Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


INCEPTION 

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 22.00
Θρίλερ, 2010 (Έγχρ.), 148'

Αμερικανική ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, με τους . Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ.

Ο Ντομ Κομπ, που μπορεί να εισβάλλει στα όνειρα των ανθρώπων και να τους αποσπά πολύτιμα μυστικά, δέχεται μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή, στην οποία θα πρέπει όχι να κλέψει, αλλά να εμφυτεύσει μια ιδέα στο υποσυνείδητο κάποιου.


Ξεκινώντας από μια βασική ιδέα, την εισβολή στον κόσμο των ονείρων και τη «διαχείρισή» τους, που πρωτοσυναντάμε στο «Dreamscape» (1984) του Τζόζεφ Ρούμπεν, ο Κρίστοφερ Νόλαν κλείνει το μάτι στους αδερφούς Γουατσόφσκι και παρασύρει την ομάδα του Κομπ σε ένα λαβύρινθο ψευδαισθήσεων. Από όνειρο σε όνειρο και από τη μια παραίσθηση στην άλλη, βυθίζει πρωταγωνιστές και θεατές σε μια συναρπαστική εσωτερική κατάδυση, ανακατεύοντας με ταχυδακτυλουργική μαεστρία τα κινηματογραφικά είδη. Η βιντεογκέιμ αισθητική περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα: η αφήγηση είναι αναστρέψιμη, τα επίπεδα δράσης πολλαπλά και οι ταχύτητές τους διαφορετικές, η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Με έναν τρόπο που προκαλεί ίλιγγο, το ανθρώπινο υποσυνείδητο αναδεικνύεται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, το όνειρο και το σινεμά (η γέννηση εικόνων «από το μηδέν») ταυτίζονται με μαγικό τρόπο. Περισσότερο βαρυφορτωμένο, καθώς οι συμβολισμοί περισσεύουν και πολλές υποπλοκές κολυμπάνε μέχρι τέλους στα ρηχά, παρά μπερδεμένο ή αποπροσανατολιστικό, το «Inception» είναι ένας μοντέρνος θρίαμβος του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πλέον τον κόσμο που μας περιβάλλει, μέσα από την αντανάκλασή του.


ΑΠΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΑ

NET 00.30
Μουσική, 2005 (Έγχρ.), 115'

ROMANCE & CIGARETTES. Αμερικανική ταινία του Τζον Τουρτούρο, με τους Τζέιμς Γκαντολφίνι, Σούζαν Σαράντον, Κέιτ Γουίνσλετ.

Ο εργάτης Νικ απατά τη γυναίκα του Κίτι με την κοκκινομάλλα Τούλα, πωλήτρια εσωρούχων. Η Κίτι και οι τρεις κόρες του τον απαρνούνται κι εκείνος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη φλογερή ερωμένη και στο καθήκον του να αποκαταστήσει τη συνοχή της οικογένειάς του.

Μια ιστορία απιστίας με φόντο το προλεταριακό Κουίνς, τον τόπο όπου μεγάλωσε ο σκηνοθέτης. Ιδιαίτερα τολμηροί διάλογοι και ενσωμάτωση στη ροή της ταινίας μουσικοχορευτικών κομματιών με γνωστά σουξέ («Piece of my heart», «Delilah», «A man without love») που οι στίχοι τους σχολιάζουν τη δράση. Ακούγεται πολύ αρτιστίκ και πρωτότυπο κι όμως είναι μια αποτυχία, σχεδόν ερασιτεχνικά σκηνοθετημένη, που υποκύπτει στη γοητεία του κιτς και της κουλτούρας του... καραόκε, για να μη μιλήσουμε για τις απίστευτες σαχλαμάρες που ακούγονται περί σεξ. Κι αν δεν ήταν παραγωγή των αδελφών Κοέν ή ταινία του Τουρτούρο (στη δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα), μάλλον δεν θα έφτανε στις αίθουσες.


NEW YORK, I LOVE YOU

STAR 03.00
Κοινωνική, 2009 (Έγχρ.), 103'

Αμερικανο-γαλλική ταινία των Φατίχ Ακίν, Σεκάρ Καπούρ, Μίρα Ναΐρ κ.ά., με τους Άντι Γκαρσία, Τζούλι Κρίστι, Ίθαν Χοκ.

Στην πολυσυλλεκτική Νέα Υόρκη, δέκα μικρές ιστορίες αφηγούνται πώς οι κάτοικοι της πόλης αναζητούν, απολαμβάνουν και θυμούνται τον έρωτα και την αγάπη.

Η δεύτερη ταινία του project Cities of Love δεν θα σε στείλει κατευθείαν σε ταξιδιωτικό γραφείο. Γιατί η πόλη στην πραγματικότητα απουσιάζει από την ταινία που την εξυμνεί. Οι δέκα σκηνοθέτες ακολουθούν… στο μέτρο των δυνατοτήτων τους τις κατευθυντήριες οδηγίες του παραγωγού Εμανουέλ Μπενχιμπί, που προσπάθησε έτσι να ενοποιήσει το στιλ τους και να αποφύγει την ανισότητα της σπονδυλωτής ταινίας. Η Μίρα Ναΐρ συμπυκνώνει τη διαφυλετική της προβληματική, ο Φατίχ Ακίν θα ’χε κι άλλα να πει, ενώ ο Μπρετ Ράτνερ είναι όσο σκαμπρόζικος του επιτρέπει η ποπ-κορν καριέρα του. Στους ηθοποιούς, ο Ίθαν Χοκ κάνει το πιο απωθητικό καμάκι, η Τζούλι Κρίστι διασώζει το μαγικό ρεαλισμό που ψάχνει ο Σεκάρ Καπούρ σε καθρέφτες και κουρτίνες και ο Ορλάντο Μπλουμ «χάνει» τον χαριτωμένο loser χαρακτήρα του. Οι τουρίστες που ακολουθούν ακόμα τα «Sex and the City» tour δεν θα δελεάζονταν από έναν «New York, I Love You» περίπατο. Το πολύ να ελπίζουν ότι θα χωθεί ξαφνικά στο ταξί τους ο Μπράντλεϊ Κούπερ.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου