Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Εξοργισμένοι οι πολίτες στην Κύπρο: «Να πάνε φυλακή οι τραπεζίτες...»


Εμβρόντητοι έμειναν οι Κύπριοι πολίτες, μαθαίνοντας την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στα καταστήματα, στις καφετέριες και σε άλλους χώρους. «Μας έπιασαν στον ύπνο», έλεγαν πολλοί, αν και το «κούρεμα» ορισμένοι το θεωρούσαν αναπόφευκτο. Οι πολίτες νιώθουν εξαπατημένοι και δυσφορούν, γιατί άλλες διαβεβαιώσεις είχε δώσει προεκλογικά, αλλά και στην ομιλία του στη Βουλή, στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.


Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης απέκλειαν κατηγορηματικά το «κούρεμα». Την ίδια στάση τήρησε και ο σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη, νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς χαρακτήρισε την απόφαση ως «μια παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία». Οφείλει, είπε, ο υπουργός Οικονομικών να υποβάλει την παραίτησή του άμεσα ως «ένδειξη ελάχιστου σεβασμού προς τον κόσμο του οποίου δημεύονται σήμερα τα χρήματά του εξαιτίας των κακών του χειρισμών». Ο κ. Πλατύς μιλώντας σε ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουν την όποια σχετική πρόταση και να εξετάσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια. «Κούρεμα κάναμε και μόνοι μας και χωρίς τη 'βοήθεια' των 'φίλων' μας των Ευρωπαίων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με άλλες απόψεις, η απόφαση του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων αποτελεί παταγώδη αποτυχία και θα επιφέρει κοινωνικοοικονομικό όλεθρο στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας, που ανατέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα στον οίκο Alvarez & Marsa, για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν δόλος και υπαίτιοι στην αγορά ελληνικών ομολόγων από κυπριακές τράπεζες στη δευτερογενή αγορά.

«Οι τραπεζίτες μάς έφεραν ως εδώ»

Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. «Ο κόσμος έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτεί να πάνε φυλακή οι τραπεζίτες, που μας έφεραν ως εδώ», υποστήριζαν πολίτες.

«Οι τράπεζες, αφού πτώχευσαν πρώτα τους Κυπρίους με τα δάνεια που τους έδωσαν για να αγοράσουν ακίνητα, τώρα τιμωρούν και τους υπόλοιπους, που δεν έχουν αγοράσει ακίνητα και είχαν τα χρήματά τους κατατεθειμένα σε αυτές», σημείωσε ένας κύριος στην αγορά της Λευκωσίας.

Όλοι φταίνε, παρατήρησε κάποια νεαρή κοπέλα, που υποστήριξε ότι «είναι ένα ολόκληρο κατεστημένο που κυβερνά διαχρονικά την Κύπρο. Πολιτικοί, τραπεζίτες, ποικιλώνυμες ελίτ, τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα». Τώρα τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο απλός άνθρωπος, είπε και πρόσθεσε: «Οι διαπλεκόμενοι έχουν μεταφέρει από καιρό τα χρήματά τους σε ασφαλή καταφύγια».

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου