Μετά τις P.I.I.G.S. οι Γερμανοί φαίνεται πως βάζουν στο στόχαστρο και τη Γαλλία, την οποία, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Μέρκελ αποκαλεί «προβληματικό παιδί» της Ευρωζώνης και τους προστάζει να καταργήσουν βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως το 35ωρο και τα όρια συνταξιοδότησης.
Ο Μίκαελ Φουχς, κορυφαίο στέλεχος του CDU, των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, κουνάει το δάχτυλο στους Γάλλους και τους επισημαίνει ότι «δεν μπορούν να τη γλιτώσουν».
«Οι Γάλλοι οφείλουν να κάνουν οικονομίες για να αποκτήσουν περιθώρια ελιγμού. Οφείλουν επίσης φυσικά να κάνουν οικονομικές μεταρρυθμίσει» , δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφουνκ ο Μίκαελ Φουχς, .
Ο Φουχς έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προβλέψεών της για το 2013, με τις οποίες γνωστοποιήθηκε ένας εκτροχιασμός του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος από το καθορισμένο όριο του 3% του ΑΕΠ, το οποίο ενόχλησε σαφώς τους υπευθύνους της γερμανικής κυβέρνησης.
Σε αυστηρό τόνο σημειώνει ότι «Οι Γάλλοι οφείλουν να τροποποιήσουν τον χρόνο εργασίας. Γνωρίζετε ότι οι Γάλλοι έχουν ακόμη το 35ωρο. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν δουλεύουν 42 ώρες στην Ελβετία και 40 ώρες στη Γερμανία» και προσθέτει «Στο θέμα των συντάξεων, οι Γάλλοι είναι εντελώς λάθος. Δεν μπορεί να φεύγει κανείς με σύνταξη στα 60. Αυτό δεν λειτουργεί. Οι Γάλλοι πρέπει να το συλλογιστούν αυτό».
«Δυστυχώς η Γαλλία είναι ένα προβληματικό παιδί στο ευρώ, καθώς άλλες χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους με πολύ πιο εντατικό τρόπο, όπως η Ισπανία και ακόμη η Ιταλία υπό τον Μόντι. Οι Γάλλοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τη γλιτώσουν. Αυτό δεν λειτουργεί» επισημαίνει ο Φουχς.
«Είναι απαραίτητο οι Γάλλοι να επανέλθουν στον δρόμο της αρετής. Όλο αυτό που επιτύχαμε με την ατζέντα 2010 --οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και της αγοράς εργασίας που υλοποιήθηκαν μεταξύ του 2003 και του 2005 από τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ--, οι Γάλλοι οφείλουν να το θέσουν σε εφαρμογή. Ελπίζω ότι ο (πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά) Ολάντ το έχει καταλάβει αυτό», κατέληξε.
Καμπανάκι και από την ΕΚΤ
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που απαιτεί σε αυστηρό τόνο μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας όσο πιο κοντά γίνεται στο ΑΕΠ της χώρας.
Ο Γιόργκ Ασμουσεν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανήγαγε την εκπλήρωση του στόχου αυτού σε «θέμα αξιοπιστίας» για την γαλλική κυβέρνηση, τονίζοντας στο πρακτορείο Reuters ότι η Γαλλία φέρει μαζί με τη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
«Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει πλέον ότι η Γαλλία θα αποστεί του στόχου για το έλλειμμά της, τότε φρονώ ότι πρόκειται για ένα θέμα αξιοπιστίας να κάνει το ταχύτερο η γαλλική κυβέρνηση τα αναγκαία βήματα, ώστε να 'διορθώσει' την πορεία της ώστε στο τέλος του 2013 η επίδοση να φθάσει όσο πιο κοντά γίνεται τον στόχο του 3%», υπογράμμισε και ζήτησε τα επόμενα βήματα να είναι «μετρήσιμα και συγκεκριμένα» και να συνοδεύονται από διαρθρωτικές αλλαγές σε συνεννόηση με τα γαλλικά συνδικάτα, με βασικό γνώμονα να μεγιστοποιηθεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών υπηρεσιών και αγαθών.
(iefimerida)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου