Τα επικριτικά σχόλια των παικτών και η επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης νέων οικονομικών πόρων οδήγησαν τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στην αναδιάρθρωση του χάρτη του παγκόσμιου μπάσκετ, ωστόσο για να υλοποιηθούν οι ριζοσπαστικές αποφάσεις, που ελήφθησαν στο κεντρικό γραφείο της FIBA τον Νοέμβριο του 2012 στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, θα χρειαστεί η αρωγή του ΝΒΑ, της Ευρωλίγκας, της FIBA Europe και όλων των εγχώριων Λιγκών, επομένως το εγχείρημα μοιάζει εκ προοιμίου εξαιρετικά δύσκολο.
Χθες (Δευτέρα 11/3/13) στο ξενοδοχείο «Divani Caravel», με αμφιτρύωνα τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κεντρικό θέμα συζήτησης το καλαντάρι της FIBA παρουσία του προέδρου της FIBA κ. Ιβάν Μαϊνινί, τoυ Γενικού Γραμματέα κ. Πάτρικ Μπάουμαν και του Γενικού Γραμματέα της FIBA Europe κ. Καμίλ Νόβακ, οι οποίοι ενημέρωσαν λεπτομερώς για τα καθέκαστα τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, του Μαυροβούνιου, της Κύπρου και της Αλβανίας.
Τον πρόεδρο της ΕΟΚ συνόδευσε ο γ.γ. της ΕΟΚ κ. Παναγιώτης Τσαγκρώνης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και το μέλος του κεντρικού γραφείου της FIBA Europe κ. Αρης Ζώης.
Τι προβλέπει, όμως, το νέο καλαντάρι της FIBA και πόσο εφικτό είναι να μετουσιωθεί; Σύμφωνα με τις αποφάσεις στην Κουάλα Λουμπούρ, μετά το 2017 τα πρωταθλήματα ανά ήπειρο (π.χ. το Ευρωμπάσκετ) θα διεξάγονται ανά τέσσερα και όχι ανά δύο χρόνια. Το Μουντομπάσκετ του 2018 μετατίθεται για το 2019 με διαφορετική ονομασία για λόγους μάρκετινγκ (World Cup=Παγκόσμιο Κύπελλο), το 2020 θα γίνουν κανονικά Ολυμπιακοί Αγώνες, το 2021 πρωταθλήματα ανά ήπειρο και το 2023 το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Τα καλοκαίρια του 2018 και του 2022 θα περάσουν χωρίς μεγάλη διοργάνωση, ωστόσο κατά τα συγκεκριμένα έτη, σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους (Φεβρουάριος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος) θα διεξαχθούν προκριματικοί αγώνες (εντός και εκτός έδρας) με σκοπό την πρόκριση συγκεκριμένου αριθμού εθνικών ομάδων στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2019 και του 2023 αντιστοίχως.
«Κάτι τέτοιο προϋποθέτει περιόδους διακοπής των εθνικών πρωταθλημάτων, ώστε να μπορούν να αγωνίζονται οι εθνικές ομάδες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος αντιλαμβάνεται προφανώς, όπως και οι άνθρωποι της FIBA, τις δυσκολίες του εγχειρήματος δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η πρωτοβουλία αυτή της FIBA είναι πολύ σημαντική για το μέλλον του αθλήματος. Θεωρώ ότι πρέπει να υποστηριχθεί από όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το αύριο του αθλήματος και ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για ένταξη αγώνων εθνικών ομάδων στη διάρκεια της χρονιάς».
Η τέλεση των πρωταθλημάτων ανά ήπειρο κάθε τέσσερα χρόνια προσφέρει αρκετό καιρό ξεκούρασης, ειδικά στους παίκτες των πρωτοκλασάτων εθνικών ομάδων, που κάθε (ή σχεδόν κάθε) χρόνο συμμετέχουν σε μεγάλες διοργανώσεις. Οι «διαρροές», άλλωστε, έχουν γίνει της μόδας και δεν είναι τυχαίο ότι ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι και ο Ρώσος Αντρέι Κιριλένκο έχουν ενημερώσει ότι δεν θα αγωνιστούν στο Ευρωμπάσκετ 2013 της Σλοβενίας (4-22 Σεπτεμβρίου 2013), ο Ισπανός Πάου Γκασόλ το σκέφτεται, ενώ είναι γνωστό το πόσο έπληξε την Εθνική Ελλάδος η πρόωρη αποχώρηση του _επικαλούμενου τον παράγοντα «κόπωση»_ Δημήτρη Διαμαντίδη μετά το Μουντομπάσκετ 2010.
Κέρδος, όμως, θα έχουν και οι εγχώριες Ομοσπονδίες, καθώς εν μέσω σκληρής οικονομικής κρίσης σε αρκετές πλέον χώρες, τα έσοδα του μπάσκετ έχουν μειωθεί θεαματικά, συνεπώς οι προκριματικοί αγώνες θα βοηθούσαν τις Ομοσπονδίες να εξασφαλίσουν νέους οικονομικούς πόρους (εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες) αυξάνοντας ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον του κόσμου για το άθλημα μέσω των εθνικών ομάδων.
Παρά το γεγονός, πάντως, ότι οι σχέσεις της FIBA Europe και της «μαμάς FIBA» με τη διοργανώτρια αρχή της Ευρωλίγκας εμφανίζονται βελτιωμένες, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει συμφωνία ως προς την εξεύρεση ημερομηνιών για τους προκριματικούς αγώνες, ενώ ούτε οι υπερ-αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι ομάδες του ΝΒΑ θα συναινούσαν, ώστε να ταξιδέψουν οι παίκτες τους, έστω και μια φορά τον χρόνο, στην Ευρώπη ή σε άλλες ηπείρους για να αγωνιστούν με τη φανέλα των εθνικών ομάδων τους.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τους Ντένβερ Νάγκετς: Θεωρείται απίθανο να χορηγήσουν άδειες στον Ελληνα Κώστα Κουφό, τον Ιταλό Ντανίλο Γκαλινάρι και τον Ρώσο Τιμοφέι Μαζγκόφ, ώστε να ενσωματωθούν στις εθνικές ομάδες των χωρών τους χάνοντας αγώνες του ΝΒΑ, αν και η FIBA δείχνει να «καίγεται» περισσότερο για τη συμμετοχή των διεθνών στις μεγάλες διοργανώσεις και όχι στους προκριματικούς αγώνες. Ανθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκτιμούν ότι το βασικό «αγκάθι» είναι η Ευρωλίγκα…
(tovima)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου