομένου ότι η συλλογή θα βασίζεται στην αυτο-αξιολόγηση σε μια κουλτούρα όπου η συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι στιγμής ήταν ιδιαιτέρως φτωχή. Έτσι, αν και η τρέχουσα πρακτική της συλλογής φόρων μέσω των λογαρισμών ηλεκτροδότησης προφανώς δεν είναι μια μόνιμη λύση, οι Αρχές πρέπει να σκεφτούν την παράταση αυτού του τρόπου, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις περί συνταγματικότητας. Και εδώ, η αποτυχία ανάληψης δράσης θα είχε ως συνέπεια την ανάγκη για πολύ μεγαλύτερες περικοπές δαπανών μέσα στο 2014, σε σύγκριση με αυτές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών στοχευμένων περικοπών σε κοινωνικά ευαίσθητες δαπάνες», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η έκθεση του ΔΝΤ κάνει επίσης λόγο για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις λόγω "επαναλαμβανόμενων πολιτικών κρίσεων" αλλά και γιατί προσκρούουν σε συμφέροντα!


Τι δεν έχει υλοποιηθεί

- Τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας
- Εξακολουθούν να υπάρχουν υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία
- Πλήρης παράλυση του μηχανισμού είσπραξης φόρων

Υπέρ της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ

Οι Αρχές έκλεισαν την ΕΡΤ τον Ιούνιο και «ανοίγουν ένα μικρότερο, πιο αποτελεσματικό σταθμό». Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναπροσλάβει ένα αριθμό πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση.

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου