Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΛΙΒΑΝΟΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

ΕΤ1 22.00
Πολεμική, 2009 (Έγχρ.), 90'

LEBANON. Γερμανο-ισραηλινή ταινία του Σάμιουελ Μάοζ, με τους Όσρι Κοέν, Ρέιμοντ Αμσαλέμ, Γιοάβ Ντονάτ.

Ιούνιος 1982. Με πείρα στο ντοκιμαντέρ, ο Σάμιουελ Μάοζ εγκλωβίζει την κάμερά του στα σπλάχνα ενός σιδερένιου τέρατος που αναζητά έξοδο διαφυγής από έναν γεμάτο παγίδες λαβύρινθο κι η κατάβαση στην κόλαση ξεκινά. Ο θεατής δεν βλέπει απλά το πλήρωμα ενός τανκ να προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει το δρόμο προς τη βάση του και τη σωτηρία, αλλά κάθεται κι αυτός μαζί του, ασφυκτιώντας, μέσα σ’ ένα λαμαρινένιο κουτί γεμάτο λάδια, βενζίνη και αναθυμιάσεις, με 40 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ορατότητα κι επαρκές οξυγόνο.


Αυτή η κλειστοφοβική ένταση που καταλαμβάνει την οθόνη απ’ άκρη σ’ άκρη, με την κάμερα να βρίσκεται πάντα στο ύψος των προσώπων, μια εφιαλτική ηχητική μπάντα και την εξωτερική πραγματικότητα να εισβάλει στο τανκ μόνο μέσα από το σκόπευτρο του πυροβολητή, χαρίζει στο «Λίβανο» ένα ρεαλισμό που μονάχα ταινίες οι οποίες έχουν πολεμήσει στην πρώτη γραμμή («Το Υποβρύχιο», «Το Κτήνος του Πολέμου») έχουν κατακτήσει. Ο Μάοζ, άλλωστε, ξεμπερδεύει νωρίς με τις σεναριακές αφέλειες που καταγγέλλουν την ωμότητα του πολέμου για να εστιάσει στη γεμάτη αγωνία και τρόμο καφκική πορεία μέχρι την καρδιά του σκοταδιού – ή το κέντρο ενός ολάνθιστου λιβαδιού, εικόνα αφοπλιστικής ειρωνείας κι ευφυούς αντίστιξης που ολοκληρώνει μια αλησμόνητη κινηματογραφική διαδρομή.


ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ

(Βαθμολογία Armageddon: 1/5)

STAR 22.00
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 94'

OPEN WATER 2: ADRIFT. Γερμανική ταινία του Χανς Χορν, με τους Σούζαν Μέι Πρατ, Ρίτσαρντ Σπάιτ Τζούνιορ, Έρικ Ντέιν.

Εμπνεόμενο όπως και ο «Άγριος Ωκεανός» από ένα αληθινό περιστατικό, αυτό το θρίλερ αφηγείται τη θαλασσινή τραγωδία μιας παρέας έξι φίλων που βουτούν στον ωκεανό χωρίς να κατεβάσουν την κινητή σκάλα του γιοτ.

Χωρίς καρχαρίες γύρω γύρω, η ένταση παραμένει ίδια, καθώς στο γιοτ υπάρχει ένα βρέφος εξίσου αβοήθητο, ενώ παρακολουθούμε την παρέα να αργοπεθαίνει από εξάντληση στη μέση του ωκεανού. Τίθεται βέβαια το ερώτημα: ποια η ευχαρίστηση να παρακολουθείς ένα ανάλογο σαδομαζοχιστικό θέαμα; Ο σκηνοθέτης μιλά για εξερεύνηση αρχέγονων φόβων. Και μάλλον έχει δίκιο...


Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

MEGA 23.30
Περιπέτεια, 2000 (Έγχρ.), 165'

THE PATRIOT. Αμερικανική ταινία του Ρόλαντ Έμεριχ, με τους Μελ Γκίμπσον, Χιθ Λέτζερ, Τζοελί Ρίτσαρντσον.

Το 1776, στη Νότια Καρολίνα, ένας οικογενειάρχης που θέλησε να μείνει αμέτοχος στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας γίνεται ηρωική μορφή του αγώνα εναντίον των Άγγλων όταν οι τελευταίοι σκοτώνουν μέλη της οικογένειάς του.

Πομπώδες υπερθέαμα με έντονο μιλιταριστικό πνεύμα.



Ο ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5 - Πρόταση Ημέρας)

ΝΕΤ 24.00
Θρίλερ, 2002 (Έγχρ.), 119'

THE MOTHMAN PROPHECIES. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Πέλινγκτον, με τους Ρίτσαρντ Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Γουίλ Πάτον.

Ένας δημοσιογράφος που έχασε πρόσφατα τη γυναίκα του, βρίσκεται μυστηριωδώς σε μια κωμόπολη όπου πολλοί κάτοικοι ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν την επίσκεψη ενός παράξενου πλάσματος, το ίδιο που είδε και η σύζυγός του προτού πεθάνει.

Χωρίς να αποφεύγει τα κλισέ, αυτό το θρίλερ που περιστρέφεται γύρω από αστικούς μύθους και μαζικές υστερίες (υποτίθεται ότι βασίζεται στο αληθινό περιστατικό μιας μεταφυσικής εμφάνισης), φτιάχνει πειστική ατμόσφαιρα τρόμου και παραδόξου, αποφεύγοντας να εξηγήσει το φαινόμενο.


PALMETTO

STAR 01.45
Αστυνομική, 1998 (Έγχρ.), 114'

Αμερικανική ταινία του Φόλκερ Σλέντορφ, με τους Γούντι Χάρελσον, Ελίζαμπεθ Σου, Τζίνα Γκέρσον.

Ένας άντρας που μόλις αποφυλακίστηκε προσλαμβάνεται από τη γυναίκα ενός επιχειρηματία για να σκηνοθετήσει την απαγωγή της κόρης του ετοιμοθάνατου άντρα της, με σκοπό να κληρονομήσει η ίδια την περιουσία.

Ο Σλέντορφ δείχνει να γνωρίζει τους κώδικες του φιλμ νουάρ, αλλά δεν μπορεί να τους συνθέσει σ’ ένα πειστικό σύνολο.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου