Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Μήνυμα Σαμαρά σε Τρόικα: Να συμφωνήσουμε τώρα για φόρο 15% στις επιχειρήσεις


Λίγες ώρες πριν από την καθοριστική του συνάντηση με την Τρόικα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να θέσει ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση στην ήδη βεβαρημένη ατζέντα, μιλώντας σε συνέδριο. Από το βήμα του συνεδρίου «Αναπτυξιακή Στρατηγική - Ευρώπη 2020: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα» που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των άμεσων διαρθρωτικών αλλαγών στο θέμα της φορολογίας και ειδικότερα υπέρ της θέσπισης ενός ενιαίου μοναδικού συντελεστή φορολόγησης 15% για την επιχειρηματικότητα, προκειμένου -όπως τόνισε- να έλθουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.


Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή της ομιλίας του κ. Σαμαρά που τόνισε: «Το λέω τώρα που είναι η Τρόικα στην Ελλάδα και ζούμε σε ώρες αναταράξεων».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται θα υπάρχουν τέσσερις βασικοί άξονες:

Απλούστερο φορολογικό σύστημα, τεχνολογία για επαλήθευση, αυστηρότερη τιμωρία στη φοροδιαφυγή και χαμηλότεροι συντελεστές για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Τέλος, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας και ότι στόχος από εδώ και πέρα είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου.

Οι διαπραγματεύσεις για την τελευταία δόση

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ διατηρείται η εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και υπάρχουν ακόμη τέσσερα ανοικτά ζητήματα στα οποία πρέπει να επέλθει συμφωνία έως αύριο το απόγευμα.

Αύριο το απόγευμα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σήμερα θα έχει προηγηθεί η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Βρούτση και στη συνέχεια η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό.

Μετά τις σημερινές πυρετώδεις διαβουλεύσεις έχει σημειωθεί σχετική πρόοδος στα ανοικτά ζητήματα που εμποδίζουν τη συμφωνία για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Οι απολύσεις των επίορκων από το δημόσιο σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και ο αριθμός των δόσεων, οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια σε συνδυασμό με το χαράτσι για τα ακίνητα που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ είναι τα θέματα που καίνε.

Ειδικά για το τελευταίο και ενώ η Τρόικα πιέζει να διατηρηθεί και το 2013 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η Δημοκρατική Αριστερά σε σχετική της ανακοίνωση τονίζει «την ισχυρή της διαφωνία σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ το 2013 και της αντίστοιχης μετάθεσης του χρόνου επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στο 2014».

Αντιρρήσεις από τη ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός. Φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων και διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού. Ενσωματώνει κοινωνικές πρόνοιες σε σχέση με τη φορολόγηση των ανέργων».

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας. Η κυβερνητική δέσμευση για «σταδιακή διόρθωση των αδικιών» πρέπει να υλοποιηθεί».

Βολές Βενιζέλου

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επανήλθε σήμερα στη σφοδρή του κριτική κατά της Τρόικα επισημαίνοντας:

«Η Τρόικα έχει καταλάβει ότι νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν μπορούν να ληφθούν» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Πρέπει να συνεννοηθούμε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη, σήμερα-αύριο, ποιος θα είναι ο χειρισμός μας γιατί πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία και βλέπω μία τρόικα η οποία είναι πιο συνεσταλμένη και πιο προσεκτική γιατί καταλαβαίνει, μετά τα όσα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες, ότι οι κοινωνίες έχουν φτάσει σε ένα ανυπέρβλητο όριο και δεν μπορεί να πιεστούν άλλο. Και η Ελλάδα έχει υποβληθεί στις μεγαλύτερες θυσίες από όλες τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα. Αρα αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε στον μεγαλύτερο βαθμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε λανθασμένη τη στάση της Τρόικα να μην επιτρέψει να γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι αν γίνουν θα αυξήσουν τα έσοδα.

«Το μεγαλύτερο τεχνικό λάθος που κάνει τώρα η τρόικα είναι ότι δεν επιτρέπει να κάνουμε ρυθμίσεις, φιλικές και ευνοϊκές, για τα χρέη προς τις εφορίες και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πιστεύω ότι οι ρυθμίσεις των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα και μεγαλύτερη επιτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και είναι λάθος και για την οικονομία, αλλά και για τα δημόσια οικονομικά αυτή η στείρα στάση της Τρόικα σε σχέση με τις ρυθμίσεις».

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου