Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

THE FIGHTER

STAR 22.00
Δραματική, 2010 (Έγχρ.), 116'

Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, με τους Μαρκ Γουόλμπεργκ, Κρίστιαν Μπέιλ, Μελίσα Λίο.

Στη Μασαχουσέτη της δεκαετίας του ’80 ο Μίκι «Ιρλανδός» Γουόρντ είναι ένας ταλαντούχος μποξέρ ο οποίος έχει για μάνατζερ τη μητέρα και για προπονητή τον μεγαλύτερο αδελφό του. Τα μπλεξίματα του τελευταίου με τα ναρκωτικά, ωστόσο, δημιουργούν προβλήματα στην καριέρα του Μίκι, ο οποίος αποφασίζει να συνεχίσει χωρίς την οικογένειά του.


Με 25 εκατ. προϋπολογισμό και σε μόλις 45 ημέρες, ο κωμικού ύφους σκηνοθέτης Ντέιβιντ Ο. Ράσελ (που αντικατέστησε τον Ντάρεν Αρονόφσκι) παρέδωσε στους παραγωγούς το συγκινητικό success story ενός πεισματάρη μαχητή και το ζωντανό πορτρέτο μιας οικογένειας της οποίας οι δεσμοί δοκιμάζονται από τους πειρασμούς του αμερικανικού ονείρου. Η πολύπαθη διαδρομή του αουτσάιντερ μέχρι τον τελικό θρίαμβο περνάει, φυσικά, μέσα από κάθε είδους χολιγουντιανό κλισέ, τα οποία ο Ράσελ σοφά αποδραματοποιεί με ένα ντοκιμαντερίστικο βλέμμα (αντί αυτό του βιντεοκλιπά χορογράφου) και μια «ακατέργαστη», ρεαλιστική εικόνα. Παράλληλα αναδεικνύει τους ήρωές του ως αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής Μασαχουσέτης. Τους φυτεύει στην καρδιά μιας σκληρής καθημερινότητας και υποστηρίζει πειστικά την ασίγαστη θέλησή τους για απόδραση από τη μίζερη ανωνυμία. Το ονειρεμένο καστ κάνει όλα τα υπόλοιπα. Φέρνοντας στο νου το «I coulda been somebody…» του Μπράντο από το «Λιμάνι της Αγωνίας», ο Κρίστιαν Μπέιλ ξεχειλίζει πάθος κι εσωτερική οδύνη, η Μελίσα Λίο μεταμορφώνεται σε σπαραχτική white trash (και οι δύο βραβεύτηκαν με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα), ενώ οι Γουόλμπεργκ και Άνταμς είναι απλώς εξαιρετικοί.


ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΚΟ ΚΥΜΑ

STAR 02.30
Περιπέτεια, 2009 (Έγχρ.), 103'

HAEUNDAE. Νοτιοκορεατική ταινία του Γιούν Τζικ, με τους Τζουνγκ-Χουν Παρκ, Κιούνγκ-γκο Σολ, Χα Τζι-γουόν.

Μία από τις μεγαλύτερες (τοπικές) εμπορικές επιτυχίες του νοτιοκορεατικού σινεμά, μοιάζει με μια τυπική χολιγουντιανή ταινία καταστροφής με εντυπωσιακά εφέ, σε εξωτική γλώσσα.

Καθώς ένα τσουνάμι σκεπάζει ένα δημοφιλές παραθεριστικό θέρετρο, το νερό εξαφανίζει κάθε σεναριακή ανάπτυξη χαρακτήρα, αλλά αναδεικνύει την αστειότητα των παράπλευρων ανθρώπινων ιστοριών.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου