Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τσίπρας: Να εγκαταλειφθούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας


Η Ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού, με πρωταρχική ευθύνη της Γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε μιλώντας στο Συνέδριο του Economist ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Πρόσθεσε ότι για την κ. Μέρκελ η κρίση διαμορφώνεται, πράγματι, σε ευκαιρία, για την επιβολή της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας κατά τη ρωμαϊκή τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Έκανε λόγο για βαρύτατη ευθύνη της συγκυβέρνησης Σαμαρά, η οποία προσπαθεί να πείσει ακόμα και σήμερα ότι το Μνημόνιο «βγαίνει», την ώρα που και οι ίδιοι οι δανειστές παραδέχονται ότι έχει παταγωδώς αποτύχει.

Επισήμανε ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αλλά η σωτήρια της Ελλάδας μέσα στο ευρώ.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, πρέπει άμεσα να εγκαταλειφτούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας.

«Μετά την Κύπρο, ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των καταθετών, αλλά και εν γένει των πολιτών, το δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία γίνεται συνώνυμο. Και μνημόνιο και χρεοκοπία», σημείωσε και υπογράμμισε πως «ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει να ακούει άλλο αυτούς που τον κυβερνούν να βρίσκονται σε καθεστώς ψευδαισθήσεων».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή με άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας και ταυτόχρονα μια ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων.

Σημείωσε μάλιστα πως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

«Γι' αυτό και σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» ανέφερε.
Ζήτησε επίσης για την Ελλάδα αλλά και όλο τον ευρωπαϊκό Νότο που έχουν ανάγκη από ένα νέο σχέδιο Δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της ευρωζώνης.

«Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Ούτε να αναστήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που έχει καταρρεύσει. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους» είπε και επανέλαβε πως την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011.

«Θέλουμε ν' αλλάξουμε την Ελλάδα. Και εγγυόμαστε τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Για αυτό και σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε τις μεγάλες, προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(skai)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου