Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΕΤ3 20.00
Κομεντί, 1962 (Α/Μ), 101'

Ελληνική ταινία του Ορέστη Λάσκου, με τους Νίκο Σταυρίδη, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Γιώργο Πάντζα.

Το όνειρο ενός κουρέα είναι να παντρευτεί η κόρη του έναν επιστήμονα κι έτσι της βρίσκει έναν δικηγόρο που όμως αποδεικνύεται κάκιστη επιλογή επειδή είναι ήδη νόμιμα και παράνομα δεσμευμένος.

Αναποφάσιστη ηθογραφική κομεντί (πάντως δεν γελάς σχεδόν καθόλου) που κουράζει με τη διάρκειά της και ακόμα περισσότερο με τη σεναριακή της εξέλιξη ανάμεσα σε διάφορες ευκολίες και παλιές αντιλήψεις.



Ο ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΨ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 1966 (Έγχρ.), 91'

Ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Κώστα Βουτσά, Μάρθα Καραγιάννη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Ένας απένταρος παριστάνει τον Άραβα πρίγκιπα για να προσελκύσει πελατεία σε ένα ξενοδοχείο και να κερδίσει χρήματα ώστε να παντρευτεί την αγαπημένη του.

Τυπικός Δαλιανίδης στα παστέλ χρώματα καλοκαιρινού θερέτρου του ’60, με μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ατάκες. Ευτυχώς που υπάρχει η οικειότητα μεταξύ του Βουτσά και της Καραγιάννη, αλλά και η απολαυστική Σαπουντζάκη.


ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

STAR 22.00
Κομεντί, 2003 (Έγχρ.), 129'

SOMETHING’S GOTTA GIVE. Αμερικανική ταινία της Νάνσι Μάγερς, με τους Τζακ Νίκολσον, Νταϊάν Κίτον, Κιάνου Ριβς.

Ένας 63χρονος εργένης και μέγας γυναικοκατακτητής νεαρών κοριτσιών, παθαίνει έμφραγμα και αναγκάζεται να μείνει στο εξοχικό σπίτι της μητέρας της πρόσφατης κατάκτησής του. Εκεί εκτιμά τις χάρες της μεσόκοπης οικοδέσποινάς του, αλλά αντιμετωπίζει έναν απρόσμενο ερωτικό ανταγωνιστή: το νεαρό γιατρό που τον κουράρει.

Η Νάνσι Μάγερς, επιτυχημένη εμπορικά σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα (τελευταία της δουλειά το «Είναι Μπερδεμένο»), έχει υπάρξει ένα από τα πιο «σίγουρα» ονόματα του Χόλιγουντ. Όχι πως δεν έχει πρωτότυπες ιδέες (εδώ το πώς ένας εξηντάρης ανακαλύπτει για πρώτη φορά ότι μπορεί να τον έλκει σεξουαλικά το σώμα μιας 50άρας), μόνο που τις πασπαλίζει με τα πιο κλισέ υλικά (οι δυο ήρωες φιλιούνται ρομαντικά υπό τη σκιά του πύργου του Άιφελ στο «ερωτικό» Παρίσι). Εδώ βέβαια είναι και οι πρωταγωνιστές της ο ένας καλύτερος από τον άλλον – η Νταϊάν Κίτον διεκδίκησε σοβαρά το Όσκαρ.


GOODBYE SOLO

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

ΕΤ1 22.15
Δραματική, 2008 (Έγχρ.), 91'

Αμερικανική ταινία του Ραμίν Μπαχρανί, με τους Σουλεϊμάν Σάι Σαβανέ, Ρεντ Γουέστ, Νταϊάνα Φράνκο Γκαλίντο.

Ένας καλόκαρδος οδηγός ταξί, μετανάστης από τη Σενεγάλη, κι ένας λευκός που έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει δημιουργούν μια λυτρωτική φιλία όταν ο δεύτερος προσλαμβάνει τον πρώτο για μια τελευταία κούρσα.

«Ιρακινός» αέρας στο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά. Ανεπαίσθητες κινήσεις και ματιές, λόγια γεμάτα ουσία, μαγική ερμηνεία από τον Σαβανέ και μια ταινία που υπερβαίνει στην αισιοδοξία της. Αυτό το ισοδύναμο δεκάδων συνεδριών ψυχοθεραπείας βραβεύτηκε από τους κριτικούς στη Βενετία.


Ο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

MEGA 23.30
Θρίλερ, 1997 (Έγχρ.), 107'

THE DEVIL’S OWN. Αμερικανική ταινία του Άλαν Πάκουλα με τους Μπραντ Πιτ, Χάρισον Φορντ, Μάργκαρετ Κόλιν.

Ένας νεαρός τρομοκράτης του IRA καταφεύγει στην Αμερική, όπου φιλοξενείται από έναν οικογενειάρχη αστυνομικό. Οι δυο άνδρες γρήγορα θα νιώσουν αμοιβαία συμπάθεια, όταν όμως ο αστυνομικός ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του φιλοξενούμενού του διχάζεται ανάμεσα στο καθήκον και τη φιλία.

«Πολιτικό θρίλερ» που σε επίπεδο πολιτικής αποφεύγει επιδέξια τις τοποθετήσεις, ενώ σε επίπεδο θρίλερ δεν ξεχωρίζει από μια περιπετειούλα ρουτίνας.


FAST FOOD NATION

ΝΕΤ 24.00
Δραματική, 2006 (Έγχρ.), 116'

Αμερικανική ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με τους Γκρεγκ Κινίαρ, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο, Ίθαν Χοκ.

Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ μιας μεγάλης αλυσίδας φαστ φουντ, ύστερα από καταγγελία ότι τα μπιφτέκια που σερβίρουν περιέχουν περιττώματα, φτάνει στη συνοριακή πόλη του εργοστασίου που τους προμηθεύει κρέας για να ερευνήσει τις συνθήκες υγιεινής. Καθόλου τυχαία, το εν λόγω εργοστάσιο χρησιμοποιεί ως κύριο εργατικό δυναμικό Μεξικανούς λαθρομετανάστες.

Χαρακτηριστικό δείγμα σκέψης της σύγχρονης αμερικανικής Αριστεράς, η ταινία του (άνισου) Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ έχει διάφορα σημεία αναφοράς. Αφετηρία όλων αυτών είναι ένα διάσημο βιβλίο έρευνας του Έρικ Σλόσερ, το οποίο ο σκηνοθέτης προσεγγίζει όχι υπό μορφή φιλμικού δοκιμίου, αλλά από την οδό της μυθοπλασίας, όχι πάντα με τον πιο ευρηματικό σεναριακό τρόπο και χωρίς να αποφεύγει την πολιτική ρητορεία. Υπάρχει βέβαια μια εξαιρετική σεκάνς (η αποτυχημένη απόπειρα μιας φοιτητικής ομάδας ακτιβιστών να ελευθερώσει τις αγελάδες που προορίζονται για το σφαγείο), μέσα από την οποία ο Λινκλέιτερ (αυτο)σαρκάζει την αδυναμία της σύγχρονης αμερικανικής Αριστεράς για ουσιαστική δράση. Και πάλι όμως η ταινία θυμίζει απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας (σίγουρα χρήσιμα στο αμερικανικό κοινό).


ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

STAR 02.30
Κωμωδία, 1985 (Έγχρ.), 90'

NATIONAL LAMPOON’S EUROPEAN VACATION. Αμερικανική ταινία της Έιμι Χέκερλινγκ, με τους Τσέβι Τσέιζ, Μπέβερλι Ντ’ Άντζελο, Έρικ Άιντλ.

Μια ακόμη συρραφή από χοντροκομμένα αστεία, καθώς η τυπική αμερικανική οικογένεια των Γκρίζγουολντ έρχεται σε επαφή με όλα τα εθνικά στερεότυπα της Ευρώπης.

Λίγες οι κωμικές στιγμές, που οφείλονται κυρίως στην παρουσία του Έρικ Άιντλ των Μόντι Πάιθον.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου