Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

"Άρχοντας" και "Μπάτμαν" ξεχωρίζουν στις ταινίες της ημέρας


Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ: ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ

(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5)

ALPHA 21.00
Περιπέτεια φαντασίας, 2002 (Έγχρ.), 179'

THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Τζάκσον, με τους Ελάιτζα Γουντ, Βίγκο Μόρτενσεν, Ορλάντο Μπλουμ.

Ο Τζάκσον χωρίζει την αφήγηση σε τρεις παράλληλες δράσεις που αφορούν τις ξεχωριστές περιπέτειες των μελών της ομάδας.

Οι τρεις αυτές ιστορίες κυλούν παράλληλα ως ξεχωριστές, αλλά παραπληρωματικές ενέργειες, που στο φινάλε δίνουν την αίσθηση μιας δραματικής ολοκλήρωσης. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία είναι η μάχη στο φαράγγι του Ελμ και η παρουσία του Γκόλουμ.



BATMAN BEGINS

(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5)

STAR 22.00
Περιπέτεια φαντασίας, 2005 (Έγχρ.), 141'

Αμερικανική ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Μάικλ Κέιν, Λίαμ Νίσον.

Ο μύθος του Ανθρώπου-Νυχτερίδα μηδενίζεται και ξεκινά ξανά σεναριακά με την επιστροφή του Μπρους Γουέιν στην Γκόθαμ Σίτι ύστερα από τη δολοφονία των γονιών του και σκηνοθετικά με την ανάληψη καθηκόντων από τον Κρίστοφερ Νόλαν («Inception»).

Το πρώτο μέρος του reboot του Νόλαν όχι μόνο δεν στερείται δράση, σασπένς και θέαμα, αλλά αποφεύγει άψογα τον κίνδυνο απομυθοποίησης του υπερήρωα μέσα από την οπτικοποίηση της δημιουργίας του, συμπαρασύροντας ακόμη κι ένα πιο ώριμο κοινό στο ταξίδι της δράσης του. Αν για τον Τιμ Μπάρτον η εμφάνιση του Ανθρώπου-Νυχτερίδα ήταν θέμα λεπτών στην έναρξη της ταινίας του 1989, αυτό που έχει σημασία για τον Κρίστοφερ Νόλαν είναι να αποτιμήσει πρώτα όλο το ψυχολογικό υπόβαθρο της ενοχής του ήρωά του για το θάνατο των γονιών του. Το εξαιρετικό καστ με την εκπληκτική χημεία μεταξύ τους (η βρετανικότητα του Κέιν και η ψυχραιμία του Φρίμαν χαρίζουν τις καλύτερες στιγμές), η πολυεπίπεδη διάσταση του κεντρικού ήρωα (ενοχικός θνητός, πλούσιος τεντιμπόι, ακριβοδίκαιος υπερήρωας) και οι καλοζυγισμένες σκηνές δράσης συμβάλλουν στην ώριμη blockbuster απόλαυση.


ΤΡΙΠΛΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

ΕΤ1 22.00
Σινεφίλ, 2004 (Έγχρ.), 115'

TRIPLE AGENT. Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή του Ερίκ Ρομέρ, με τους Κατερίνα Διδασκάλου, Σερζ Ρενκό, Εμανουέλ Σαλινζέρ, Σιριέλ Κλερ.

Στο Παρίσι του 1936, όπου οι νίκες του Λαϊκού Μετώπου, ο Εμφύλιος στην Ισπανία και η άνοδος των ναζιστών στη Γερμανία έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο, η Ελληνίδα σύζυγος ενός Λευκορώσου εξόριστου στρατηγού υποψιάζεται ότι ο άνδρας της μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πιόνι των μπολσεβίκων ή των ναζιστών.

Προεκτείνοντας το (όχι πειστικό) εγχείρημα της ταινίας «Η Αγγλίδα και ο Δούκας», ο Ρομέρ κάνει μια ακόμα ταινία εποχής, χρησιμοποιώντας μάλιστα κινηματογραφικά επίκαιρα της Pathe, για να περιγράψει το ταραγμένο και σε πλήρη μεταβολή πολιτικό κλίμα της Ευρώπης το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 1936. Ο Ρομέρ ιστορικός; Ο σκηνοθέτης του «Μια Νύχτα με τη Μοντ» αντιμετωπίζει την Ιστορία, όπως και την περιρρέουσα πραγματικότητα, ως μια σειρά ηθικών διλημμάτων και πράξεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ήρωές του μέσα από διαλογικές συζητήσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες ταινίες του Ρομέρ, η μοίρα αυτών των ηρώων μάς είναι αδιάφορη. Είναι άλλο πράγμα να ακούμε τους ρομερικούς ήρωες να μιλούν για Καρτέσιο, ηθική, φιλοσοφία, να έχουν ως έμμονη ιδέα το γόνατο της Κλαίρης ή να εκστασιάζονται με την πράσινη ηλιαχτίδα, κι άλλο να συνομιλούν σε παρισινά σαλόνια για την πολιτική του Στάλιν. Ο «Τριπλός Πράκτορας» δεν είναι απλώς μια από τις πιο διαλογικές ταινίες του Ρομέρ, αλλά και η πιο ανιαρή όλης της καριέρας του.


ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ 

MEGA 01.15
Κομεντί, 2006 (Έγχρ.),127'

AS YOU LIKE IT. Αμερικανο-αγγλική ταινία του Κένεθ Μπράνα, με τους Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Ρομόλα Γκαράι, Κέβιν Κλάιν.

Μία από τις λιγότερο γνωστές κωμωδίες της πρώτης περιόδου του Σαίξπηρ, και ο πρώτος σαιξπηρικός ρόλος του Λόρενς Ολίβιε στην ομότιτλη ταινία του 1936. Τότε το «As You Like It» δεν έτυχε σημαντικής κριτικής αποδοχής, γεγονός που επαναλήφθηκε με την εκδοχή του Μπράνα. Ο Βρετανός σκηνοθέτης μένει απόλυτα πιστός στα πρόσωπα, την πλοκή και τα γεγονότα του έργου: Η γλυκιά Ρόσαλιντ, μεταμφιεσμένη σε αγόρι με το όνομα Γανυμήδης, κρύβεται στο δάσος του Αρντέν με την εξαδέλφη της Σίλια και τον τρελό της αυλής Τάτστοουν, ύστερα από το βίαιο διωγμό που της επέβαλε ο βλοσυρός θείος της Δούκας Φρέντερικ για τον έρωτά της για τον Ορλάντο.

Ωστόσο ο Μπράνα έχει μεταφέρει τη δράση –εντελώς αυθαίρετα και με άστοχη παιγνιώδη διάθεση– στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα, ενώ μέσα από τις σχέσεις των ζευγαριών που σχηματίζονται και των περιφερειακών προσώπων που τα πλαισιώνουν, δεν καταφέρνει να μας δώσει καμία ουσιαστική δραματουργία. Αντίθετα, αναλίσκεται σε μια συρραφή αμπελοφιλοσοφιών περί έρωτος. Κάτι για το οποίο ευθύνεται και το ίδιο το κείμενο του Σαίξπηρ.


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΖΕΪΝ 

STAR 02.45
Κοινωνική, 2000 (Έγχρ.), 87'

THE TRUTH ABOUT JANE. Αμερικανική τηλεταινία της Λι Ρόουζ, με τις Στόκαρντ Τσάνινγκ, Έλεν Μαθ, Κέλι Ρόουαν.

Η κόρη που ανακαλύπτει ότι είναι λεσβία, η μάνα που δυσκολεύεται να το δεχτεί...

Μαθήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ανεκτικότητας που απευθύνονται σε τηλεθεατές που ακόμα νομίζουν ότι οι λεσβίες είναι γυναίκες με καταγωγή από τη Λέσβο.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου