Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013: Η πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Με το μηχανογραφικό στα χέρια οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις περιμένουν να το συμπληρώσουν και να το καταθέσουν στο υπουργείο Παιδείας. Από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο προκύπτει πως υπάρχει μία γενικευμένη πτώση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας.


Οπως αναφέρει και το Εθνος, οι χειρότερες επιδόσεις σε 15 από τα 22 μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων οδηγούν σε υποχώρηση των βάσεων σε σχολές όπως οι Νομικές, Ιατρικές Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Φυσικομαθηματικές κ.α. Βέβαια τονίζεται πως η πτώση δεν θα αφορά όλα τα τμήματα.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις πάντως χαρακτηρίζονται ως οι δυσκολότερες των τελευταίων ετών, κάτι που ήταν εμφανές και στο ποσοστό των αριστούχων. Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των αριστούχων του 2013 ανήλθε σε 4.651 ενώ την προηγούμενη ήταν 6.810. Συνεπώς η μείωση έφτασε στο 31,7%.

Η πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο
  • Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο χαμηλώνει ο πήχης για Νομικές, Φιλολογικές και Ψυχολογίας σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη αφού οι υποψήφιοι σκόνταψαν στα Αρχαία Ελληνικά.
  • Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο φαίνεται πως θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση για όσους στοχεύουν σε Φυσικο-μαθηματικές σχολές
  • Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο ο πήχης για την εισαγωγή σε όλες τις Ιατρικές είναι κάτω από τα 19.000 μόρια. Παράλληλα θα υπάρξει πτώση και για Φαρμακευτικές - Οδοντιατρικές
  • Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «βουτιά» σε όλα τα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα.
  • Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο θα παρουσιαστεί θεαματική πτώση στα Οικονομικά τμήματα των ΑΕΙ, κάτι που φαίνεται και από τους αριστούχους στο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, της Οικονομικής Θεωρίας. Πέρυσι ήταν 33,80%, ενώ φέτος ήταν 18,69%.
(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου