Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5)

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 113'

UNKNOWN. Αγγλογερμανική ταινία του Ζομ Κολέ-Σερά, με τους Λιαμ Νίσον, Νταϊάν Κρούγκερ, Τζένιουαρι Τζόοουνς.

Το καλό το παλικάρι ξέρει το ίδιο μονοπάτι. Μετά την επιτυχία της «Αρπαγής», ο Λίαμ Νίσον επαναλαμβάνει το ρόλο του Αμερικανού (όχι πρώην πράκτορας τώρα, αλλά βιολόγος) ο οποίος επισκέπτεται την Ευρώπη (όχι το Παρίσι, αλλά το Βερολίνο) και μπλέκει (όχι με την κόρη, αλλά με τη γυναίκα του) σε θανάσιμες περιπέτειες. Λιγότερο ταινία καθαρόαιμης δράσης, χωρίς να της λείπουν τα θεαματικά κυνηγητά, και περισσότερο χιτσκοκικό θρίλερ, ο «Άγνωστος» είναι η ιστορία του δόκτορα Χάρις, τον οποίο ρίχνει σε κώμα ένα τροχαίο στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου είχε έρθει για ένα συνέδριο. Όταν ξυπνήσει από αυτό, θα διαπιστώσει ότι κανείς δεν τον αναγνωρίζει, ούτε η γυναίκα του, ενώ κάποιος άγνωστος έχει οικειοποιηθεί την ταυτότητά του.



SWEENΕY TODD: Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΛΙΤ

(Βαθμολογία Armageddon: 4/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 02.30
Μουσική, 2007 (Έγχρ.), 116'

SWEENY TODD: THE DEMON BARBER OF FLEET STREET. Αμερικανική ταινία του Τιμ Μπάρτον, με τους Τζόνι Ντεπ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τίμοθι Σπολ.

Ο Τιμ Μπάρτον βρήκε στο αιρετικό μουσικό έργο του Στίβεν Σοντχάιμ και στο πρόσωπο ενός κουρέα, ο οποίος υποτίθεται ότι διέπραξε 160 φόνους στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, τον ιδανικό συνδυασμό-εισιτήριο γι' ακόμη ένα ταξίδι στο γοητευτικά σκοτεινό σύμπαν του. Ο Τζον Λόγκαν («Μονομάχος», «Aviator») παρέδωσε μια κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Μπάρτον σεναριακή προσαρμογή και ο σκηνοθέτης επέλεξε μαζί με τον απαιτητικό Σοντχάιμ τους τραγουδιστές-πρωταγωνιστές, μια επίλεκτη βρετανική ομάδα που πλαισιώνει τον ανέκφραστο και αποφασισμένο Τζόνι Ντεπ.

Το τυφλωμένο από μίσος βλέμμα του και η οργή που κρύβει κάθε συλλαβή των στίχων του ζωντανεύουν έναν ήρωα ο οποίος (θαρρείς βγαλμένος από την «Ορέστεια» ή τον σαιξπηρικό «Άμλετ») ζει μονάχα για να εκδικηθεί, την ώρα που ο Τιμ Μπάρτον διασκεδάζει αφάνταστα ξεδιπλώνοντας όλες τις αλληγορικές διαστάσεις της απόκοσμης όπεράς του. Ο ρεαλισμός πετά μακριά, καθώς το μακάβριο χιούμορ, ο κοφτερός κυνισμός και η μελωδική δράση -αγκαλιά με τους πίδακες αίματος- καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση. Ένας σκηνογραφημένος μικρόκοσμος με αποχρωματισμένη, «αναιμική» όψη παίρνει σάρκα και οστά, το κινηματογραφικό μιούζικαλ δέχεται την επίσκεψη ενός βγαλμένου από b movie τρόμου Τσαρλς Ντίκενς και ο Μπάρτον αποδεικνύει γι’ ακόμη μία φορά πόσο φτηνό είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα όνειρα.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου