Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΦΑΝΝΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΕΤ1 21.00
Δραματική, 1982 (Έγχρ.), 188'

FANNY OCH ALEXANDER. Σουηδική ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με τους Περνίλα Άλγουιν, Μπέρτιλ Γκιούβε, Μπέργε Άλστεντ.

Η τελευταία μεγάλη ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι ένα ημιαυτοβιογραφικό δράμα εποχής, το οποίο συμπυκνώνει όλη τη δραματουργική ευφυΐα και τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του καθώς και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις μιας ολόκληρης ζωής. Ο ίδιος ο δημιουργός μοιράζεται πολλά κοινά με τον νεαρό Αλέξανδρο, ο οποίος μαζί με την αδερφή του Φάννυ, παιδιά μιας οικογένειας θεατρίνων των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μεγαλώνει ευτυχισμένα. Όταν ο πατέρας τους πεθαίνει ξαφνικά, η μητέρα τους θα παντρευτεί έναν αυταρχικό ιερωμένο, φιγούρα που παραπέμπει άμεσα στον πραγματικό πατέρα του Μπέργκμαν.


Μέσα από μια διαδρομή που γνωρίζει προσωπικά τόσο καλά λοιπόν, ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης επιστρέφει στην αιώνια πάλη ύλης και πνεύματος, καλού και κακού, ζωής και αναπαράστασής της (οι κοσμικές τελετές και οι κοινωνικοί ρόλοι των «πρωταγωνιστών»). Περιγράφοντας με θαυμαστή ακρίβεια και τόλμη τον επίσκοπο Βέργκερους ολοκληρώνει τις δοσοληψίες του με τον Θεό και τη μεταφυσική, αναγνωρίζει τη δύναμη της φαντασίας και παραδίδεται στη χαρά της ζωής, του έρωτα και της δημιουργίας. Ένα αυθεντικό κινηματογραφικό αριστούργημα, βραβευμένο με τέσσερα Όσκαρ, το οποίο ακόμα συγκινεί βαθιά.


MR WOODCOCK

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 2007 (Έγχρ.), 87'

Αμερικανική ταινία του Κρεγκ Γκιλέσπι, με τους Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Σον Γουίλιαμ Σκοτ, Σούζαν Σάραντον.

Ένας επιτυχημένος συγγραφέας βιβλίων αυτοβοήθειας προσπαθεί να εμποδίσει το γάμο της μητέρας του με τον γυμναστή των σχολικών του χρόνων που του είχε κάνει τη ζωή κόλαση.

Μόνο η καρικατουρίστικη σύγκρουση του ενήλικου πια θύματος με τον τυραννικό πρώην καθηγητή του προσφέρει μερικές ανάσες γέλιου.


Ο ΜΠΑΤΣΟΣ ΤΟΥ MALL 

MEGA 21.15
Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 91'

PAUL BLART: MALL COP. Αμερικανική ταινία του Στιβ Καρ, με τους Κέβιν Τζέιμς, Σίρλεϊ Νάιτ, Άνταμ Φεράρα.

Ο πρωταγωνιστής του sitcom «The King of Queens» Κέβιν Τζέιμς γίνεται υπέρβαρος σεκιουριτάς-σωτήρας, με απανωτές κρίσεις υπογλυκαιμίας και αμερικανοθρεμμένου ακαλαίσθητου χαβαλέ, ακατάλληλο για σκεπτόμενους αλλοεθνείς.

Κι όμως αυτό το έκτρωμα (σαν την αρχιτεκτονική των περισσότερων εμπορικών κέντρων) έσπασε τα ταμεία στην Αμερική.


Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 

ALPHA 22.40
Θρίλερ, 2008 (Έγχρ.), 99'

BOOT CAMP. Αμερικανο-καναδική ταινία του Κριστιάν Ντουγκουέι, με τους Μίλα Κούνις, Γκρέγκορι Σμιθ, Πίτερ Στορμάρε.

Μια ομάδα προβληματικών εφήβων στέλνονται από τους γονείς τους σε μια πρότυπη κατασκήνωση προς «κατευνασμό», αλλά εκεί υποβάλλονται σε βασανιστήρια από το γιατρό που τη διευθύνει.

Αυτή η υποτίθεται αληθινή ιστορία δεν είναι ένα τρομακτικό θρίλερ όπως φαίνεται, αλλά ένα δράμα με περιφερόμενους (στα Φίτζι) κακομαθημένους εφήβους.


ΑΡΠΑ COLLA 

STAR 22.45
Κωμωδία, 1982 (Έγχρ.), 98'

Ελληνική ταινία του Νίκου Περάκη, με τους Νίκο Καλογερόπουλο, Μίμη Χρυσομάλλη, Δέσποινα Παζάνου.

Δύο νέοι σκηνοθέτες επισκέπτονται διάφορους παραγωγούς και πλούσιους φίλους, για να τους πείσουν να χρηματοδοτήσουν την ταινία τους, που κάθε φορά την προσαρμόζουν στα γούστα του εκάστοτε υποψήφιου χρηματοδότη.

Σαρωτική σάτιρα του αλαλούμ που επικρατεί στο χώρο του ελληνικού σινεμά.


ΚΑΛΛΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΕΤ3 23.00
Δραματική, 2002 (Έγχρ.), 103'

CALLAS FOREVER. Αγγλο-ιταλο-γαλλική ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι, με τους Φανί Αρντάν, Τζέρεμι Άιρονς, Τζόαν Πλουράιτ.

Ο Τζεφιρέλι υπήρξε φίλος και συνεργάτης της Κάλλας, άρα δικαιούται να μιλήσει για τη διάσημη ντίβα. Όχι όμως και να ιεροσυλεί με τη μνήμη της.

Αντί μιας βιογραφίας για τα τελευταία χρόνια της Μαρίας Κάλλας (όπως αρχικά είχε ακουστεί), παρακολουθούμε τις ερωτικές περιπέτειες ενός γκέι μάνατζερ με το τεκνό του. Κάπου κάπου παρεμβάλλεται και η Κάλλας, την οποία ο μάνατζερ πείθει να παίξει «Κάρμεν» στο σινεμά, κάτι βεβαίως που δεν συνέβη ποτέ. Οπότε, μάλλον τα απωθημένα του βγάζει ο Τζεφιρέλι.


ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ… ΖΙΟ!

MEGA 23.15
Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 95'

KUNG FU HUSTLE. Κινεζική ταινία του Στίβεν Τσόου, με τον ίδιο και τους Γουά Γιούεν, Κιου Γιούεν.

Ένας μικροκακοποιός που θέλει να γίνει γκάνγκστερ, μπλέκεται στη διαμάχη μιας συμμορίας και μιας ομάδας πρωταθλητών του κουνγκ φου.

Ένα πέρα για πέρα απολαυστικό «καρτούν» πολεμικών τεχνών, με εξωφρενικά κατορθώματα, άψογα χορογραφημένη δράση και μια παρωδία του «Matrix». Καθαρίζει το μυαλό σου χωρίς να σε κάνει να ντρέπεσαι...


Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΡΗ

ΝΕΤ 00.15
Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 102'

IF I HAD KNOWN I WAS A GENIUS. Αμερικανική ταινία της Ντομινίκ Βιρτσάφτερ, με τους Γούπι Γκόλντμπεργκ, Μάρκους Ρέντμοντ, Τάρα Ράιντ.

Ένα αγόρι με υψηλή νοημοσύνη και δυσλειτουργική οικογένεια μεγαλώνει αγνοώντας το χάρισμά του και προσπαθώντας να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Μια ψευδο-αυτοβιογραφία που πειραματίζεται με τις αφηγηματικές συμβάσεις, αν και αυτό δεν είναι αρκετό για να σε κάνει να ενδιαφερθείς για τον παθητικό ήρωα.


MICHAEL CLAYTON

(Βαθμολογία Armageddon: 4/5)

STAR 01.00
Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 119'

Αμερικανική ταινία του Τόνι Γκιλρόι, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Τίλντα Σουίντον, Τομ Γουίλκινσον.

Ο Μάικλ Κλέιτον είναι «διαμεσολαβητής» μιας μεγάλης νομικής φίρμας, αυτός δηλαδή που λύνει διακριτικά τις προβληματικές υποθέσεις. Πνιγμένος στα χρέη, θα μπλεχτεί ακόμα περισσότερο όταν αναλάβει την υπόθεση ενός συνεργάτη που έχει στραφεί ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, με ατσαλάκωτο στήσιμο και τσαλακωμένο βλέμμα, ερμηνεύει με όλη την παραίτηση του κόσμου ένα χαρακτήρα στα όρια της υπέρβασης. Δίπλα στην τεντωμένη σαν χορδή Τίλντα Σουίντον (που κέρδισε εκείνη το Όσκαρ από τις επτά συνολικά υποψηφιότητες) και τον σπαρακτικά απελπισμένο Τομ Γουίλκινσον, σηκώνει την ταινία στις πλάτες του, προσθέτοντας βάρος στα ηθικά διλήμματα του μετέωρου ήρωά του. Το ψυχολογικό του προφίλ έχει έτσι κι αλλιώς σκιαγραφηθεί αδρά από τον Γκιλρόι, ο οποίος φανερώνει ακόμα μια φορά τη δεξιοτεχνία του στην περιγραφή χαρακτήρων και την αδυναμία του, όπως και στο «Δικηγόρο του Διαβόλου», να στρέψει το βλέμμα σε όσα τους περιβάλλουν. Το πρόβλημα των πολυεθνικών είναι θεσμικό, οικονομικό και απόλυτα πολιτικό κι όχι φυσικά προσωπικό, ενός ή δυο διεφθαρμένων στελεχών δηλαδή, όπως καταδεικνύεται εδώ. Αυτή, άλλωστε, είναι και η κυρίαρχη αδυναμία του αφηγηματικά υποδειγματικού, αλλά παγιδευμένου στην ανάγκη του για θετικά μηνύματα φιλελεύθερου αμερικάνικου σινεμά.


Ο ΜΠΑΤΣΟΣ ΤΟΥ MALL 

MEGA 01.30 (Επανάληψη)



MOGAMBO

STAR 03.30
Δραματική, 1953 (Έγχρ.), 116'

Αμερικανική ταινία του Τζον Φορντ, με τους Κλαρκ Γκέιμπλ, Άβα Γκάρντνερ, Γκρέις Κέλι.

Στη διάρκεια ενός σαφάρι στη ζούγκλα, ένας κυνηγός ερωτεύεται τη σύζυγο ενός ανθρωπολόγου, ο οποίος τραυματίζεται από ένα γορίλα.

Ερωτικές συγκρούσεις και ιψενικά τρίγωνα (έστω κι αν ποτέ δεν ολοκληρώνεται η πράξη της μοιχείας), με φόντο το άγριο αφρικανικό τοπίο. Ριμέικ του σκηνοθετημένου από τον Βίκτορ Φλέμινγκ «Red Dust» (1932).

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου