Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΡΙΩΝ

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

ALPHA 21.00
Περιπέτεια, 2007 (Έγχρ.), 123'

OCEAN’S THIRTEEN. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Ματ Ντέιμον.

Η συμμορία του Όσιαν καταστρώνει ένα απίστευτο σχέδιο για να εκδικηθεί για την προδοσία ενός παλιού μέλους της από το μεγαλοξενοδόχο Γουίλι Μπανκ (Αλ Πατσίνο).

Μέχρι τη μέση, οι αμέτρητες και αλλεπάλληλες αφηγήσεις σε φλας μπακ περισσότερο κατακερματίζουν παρά συγκροτούν μια σφιχτοδεμένη δομή. Από τη στιγμή, όμως, που αρχίζει να τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης του Μπανκ, η ταινία αποκτά επιτέλους ρυθμό και αφηγηματική συνοχή. Ευφυής είναι η σύντομη αξιοποίηση του φαινομένου Όπρα Γουίνφρι, ενώ αντίθετα η παράλληλη ιστορία της υποτιθέμενης αφύπνισης των Μεξικανών εργατών κρύβει μια ανόητη ιδεολογική χειραγώγηση.



Η ΣΩΦΕΡΙΝΑ

STAR 21.00
Κωμωδία, 1964 (Α/Μ), 98'

Ελληνική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Μάρω Κοντού.

Μια νέα γυναίκα δανείζει το αυτοκίνητό της σε μια φίλη της καλύπτοντας τις συζυγικές της απιστίες, μέχρι που βρίσκεται στο δικαστήριο για τα ατυχήματα που προκάλεσε η φίλη της, ενώ μια σειρά από ψέματα θέτει σε κίνδυνο το δικό της γάμο.

Από τις πιο συμπαθητικές κωμωδίες της Αλίκης, με το μοναδικό ίσως χαρακτηριστικό ότι η ίδια επισκιάζεται από τους καλοφτιαγμένους και καλοπαιγμένους χαρακτήρες γύρω της. Απόδειξη σκηνές όπως η κατάθεση του Βασίλη Αυλωνίτη στο δικαστήριο.


TRANSFORMERS

ΑΝΤ1 21.00
Φαντασίας, 2007 (Έγχρ.), 145'

Αμερικανική ταινία του Μάικλ Μπέι, με τους Σάια ΛαΜπεφ, Τζος Ντουάμελ, Μέγκαν Φοξ.

Η Γη μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ δύο εξωγήινων ρομποτικών φυλών, των Ότομποτς και των Ντισέπτικονς. Μοναδική ελπίδα για την ανθρωπότητα είναι ο νεαρός Σαμ Γουτιγουίκι, ο οποίος κρατά, χωρίς να το γνωρίζει, το μυστικό της τελικής επικράτησης.

Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη τους Transformers, ήρωες του διάσημου τηλεοπτικού σίριαλ της δεκαετίας του ’80 και μιας πολύ επιτυχημένης σειράς παιχνιδιών, ο Μάικλ Μπέι φροντίζει μόνο ό,τι μπορεί να ξεγελάσει, έστω και φευγαλέα, το μάτι, ξεχνώντας να ασχοληθεί με όλα τα υπόλοιπα. Τα πάντα, από τη σκηνοθετική προσέγγιση ως τις ατάκες των ηρώων, είναι στημένα με τόσο εξωφρενική αφέλεια, που πρέπει να είσαι το πολύ δωδεκάχρονο Αμερικανάκι για να βρεις το όλο θέαμα συναρπαστικό. Για να μη μιλήσουμε για ένα ξεκάθαρο μιλιταριστικό φετιχισμό που κυριαρχεί από το πρώτο ως το τελευταίο πλάνο του φιλμ, με τους ηρωικούς στρατιώτες και τον υπουργό με το δίκαννο να μας διασώζουν για μία ακόμα φορά…


ΕΠΤΑ ΖΩΕΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5)

MEGA 21.15
Δραματική, 2008 (Έγχρ.), 123'

SEVEN POUNDS. Αμερικανική ταινία του Γκαμπριέλε Μουτσίνο, με τους Γουίλ Σμιθ, Ροζάριο Ντόουσον, Γούντι Χάρελσον.

Η ιστορία του Μπεν Τόμας, εφοριακού με παρελθόν που βαραίνει τη συνείδησή του, θα μπορούσε να μοιάζει ενδιαφέρουσα και συγκινητική έτσι όπως ο ίδιος εισβάλλει με παράξενο τρόπο στη ζωή εφτά αγνώστων προσπαθώντας να τους βοηθήσει για να εξιλεωθεί.



ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ

ET1 22.00
Κωμωδία, 2006 (Έγχρ.), 85'

LA DOUBLURE. Γαλλική ταινία του Φρανσίς Βεμπέρ, με τους Γκαντ Ελμαλέχ, Ντανιέλ Οτέιγ, Αλίς Ταλιονί.

Για να καλύψει την εξωσυζυγική του σχέση με ένα μοντέλο, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας που εξαρτάται από την περιουσία της γυναίκας του πληρώνει έναν παρκαδόρο να παραστήσει τον εραστή της ερωμένης του. Η υπόθεση παίρνει διαστάσεις στο σκανδαλοθηρικό τύπο κι όλοι αναρωτιούνται τι το ελκυστικό έχει αυτό το άσημο ανθρωπάκι.

Ο Φρανσίς Βέμπερ έχει την εξυπνάδα να αποφύγει διάφορες φαρσικές παγίδες, αναπτύσσοντας μάλιστα μια ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στον παρκαδόρο και το φωτομοντέλο (οι οποίοι συγκατοικούν στο άθλιο διαμέρισμα του πρώτου), το χιούμορ όμως είναι εξαιρετικά χαμηλόφωνο και... γαλλόφωνο. Συμπαθής ο Γκαντ Ελμαλέχ («Σουσού»), ωραία παρουσία η Αλίς Ταλιονί, οι υπόλοιποι όμως ηθοποιοί δεν χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε.


Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΒΙΣ

ET3 23.00
Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 90'

ELVIS HAS LEFT THE BUILDING. Αμερικανική ταινία του Τζόελ Ζούικ, με τους Κιμ Μπέισινγκερ, Τζον Κόρμπετ, Άνι Ποτς.

Μια πλασιέ καλλυντικών σκοτώνει κατά λάθος στο Λας Βέγκας τρεις σωσίες του Έλβις Πρίσλεϊ και λίγο αργότερα γνωρίζει ένα διαφημιστή που την ερωτεύεται.

Μια περίεργη κομεντί από το σκηνοθέτη του «Γάμος αλά Ελληνικά». Η Μπέισινγκερ έχει την ευκαιρία να δείξει την κωμική της πλευρά, αλλά το μόνο που «εγκατέλειψε το κτίριο» (κατά τον αγγλικό τίτλο της ταινίας) είναι το χιούμορ.


ORPHAN

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5)

STAR 23.15
Θρίλερ, 2009 (Έγχρ.), 123'

Αμερικανική ταινία του Ζομ Κολέ-Σερά, με τους Βέρα Φαρμίγκα, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Ίζαμπελ Φούρμαν.

Μια οικογένεια με δύο παιδιά, με απωθημένα από το παρελθόν κι ένα καινούργιο μέλος, την προικισμένη και πολύ συμπαθητική Έστερ, την οποία ο Τζον και η Κέιτ υιοθετούν χωρίς να ερευνήσουν το παρελθόν της. Και, όπως σε κάθε θρίλερ που δεν κρύβει τις προθέσεις του, μια σειρά από περίεργα πράγματα αρχίζουν γρήγορα να συμβαίνουν.

Αν και ούτε οι προθέσεις ούτε η εξέλιξη επιφυλάσσουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, η ταινία προσπαθεί να πάρει μερικά διακριτικά ρίσκα σε σχέση με τον σεναριακό και αφηγηματικό κομφορμισμό που διακρίνει τη συντριπτική πλειονότητα των ταινιών του είδους. Ο χαρακτήρας της μάνας, ο οποίος υποστηρίζεται από μια εξαιρετική Βέρα Φαρμίγκα («Ο Πληροφοριοδότης»), δοκιμάζει να ανοιχτεί πιο βαθιά, η 11χρονη Ίζαμπελ Φούρμαν είναι αγγελικά φοβιστική και η κρίσιμη πληροφορία-«ανατροπή» την οποία κρατά για το τελευταίο εικοσάλεπτο η πλοκή είναι έξυπνη και πειστική. Τα υπόλοιπα εκτελούνται βάσει συνταγής.



ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ

(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5 - Πρόταση Ημέρας)

ALPHA 23.30
Αστυνομική, 2003 (Έγχρ.), 138'

MYSTIC RIVER. Αμερικανική ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, με τους Σον Πεν, Τιμ Ρόμπινς, Κέβιν Μπέικον.

Ο Σον (Μπέικον), ο Ντέιβ (Ρόμπινς) και ο Τζίμι (Πεν), τρεις παιδικοί φίλοι από λαϊκή συνοικία της Βοστόνης, συναντιούνται ξανά ύστερα από 25 χρόνια εξαιτίας ενός εγκλήματος. Θύμα είναι η κόρη του Τζίμι, την έρευνα έχει αναλάβει ο Σον ως αστυνομικός, ενώ ο κύριος ύποπτος είναι ο Ντέιβ.

Αστυνομικό δράμα με ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο, ενώ σέβεται τη δομή μιας αστυνομικής ίντριγκας, διαπνέεται από ένα άκρως μεταφυσικό και φαταλιστικό πνεύμα, λες κι όλη η ιστορία να είναι φιλμαρισμένη από την οπτική ενός θεού. Ο Κλιντ Ίστγουντ, διασκευάζοντας υποδειγματικά ένα βιβλίο του Ντένις Λεχέιν («Το νησί των καταραμένων»), συνεχίζει να παρουσιάζει βασανισμένους ήρωες με τραυματικό παρελθόν, το οποίο καθορίζει αμετάκλητα το παρόν τους (θέμα που υπάρχει και στις ταινίες «Οι Ασυγχώρητοι», «Εκδικητής Εκτός Νόμου»). Παράλληλα δείχνει τον παραλογισμό της αυτοδικίας και το κατά πόσον η οργή σκιάζει τη φρόνηση. Εξαιρετικές ερμηνείες (Όσκαρ για τους Σον Πεν και Τιμ Ρόμπινς), ενώ τη μουσική συνέθεσε ο ίδιος ο Ίστγουντ.


Ο ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

ΕΤ3 01.00
Εποχής, 1995 (Έγχρ.), 139'

JEFFERSON IN PARIS. Αμερικανική ταινία του Τζέιμς Άιβορι, με τους Νικ Νόλτε, Γκουίνεθ Πάλτροου, Γκρέτα Σκάκι.

Το χρονικό της θητείας του Τόμας Τζέφερσον ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Παρίσι, τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης.

Το σενάριο της μόνιμης συνεργάτιδας του Άιβορι, Ρουθ Τζαμπβάλα, σε μια προσπάθεια να θίξει πολλά θέματα ταυτόχρονα, αφήνει ξεκρέμαστη τη σχέση του Τζέφερσον με τη Μαρία Κόσγουεϊ (Γκρέτα Σκάκι), ενώ επιμένει υπερβολικά στη σχεδόν αρρωστημένη προσκόλληση της μεγαλύτερης κόρης του. Οι αφηγηματικοί ρυθμοί είναι χαλαροί παρά την εντυπωσιακή καλλιτεχνική δουλειά. Ένα ακαδημαϊκό καλλιγράφημα.



Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5)

ΝΕΤ 01.00
Θρίλερ, 1970 (Έγχρ.), 124'

LA RUPTURE. Γαλλο-ιταλο-βελγική ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ, με τους Στεφάν Οντράν, Ζαν-Πιέρ Κασέλ, Μισέλ Μπουκέ.

Μια γυναίκα της οποίας ο ψυχωσικός σύζυγος τραυματίζει το γιο τους, δέχεται πιέσεις για την κηδεμονία του παιδιού.

Ανατριχιαστικό χρονικό μιας οικογενειακής τραγωδίας (συμβάλλει στο χαρακτηρισμό η ύπαρξη ενός «χορού» που σχολιάζει τα τεκταινόμενα), όπου ο Σαμπρόλ αποδομεί με καλυμμένη σατιρική διάθεση ταξικές, διαφυλικές και διαπροσωπικές διαφορές.


ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 51 

MEGA 01.45
Περιπέτεια, 2007 (Έγχρ.), 96'

SHOWDOWN AT AREA 51. Αμερικανική ταινία του Σι Ρόμα, με τους Τζέισον Λόντον, Τζίτζι Έτζλι, Κρίστα Κάμπελ.

Δύο εξωγήινοι, ο ένας καλός και ο άλλος κακός, προσγειώνονται στην πραγματική περιοχή 51 με σκοπό να εντοπίσουν ένα καταστροφικό όπλο.

Επιστημονική φαντασία για γέλια, που θα σας κάνει να απομυθοποιήσετε τα «X-Files» αργότερα.


ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ 

STAR 01.45
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 106'

DEATH SENTENCE. Αμερικανική ταινία του Τζέιμς Γουάν, με τους Κέβιν Μπέικον, Γκάρετ Χέντλαντ, Κέλι Πρέστον.

Ένας οικογενειάρχης γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του γιου του. Μαθαίνοντας ότι ο δράστης θα μείνει στη φυλακή το πολύ τρία χρόνια, αποφασίζει ν’ αποδώσει ο ίδιος δικαιοσύνη.

Γκροτέσκα ιστορία αστικού τρόμου και εκδίκησης αλά Τσαρλς Μπρόνσον, από τον συγγραφέα του «Εκτελεστή της Νύχτας» και τον σκηνοθέτη του «Saw».


THE X-FILES: Η ΤΑΙΝΙΑ

ΑΝΤ1 03.20
Επιστημονικής φαντασίας, 1998 (Έγχρ.), 121'

THE X-FILES MOVIE. Αμερικανική ταινία του Ρομπ Μπάουμαν, με τους Ντέιβιντ Ντουκόβνι, Τζίλιαν Άντερσον, Μάρτιν Λαντάου.

Ο Μόλντερ και η Σκάλι ακολουθούν τα ίχνη μιας παγκόσμιας συνωμοσίας που θέλει να αποκρύψει την ύπαρξη ενός επικίνδυνου ιού, μεταφερμένου από εξωγήινους.

Ένα δίωρο κινηματογραφικό… επεισόδιο που περιέχει όλα σχεδόν τα γνώριμα στοιχεία των τηλεοπτικών «X-Files». Μόνο για τους fans της σειράς, αφού οι πολλαπλές αναφορές σε αυτήν θα φανούν σε όλους τους άλλους... εξωγήινες.


ΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ

STAR 04.00
Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 81'

BEFORE SUNSET. Αμερικανική ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με τους Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί.

Οι δυο ήρωες του «Πριν το Ξημέρωμα» συναντιούνται ξανά, μόνο που αυτή τη φορά έχουν να αναμετρηθούν με πιο αδυσώπητο τρόπο με το χρόνο. Οι πρώην ιδεαλιστές φοιτητές έχουν πλέον ένα παρελθόν που βαραίνει πάνω τους και ελάχιστο χρόνο για να μιλήσουν για τα συναισθήματά και τα πιστεύω τους, αυτά που τους ενώνουν ή μπορεί και να τους χωρίζουν.

«Ο χρόνος είναι ένα ψέμα», λέει ο Τζέσι… «Μέσα σε κάθε στιγμή που ζούμε, υπάρχει μια άλλη στιγμή» – αυτός ο ίδιος ο Τζέσι που έχει την ιδέα να γράψει μια νουβέλα διάρκειας όσο ένα ποπ τραγούδι. Στιγμές του χρόνου, λοιπόν, στο «ρομαντικό» Παρίσι, ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που δεν θυμούνται καλά-καλά αν πριν 9 χρόνια έκαναν σεξ, οι οποίοι ωστόσο έχουν το χρόνο να συγκρουστούν διαλογικά για δεκάδες θέματα (ο Τζέσι είναι τυπικός Αμερικανός συντηρητικός και η Σελίν οικολόγος ακτιβίστρια), αλλά όταν έρχεται η στιγμή να αποκαλύψουν τα συναισθήματά τους, αφήνουν ένα τραγούδι της Νίνα Σιμόν να μιλήσει. Οι Ζιλί Ντελπί και Ίθαν Χοκ συνεργάστηκαν με τον Λινκλέιτερ στη συγγραφή των διαλόγων, όπου όμως εξίσου σημαίνουσα βαρύτητα έχουν και όσα αποσιωπούνται, σε μια ταινία που αφομοιώνει με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση του σινεμά του Ρομέρ και Ριβέτ.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου