Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΤΖΕΝΗ, ΤΖΕΝΗ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 1965 (Έγχρ.), 99'

Ελληνική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, με τους Τζένη Καρέζη, Ανδρέα Μπάρκουλη, Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Ένας νέος πολιτευτής γίνεται δίγαμος όταν κάνει λευκό γάμο με την κόρη του αντίπαλου κομματάρχη για λόγους πολιτικού συμφέροντος.

Χαριτωμένη κωμωδία, με κεφάτες ερμηνείες και, σε δεύτερο επίπεδο, με μια καυστική ματιά σε πολιτικές πρακτικές.



Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2000 (Έγχρ.), 112'

THE ART OF WAR. Αμερικανική ταινία του Κριστιάν Ντιγκουά, με τους Γουέσλι Σνάιπς, Αν Άρτσερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ.

Ένας μυστικός πράκτορας ειδικευμένος στις μεταμφιέσεις, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Κινέζου πρέσβη, ψάχνει αυτούς που τον παγίδεψαν και ταυτόχρονα παίρνει υπό την προστασία του μια διερμηνέα που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.

Σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία και ερμηνεία χωρίς λεονταρισμούς από τον Γουέσλι Σνάιπς, σε μια ταινία που εξαντλεί την τέχνη της πολεμικής στρατηγικής (ο τίτλος είναι δανεισμένος από την πασίγνωστη αρχαία πραγματεία του Σουν Τζου) στην ασταμάτητη δράση.


Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ

NET 23.00
Σινεφίλ, 1980 (Έγχρ.), 135'

BAD TIMING. Αγγλική ταινία του Νίκολας Ρεγκ, με τους Τερέζα Ράσελ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Άρθουρ Γκαρφάνκελ.

Στη Βιέννη ένας αστυνομικός ανακρίνει έναν Αμερικανό ψυχαναλυτή για τα αίτια που οδήγησαν τη φίλη του στην αυτοκτονία, με απώτερο σκοπό να αποδείξει ότι πρόκειται για καλυμμένη δολοφονία. Όμως, όπως ο εραστής, θα αποδειχτεί ανίκανος να κατανοήσει τις πράξεις και τη συμπεριφορά μιας γυναίκας η οποία ήθελε να είναι πραγματικά ελεύθερη, αφηνόταν χωρίς ενδοιασμούς να καεί από τη φλόγα του πάθους και με την αντικομφορμιστική και όλο ζωντάνια συμπεριφορά της έκανε τους άλλους να τρομάζουν.

Κινηματογραφώντας την ιστορία του με ένα εξαιρετικά πρωτότυπο ύφος, καταργώντας τα όρια του χωροχρόνου και παίζοντας συνεχώς με το βλέμμα των ηρώων του, ο Νίκολας Ρεγκ κάνει μια σχεδόν αριστουργηματική ταινία που δομείται από τις τρεις έννοιες του πάθους, της τέχνης (η Βιέννη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης) και της πολιτικής.


HOME

ΒΟΥΛΗ 23.10
Ντοκιμαντέρ, 2009 (Έγχρ.), 120'

Γαλλική ταινία του Γιαν Αρτίς-Μπερτράν.

Με γυρίσματα σε 54 χώρες (κάνει ένα μικρό πέρασμα και από την Ελλάδα), που κράτησαν επτά ολόκληρους μήνες, το multi-platform «Home» αποτυπώνει, εν είδει coffee table έκδοσης, τη μαγευτική όσο και αποκρουστική κάτοψη του «σπιτιού» μας.

Αργά και μεθοδικά, η αφήγηση off –συνοδευμένη από ένα εξαίρετο έθνικ σάουντρακ του Αρμάντ Αμάρ– μας θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η ζωή αναπτύχθηκε στον πλανήτη, το πώς ισορρόπησε αρμονικά με το περιβάλλον και το πώς η ανθρώπινη κυριαρχία απειλεί να διαταράξει –αν όχι να αφανίσει– ολόκληρο το παγκόσμιο οικοσύστημα. Υπάρχει μια δόση μεταφυσικής προσέγγισης σ’ αυτό το επαπειλούμενο «θαύμα της φύσης», ακόμη και αν χάνει χρόνο, όμως (η δίωρη κινηματογραφική διάρκεια ελαφρώς πλατειάζει), η ταινία του Αρτίς-Μπερτράν δεν επαναπαύεται στην εύκολη γκρίνια και την τρομολάγνα απαισιοδοξία.


Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ 

STAR 02.30
Κωμωδία τρόμου, 2009 (Έγχρ.), 91'

INFESTATION. Αμερικανική ταινία του Κάιλ Ράνκιν, με τους Κρις Μαρκέτ, Μπρουκ Νέβιν, Κίνσεϊ Πάκαρντ.

Ένας υπαλληλάκος αναλαμβάνει να σώσει τον κόσμο από την επιδρομή υπερμεγεθών εντόμων, σε μια κωμωδία που μιμείται και σατιρίζει ταυτόχρονα τις b-movies.

Αν και χωρίς την αυθεντική αίσθηση του είδους ή την υπέρβαση που έκανε, για παράδειγμα το «Shaun of the Dead», είναι απ’ αυτές τις ταινίες που κάνουν τη δουλειά τους στην ώρα που προβάλλονται.


ΥΓΡΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

STAR 04.15
Περιπέτεια, 1992 (Έγχρ.), 85'

LIVE WIRE. Αμερικανική ταινία του Κριστιάν Ντιγκουά, με τους Πιρς Μπρόσναν, Μπεν Κρος, Ρον Σίλβερ.

Ένας πυροτεχνουργός του FBI προσπαθεί να ανακαλύψει τον επόμενο στόχο μιας αραβικής τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία χρησιμοποιεί μια εκρηκτική ύλη που διαλύεται στο νερό και εκρήγνυται στο στομάχι του υποψήφιου θύματος.

Ο Καναδός σκηνοθέτης κάνει ένα κανονικό κινηματογραφικό ντεμπούτο (είχαν προηγηθεί βιντεο-σίκουελ του «Scanners» στην πατρίδα του) επιστρατεύοντας κλισέ και στερεότυπα που μέχρι το τέλος έχουν κι αυτά ξεχαστεί για μια περιπετειούλα τύπου MacGyver. Αν σας ενδιαφέρει η σκηνοθετική του εξέλιξη, νωρίτερα έχει προβληθεί στο ίδιο κανάλι «Η Τέχνη του Πολέμου».

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου