Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 1959 (Α/Μ), 95'

Ελληνική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Ένας αυστηρός καθηγητής καταφέρνει να τιθασεύσει ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο.

Διαχρονικά απολαυστική, αν και οπισθοδρομική κωμωδία, που ενισχύεται από τους δεύτερους χαρακτήρες και τη μουσική του Χατζιδάκι.



THE HURT LOCKER

ΕΤ1 21.50
Πολεμική, 2009 (Έγχρ.), 131'

Αμερικανική ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου, με τους Τζέρεμι Ρένερ, Άντονι Μακί, Μπράιαν Τζέρατι.

Μάτσο ήρωες, ασταμάτητη δράση, γρήγορα, κοφτά πλάνα, επιθετικό μοντάζ. Το υπερτιμημένο απ’ όλη την αγγλόφωνη κινηματογραφική κοινότητα «The Hurt Locker» επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την απαράμιλλη βιτρτουοζιτέ της πρώην κυρίας Τζέιμς Κάμερον, όχι όμως και τα διθυραμβικά σχόλια που το συνοδεύουν. Είναι αλήθεια ότι όλη η ένταση του καθημερινού κορώνα-γράμματα παιχνιδιού με το θάνατο, η οποία συμπυκνώνεται στα αγχωτικά, ανήσυχα κάδρα της, παίρνει σχεδόν υλική υπόσταση. Ο εξολοθρευτής βομβών Γουίλιαμ Τζέιμς είναι ένα κτήνος του πολέμου, μια συμπαθής φιγούρα «πρεζάκια του κινδύνου», ο οποίος που «ζει» μόνο όταν χαϊδεύει την εκρηκτική ύλη κι όχι όταν τα πίνει με τους φίλους του ή βγαίνει για οικογενειακά ψώνια.

Σεκάνς τη σεκάνς, παραθέτοντας το ένα περιστατικό μετά το άλλο, το σενάριο του Μαρκ Μπολ («Στην Κοιλάδα του Ηλά») χτυπά συνεχώς την ίδια χορδή, μετρά αντίστροφα μια πορεία που στο τέλος θα επιστρέψει σαν επαναλαμβανόμενος εφιάλτης από την αρχή, τελειώνει όμως πολύ γρήγορα με όσα έχει να πει (και η Μπίγκελοου να δείξει). Οι ήρωές του είναι απλοϊκοί (μια χούφτα καλοί στρατιώτες), ο πόλεμος είναι κακός (όποιος και να ’ναι αυτός), ένα ολόκληρο έθνος εκτονώνει υστερικά τις ενοχές του (ή την παντελή απουσία τους) σ’ ένα αφιλόξενο αλλού. Και πάνω που νομίσαμε ότι καθαρίσαμε με το Βιετνάμ και, κυρίως, με τις ταινίες του…


ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2001 (Έγχρ.), 111'

BAIT. Αμερικανική ταινία του Αντουάν Φουκουά, με τους Τζέιμι Φοξ, Ντέιβιντ Μορς, Νταγκ Χάτσισον.

Ένας καταδικασμένος μικροκακοποιός χρησιμοποιείται ως δόλωμα από την αστυνομία για να ξετρυπώσει τον εγκέφαλο μιας μεγάλης ληστείας.

Ο Τζέιμι Φοξ –απέναντι σε έναν κακό που προσπαθεί να θυμίζει Τζον Μάλκοβιτς– ελίσσεται έξυπνα στις αλλαγές ύφους, που κυμαίνονται από την καθαρόαιμη περιπέτεια ως το μελόδραμα.


ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ

NET 23.00
Ιστορική, 2006 (Έγχρ.), 145'

ZWARTBOEK. Ολλανδική ταινία του Πολ Βερχόφεν, με τους Καρίς Βαν Χάουτεν, Σεμπάστιαν Κοχ, Τομ Χόφμαν.

Μεγαλεπήβολα σχέδια είχε ο Βερχόφεν γι’ αυτή την παραγωγή που τον έκανε να εγκαταλείψει το Χόλιγουντ. Ύστερα από επισταμένη έρευνα σε εκατοντάδες έγγραφα εκείνης της περιόδου, ενσωμάτωσε στην ιστορία κάποια αληθινά στοιχεία, προκειμένου να καταδυθεί στα άδυτα της ολλανδικής αντίστασης αναβιώνοντας τις ριψοκίνδυνες δράσεις της.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή σε επίπεδο καλλιτεχνικής διεύθυνσης και αναπαράστασης του κλίματος της εποχής, με μεγάλες όμως αδυναμίες. Υπάρχουν συχνά στιγμές κορύφωσης όπου οι διάλογοι, αντί να υπογραμμίζουν την ένταση της δραματουργίας, είναι μάλλον φαιδροί. Επίσης, η σταδιακή αποκάλυψη της ταυτότητας καθενός από τους ήρωες, ο διφορούμενος ρόλος τους, ο αντισημιτισμός, η διαρροή των πληροφοριών από τους κόλπους της αντίστασης κ.ο.κ., όλα κοινοποιούνται με την αφέλεια και την απλοϊκότητα μιας πολεμικής σαπουνόπερας. Η ομορφιά πάντως της Καρίς Βαν Χάουτεν (και όχι τόσο το υποκριτικό της ταλέντο) είναι εκθαμβωτική και καταπραΰνει την εξαντλητικά μεγάλη σε διάρκεια οδύσσεια αυτής της τολμηρής γυναίκας.


THE DAMNED UNITED

MEGA 23.40
Βιογραφική, 2009 (Έγχρ.), 98'

Αγγλική ταινία του Τομ Χούπερ, με τους Μάικλ Σιν, Κολμ Μίνι, Τίμοθι Σπολ.

Το χρονικό της θητείας του προπονητή Μπράιν Κλαφ στη Λιντς Γιουνάιτεντ, η οποία κράτησε μόλις 44 ημέρες.

Για τους λάτρεις τους ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Ο Πίτερ Μόργκαν («Frost/Nixon», «Η Βασίλισσα») διασκεύασε τη μυθιστορηματική βιογραφία του Ντέιβιντ Πις με έμφαση στα ψυχολογικά κίνητρα και στις διαπροσωπικές δυναμικές, ενώ ο Τομ Χούπερ («Ο Λόγος του Βασιλιά») τοποθετεί τους ήρωες σε μια πιστά δοσμένη Αγγλία των ’70s.


OCEAN’S 11

STAR 02.30
Αστυνομική, 1960 (Έγχρ.), 127'

Αμερικανική ταινία του Λιούις Μάιλστοουν, με τους Φρανκ Σινάτρα, Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ, Ντιν Μάρτιν.

Την υπόθεση τη γνωρίζεις από τις αμέτρητες προβολές του ριμέικ του Σόντερμπεργκ: ο Ντάνι Όσιαν συγκεντρώνει πρώην συμπολεμιστές του για να διοργανώσουν την εντυπωσιακότερη ληστεία στο Λας Βέγκας.

Όσοι καταφέρουν να το ξενυχτήσουν, θα απολαύσουν την παρέα του Rat Pack σε μια ευχάριστη, στιλάτη περιπέτεια. Είναι κρίμα πάντως που αυτή η πρωτότυπη βερσιόν δεν έχει προβληθεί μέχρι τώρα νωρίτερα.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου