Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ

ΕΤ3 20.00
Κωμωδία, 1964 (Α/Μ), 88'

Ελληνική ταινία του Στέλιου Ζωγραφάκη, με τους Ορέστη Μακρή, Σμάρω Στεφανίδου, Γιάννης Γκιωνάκης.

Για να μπορέσουν να πλησιάσουν τις κόρες ενός αυστηρών αρχών συνταξιούχου ο οποίος τις υποχρεώνει να μένουν συνέχεια κλεισμένες στο σπίτι, δυο νεαροί μεταμφιέζονται σε γυναίκες.

Χωρίς να είναι υπερβολικοί, οι drag Βασίλης Μαυρομάττης και Τόλης Βοσκόπουλος δίνουν τον μοναδικό λόγο για να δεις μια κωμωδία με στερεότυπα που δεν μπορούν να μεταμφιεστούν με τίποτα.



MISS… ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ 2: ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΟΠΛΟΦΟΡΕΙ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 2005 (Έγχρ.), 116'

MISS CONGENIALITY II: ARMED AND FABULOUS. Αμερικανική ταινία του Τζον Πάσκουιν, με τους Σάντρα Μπούλοκ, Ρεγγίνα Κινγκ, Γουίλιαμ Σάτνερ.

Η καλλονή πράκτορας που έσωσε τον θεσμό των καλλιστείων από τρομοκρατική επίθεση στην πρώτη ταινία, καλείται τώρα να απελευθερώσει την καλύτερή της φίλη και τον παρουσιαστή της διοργάνωσης.

Η Σάντρα Μπούλοκ επανέρχεται (και ως παραγωγός) σε ένα σίκουελ... με το ζόρι, και χωρίς χιούμορ.


ΤΡΟΙΑ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 163'

Αμερικανική ταινία του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν, με τους Μπραντ Πιτ, Έρικ Μπάνα, Ορλάντο Μπλουμ.

Θεμιτή συμπύκνωση, απλοποίηση και ερμηνεία της «Ιλιάδας», επικεντρωμένη σε μερικές μόνο φιγούρες του τρωικού δράματος: Έκτορας (πρότυπο θετικού ήρωα), Αχιλλέας (αλαζών πολεμιστής που μάχεται για τη δόξα του πολέμου), Αγαμέμνων (ο «κακός» στρατηλάτης), Πάρις, Πρίαμος, Οδυσσέας. Παραδόξως οι γυναίκες έχουν εδώ απλή διακοσμητική παρουσία, με τη Βρισηίδα να διαδραματίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι η Ωραία Ελένη (ανεπαρκής η επιλογή της Ντιάν Κρούγκερ) και τη Σάφρον Μπάροουζ να κερδίζει τις εντυπώσεις ως Ανδρομάχη.

Καλογυρισμένες οι σκηνές των μαχών κι ακόμα καλύτερες οι προσωπικές μονομαχίες Έκτορα/Αχιλλέα, όμως το επιμύθιο της ταινίας «Ο πόλεμος είναι πηγή δεινών» προκύπτει επιδερμικά, χωρίς την αίσθηση του τραγικού όπως θα όφειλε να είναι το τελευταίο μέρος της άλωσης. Στη θέση του έχουμε μια καθαρά χολιγουντιανής έμπνευσης επιδρομή ενός ερωτευμένου Αχιλλέα που αναζητά στα ερείπια της Τροίας τη Βρισηίδα, μια από τις λίγες παρεκτροπές ενός σεναρίου που είναι αρκετά πιστό στο γράμμα, αλλά καθόλου στο πνεύμα της «Ιλιάδας».


ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΕΤ1 22.30
Κομεντί, 2006 (Έγχρ.), 80'

ENTRE ADULTES. Γαλλική ταινία του Στεφάν Μπριζέ, με τους Εντίθ Μεριό, Βενσάν Ντιμπουά, Φιλίπ Φοκονιέ.

Δώδεκα στιγμιότυπα ερωτικών κυρίως σχέσεων από τη δημιουργία τους μέχρι τη διάλυσή τους.

Ο έρωτας, η μοιχεία, η φιλία, η φαντασίωση αποτυπώνονται σ' αυτή την παραγωγή του Κλοντ Λελούς με αρκετή ειλικρίνεια, αλλά και με στατικότητα ξεπερασμένη και φλυαρία τυπική της καταγωγής της ταινίας.


Ο ΜΠΡΑΒΟΣ

ΝΕΤ 00.30
Περιπέτεια, 2010 (Έγχρ.), 98'

GAME OF DEATH. Αμερικανική ταινία του Τζόρτζιο Σεραφίνι, με τους Γουέσλι Σνάιπς, Ζόι Μπελ, Γκάρι Ντάνιελς.

Για να προστατέψει τον εαυτό του και έναν γερουσιαστή, ένας σωματοφύλακας τα βάζει με όλους τους πιθανούς εχθρούς που θα μπορούσατε να συναντήσετε σε μια τυπική αστυνομική περιπέτεια.

Άλλη μια straight-to-DVD απόδειξη ότι ο Γουέσλι Σνάιπς έχει πολύ κακό ατζέντη.


ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ

STAR 03.15
Κοινωνική, 1993 (Έχρ.), 122'

FEARLESS. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Γουίαρ, με τους Τζεφ Μπρίτζες, Ρόζι Πέρεζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Ο Μαξ διασώζεται από πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, αλλά βασανίζεται από εφιάλτες και υπαρξιακά ερωτήματα για τα οποία θα προσπαθήσει να βρει απάντηση στο πρόσωπο μιας γυναίκας που σώθηκε στο ίδιο δυστύχημα.

Ο Τζεφ Μπρίτζες μετά από την τραυματική εμπειρία βρίσκεται στην αναζήτηση ενός πνευματικού φωτός που θα τον οδηγήσει στην αυτογνωσία. Αναζήτηση που γίνεται με βασανιστικό ασκητικό τρόπο (απάρνηση των οικογενειακών δεσμών, μοναξιά, ενόραση) ως την τελική απολύτρωση. Ταινία χαμηλών τόνων, με εκπληκτικές όμως σκηνές σκηνοθετικής βιρτουοζιτέ, απευθύνεται κυρίως στην κριτική σκέψη, χωρίς να αγνοεί το συγκινησιακό παράγοντα.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου