Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΡΙΖΟΤΟ

ΕΤ1 22.00
Κομεντί, 2000 (Έγχρ.), 97'

Ελληνική ταινία της Όλγας Μαλέα, με τους Δήμητρα Ματσούκα, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Δύο παντρεμένες μητέρες με αδιάφορους άντρες αποφασίζουν να συγκατοικήσουν. Κι ενώ οι σύζυγοί τους καταστρώνουν σχέδια πώς θα τις ξανακερδίσουν, η σχέση των δυο γυναικών ξεφεύγει για λίγο από τα πλαίσια της απλής συγκατοίκησης.

Ένα φεμινιστικό μανιφέστο χωρίς κωμικές εξάρσεις, που λόγω του πλαισίου στο οποίο εκτυλίσσεται (μόδα, περιοδικά κ.λπ.) κουβαλάει ένα ξεφτισμένο lifestyle και δεν μπορεί πλέον να περάσει κανένα από τα μηνύματά του.



DOOMSDAY

STAR 22.00
Τρόμου, 2008 (Έγχρ.), 109'

Αγγλική ταινία του Νιλ Μάρσαλ, με τους Ρόνα Μίτρα, Μπομπ Χόσκινς, Μάλκολμ ΜακΝτάουελ.

Ταινία τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, αλλά ταυτόχρονα και μεσαιωνικό έπος, το «Doomsday» πατάει πάνω στο σεναριακό κλισέ (πλέον) ενός θανατηφόρου ιού, για να τολμήσει ένα συνδυασμό διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών. Πρόκειται για την αποστολή μιας επίλεκτης ομάδας στην αποκλεισμένη Σκοτία, απ’ όπου τριάντα χρόνια νωρίτερα προήλθε ένας φονικός ιός που κατέστρεψε τη Μεγάλη Βρετανία. Το ξέσπασμα μιας νέας επιδημίας ωθεί τη βρετανική κυβέρνηση να βρει πάση θυσία το αντίδοτο του ιού, κάτι για το οποίο η ομάδα διάσωσης θα ταξιδέψει ουσιαστικά… στο χρόνο. Προερχόμενη από το Λονδίνο του 2035, θα αντιμετωπίσει ομάδες αποκλεισμένων στη Σκοτία, ανάμεσά τους αιμοδιψείς, εξαγριωμένους νεκρόφιλους, αλλά και μια ομάδα ανθρώπων που έχουν καταφύγει σε ένα μεσαιωνικό κάστρο και υπερασπίζονται εαυτόν με τόξα και τσεκούρια.

Η παραγωγή είναι προσεγμένη και αποφεύγει τα ειδικά εφέ, όμως το σενάριο είναι πολύ αφελές και η εμμονή στο splatter και το gore ξεπερνάει τα όρια του σοκ, ενώ είναι λίγες οι στιγμές (π.χ. στην τελευταία καταδίωξη) στις οποίες γίνονται χιουμοριστικές νύξεις.


ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ

MEGA 22.30
Κωμωδία, 2010 (Έγχρ.), 92'

DEATH AT A FUNERAL. Αμερικανική ταινία του Νιλ ΛαΜπιούτ, με τους Κρις Ροκ, Μάρτιν Λόρενς, Λιούκ Γουίλσον.

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η φάρσα με την οποία ο Φρανκ Οζ αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του την Αγγλία έπρεπε να γυριστεί σε ριμέικ. Όπως εκείνος κατάφερε να συγκρατήσει την ταινία από τη φαρσική κατρακύλα με τη ζωντάνια των χαρακτήρων και τις σπιρτόζικες ατάκες, έτσι το όνομα του Νιλ ΛαΜπιούτ στη σκηνοθεσία του αμερικανικού ριμέικ ενδεχομένως να δημιουργεί την προσδοκία ότι αυτή η μαύρη κωμωδία για τα έκτροπα που συμβαίνουν σε μια κηδεία θα διυλιστεί από το μισανθρωπιστικό του φίλτρο.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Ανάμεσα σε αποκαλύψεις σοκαριστικών μυστικών για τον νεκρό, καταχρήσεις ναρκωτικών ουσιών και ηλικιωμένους με εντερικά προβλήματα, ο ΛαΜπιούτ ανεβάζει την ταχύτητα στην ήδη σπιντάτη τελετή που είχε στήσει ο Οζ, και κάποια στιγμή οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με το καλό γούστο.


ΚΑΚΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ

ΝΕΤ 00.30
Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 98'

BAD EGGS. Αυστραλέζικη ταινία του Τόνι Μάρτιν, με τους Μικ Μολόι, Τζούντιθ Λούσι, Μπομπ Φράνκλιν.

Δυο αστυνομικοί που έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν ένα περίεργο ατύχημα με θύμα έναν δικαστικό απαλλάσσονται από την έρευνα, αλλά αποφασίζουν από μόνοι τους να επιστρέψουν όταν ανακαλύπτουν ότι η υπόθεση πάει βαθύτερα

Ευχάριστη περιπέτεια με αναφορές στο αστυνομικό είδος (στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο), αλλά κυρίως με χιούμορ που πηγάζει από τους χαρακτήρες και την –καλόγουστη– σωματική κωμωδία.


Ο ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

MEGA 00.45
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 115'

KHOΝ FAI BIN. Ταϊλανδική ταινία του Τσαλέρμ Βονγκπίμ, με τους Νταν Τσουπόνγκ, Πάνα Ριτικράι, Λέο Πατ.

Ένας άσος στις πολεμικές τέχνες και στη χρήση δυναμίτη και μικρών πυραύλων που άλλοτε τους χρησιμοποιεί ως όπλο κι άλλοτε ως... όχημα, βοηθάει μερικούς χωρικούς να αντιμετωπίσουν τον κακό πλούσιο που θέλει να τους εκμεταλλευτεί, ενώ παράλληλα ζητά εκδίκηση για το θάνατο των γονιών του.

Αν είσαι από αυτούς που πορώνονται με τα βεγγαλικά (άρα δεν καταλαβαίνεις Πάσχα αν δεν δεις στις ειδήσεις τον ρουκετοπόλεμο της Ανάστασης στη Χίο), τότε αυτή είναι η ταινία σου. Αν, από την άλλη, έχεις δει αρκετό ασιατικό σλόου μόσιον στη ζωή σου και έχεις βαρεθεί να ακούς για χορογραφημένες πολεμικές τέχνες, απόφυγέ την. Εδώ άλλωστε και το σουρεάλ ασιατικό χιούμορ είναι παρακαμμένο.


Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

STAR 02.15
Περιπέτεια, 2008 (Έγχρ.), 90'

THE LAST HITMAN. Καναδική ταινία του Κρίστοφερ Γουόρε Σμετς, με τους Τζο Μαντένια, Ελίζαμπεθ Γουίτμιρ, Ρομάνο Ορτσάρι.

Μετά από μια αποτυχημένη αποστολή, ένας εκτελεστής ανακαλύπτει ότι του απομένει λίγος χρόνος ζωής εξαιτίας μιας ασθένειας, ενώ η εμφάνιση ενός νεότερου συναδέλφου του περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα.

Μια αστυνομική ταινία χαρακτήρων, όπου ο Τζο Μαντένια δίνει μια ισορροπημένη ερμηνεία ως παράνομος και προστατευτικός πατέρας ταυτόχρονα.


ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ

MEGA 03.00 (Επανάληψη)


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου