Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


SHERLOCK HOLMES

(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2009 (Έγχρ.), 129'

Αγγλο-αμερικανική ταινία του Γκάι Ρίτσι, με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζουντ Λο, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς.

Ο Σέρλοκ Χολμς και ο δόκτωρ Γουότσον συλλαμβάνουν τον Λόρδο Μπλάκγουντ, υπεύθυνο μιας σειράς τελετουργικών φόνων. Πριν τον απαγχονισμό του, αυτός θα προειδοποιήσει τον Χολμς για τα επερχόμενα σχέδιά του και, όταν επιστρέψει από τον τάφο, οι δύο φίλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι όλη η Αγγλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θανάσιμη απειλή.


Με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ να του δανείζει το σαρκαστικά cool στιλάκι του και το σενάριο να τον μεταμορφώνει σε διανοούμενο action hero, ο Σέρλοκ Χολμς επανέρχεται δριμύτερος, ακόμα κι αν έχει πέσει στη σκηνοθετική ανάγκη του Γκάι Ρίτσι. Εκείνος, όμως, βρίσκεται εδώ απλώς για να κρατήσει τις υψηλές αφηγηματικές ταχύτητες και, με λιγοστά αυτάρεσκα τσαλιμάκια, υπογράφει την καλύτερη ταινία του από την εποχή της «Αρπαχτής». Όλη η παραγωγή, άλλωστε, είναι προσεγμένη στη λεπτομέρειά της τεχνικά αλλά και δημιουργικά, όπως και εμπορικά στοχευμένη με χειρουργική ακρίβεια. Το Λονδίνο του 1890 αναβιώνει πειστικά, η πλοκή κρατά μερικούς καλά κρυμμένους άσους (ρηγάδες, έστω…) στο μανίκι της και πίσω από τη σύγκρουση ορθολογισμού και μεταφυσικής περιγράφονται έξυπνα οι σταθερές που πάνω τους ανορθώθηκαν η βιομηχανική επανάσταση, η βρετανική αυτοκρατορία και η κυριαρχία του νεοθετικισμού. Επιβλητικός, επιπλέον, ο χιτλερικής κοπής Μπλάκγουντ του Μαρκ Στρονγκ, ενώ η γεμάτη ζήλια και υπονοούμενα σχέση των δύο πρωταγωνιστών είναι ξεκαρδιστική.


Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ

MEGA 23.40
Δραματική, 1967 (Έγχρ.), 148'

THE NIGHT OF THE GENERALS. Αγγλική ταινία του Ανατόλ Λίτβακ, με τους Πίτερ Ο' Τουλ, Ομάρ Σαρίφ, Ντόναλντ Πλέζανς.

Ένας ψυχοπαθής δολοφόνος σκοτώνει μια πόρνη στην κατεχόμενη από τους Nαζί Βαρσοβία και ένας διανοούμενος ταγματάρχης της γερμανικής αντικατασκοπίας αναλαμβάνει τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Serial killer θρίλερ σε πολεμικό φόντο. Η διάρκεια κουράζει.


THE WATCHER

ΝΕΤ 00.30
Θρίλερ, 2000 (Έγχρ.), 92'

Αμερικανική ταινία του Τζο Τσαρμπάνικ, με τους Κιάνου Ριβς, Τζέιμς Σπέιντερ, Μαρίζα Τομέι.

Ένας ομοσπονδιακός πράκτορας με ψυχολογικά προβλήματα κυνηγά έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος γελοιοποιεί τις αρχές στέλνοντας φωτογραφίες των υποψήφιων θυμάτων του 24 ώρες πριν το έγκλημα, χωρίς αυτό να στέκεται εμπόδιο στα εγκληματικά του σχέδια.

Ο βιντεοκλιπάς Τζο Τσαρμπάνικ επιδίδεται εξαρχής σε δεκάδες σκηνοθετικά εφέ για να δώσει μια άλλη διάσταση στο χιλιοιδωμένο σενάριό του. Φαίνεται όμως να αγνοεί ότι η ουσία ενός θρίλερ βρίσκεται στη δημιουργία ατμόσφαιρας και όχι στον οπτικό εντυπωσιασμό. Η ταινία γρήγορα κουράζει με τα σκηνοθετικά παιχνιδίσματά της, ο Κιάνου Ριβς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν πείθει ούτε μια στιγμή ως serial killer, ο Τζέιμς Σπέιντερ, αν και καλός ηθοποιός, είναι ανεπαρκής για το ρόλο του αστυνομικού, ενώ η Μαρίζα Τομέι έχει μια διακοσμητική παρουσία.


ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

STAR 02.45
Περιπέτεια, 1988 (Έγχρ.), 95'

ABOVE THE LAW. Αμερικανική ταινία του Άντριου Ντέιβις, με τους Στίβεν Σίγκαλ, Σάρον Στόουν, Παμ Γκριρ.

Στα 36 του, ο άσος στις πολεμικές τέχνες και μύστης του βουδισμού Στίβεν Σίγκαλ επιλέγεται να γίνει action star υποδυόμενος έναν πρώην βετεράνο του Βιετνάμ και νυν σκληροτράχηλο αστυνομικό που ανακαλύπτει ότι στελέχη της CIA είναι αναμεμειγμένα σε λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Σημειώστε επίσης ότι εκτός από τις γροθιές, ο Σίγκαλ στη συγκεκριμένη ταινία, όπως και σε επόμενες, χρησιμοποιεί τα χέρια του και για να βοηθήσει στη συγγραφή του σεναρίου.

Το πολύπλευρο αυτό ντεμπούτο του δεν μας λέει (και δεν μας δείχνει) κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο η σκηνοθετική υπογραφή του Άντριου Ντέιβις («Φυγάς») εξασφαλίζει ότι οι σκηνές δράσης είναι ρεαλιστικές. Αν την ίδια χρονιά δεν έβγαινε το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», τότε ο Σίγκαλ ίσως να μην ακολουθούσε αυτή την καταγέλαστη πορεία που όλοι όσοι έχουμε δει το «Άγγελος-Τιμωρός» γνωρίζουμε.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου