Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΤΡΙΑΝΤΑΡΗΣ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ 

ΑΝΤ1 21.00
Κωμωδία, 2006 (Έγχρ.), 97'

FAILURE TO LAUNCH. Αμερικανική ταινία του Τομ Ντέι, με τους Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Ζόι Ντεσανέλ.

Ο γοητευτικός Τριπ, αν και έχει φτάσει πια τα 35, δεν σκοπεύει να ξεβολευτεί από το σπίτι των γονιών του. Εκείνοι όμως, απηυδισμένοι, προσλαμβάνουν την πανέμορφη Πόλα, η οποία ειδικεύεται στο να πείθει τεχνηέντως αντίστοιχους ενηλίκους να ωριμάσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν.

Το πρόβλημα της «αποτυχίας κατά την απογείωση» (βλ. πρωτότυπο τίτλο) αντιμετωπίζεται με χιούμορ και μια σχετική ευρηματικότητα ως προς τη λύση του. Κυρίως χάρη στην ισορροπία που επιφέρει η φρεσκάδα της χαρισματικής Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και η παραξενιά της (συγκατοίκου της) Ζόι Ντεσανέλ.



ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 1996 (Έγχρ.), 98'

THE PALLBEARER. Αμερικανική ταινία του Ματ Ριβς με τους Ντέιβιντ Σουίμερ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ.

Στην ταινία που υπερβολικά χαρακτηρίστηκε ο «Πρωτάρης» της δεκαετίας του 1990, ο Ντέιβιντ Σουίμερ φλερτάρει μια παλιά του συμμαθήτρια με την οποία ήταν πάντα ερωτευμένος, ενώ μπλέκεται σε απρόσμενες περιπέτειες όταν καλείται να εκφωνήσει τον επικήδειο ενός συμμαθητή του τον οποίο δεν θυμάται καθόλου.

Μια ερωτική κομεντί που διατηρεί τη φρεσκάδα της (παρότι μεταφέρει το στίγμα της νεολαίας εκείνης της εποχής), γιατί κρατάει τους τόνους χαμηλούς.


ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ

STAR 21.00
Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 90'

ANOTHER CINDERELLA STORY. Αμερικανική ταινία του Ντέιμον Σαντοστέφανο, με τους Σελίνα Γκόμεζ, Άντριου Σίλι, Έμιλι Πέρκινς.

Η ιστορία της Σταχτοπούτας εκσυγχρονίζεται, αφού το μοναδικό στοιχείο που έχει στα χέρια του για να εντοπίσει την αγαπημένη του ο ομορφονιός είναι ένα MP3 player.

Κάτι σαν «High School Musical», που έχει vintage ενδιαφέρον για τους gadget freaks, αφού προωθεί τον ανταγωνιστή του iPod.


Η ΗΡΩΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ

ΒΟΥΛΗ 22.00
Μουσική, 2003 (Έγχρ.), 129'

EROICA. Αγγλική τηλεταινία του Σάιμον Σέλαν Τζόουνς, με τους Ίαν Χαρτ, Τζακ Ντέιβενπορτ, Τιμ Πίγκοτ-Σμιθ.

Στο αρχοντικό του πρίγκιπα Λομπόκοβιτζ, ο Μπετόβεν διευθύνει σε πρώτη εκτέλεση την Τρίτη Συμφωνία του.

Η εξαίσια μουσική του ξετυλίγεται ανάμεσα στα συγκεντρωμένα μέλη της αριστοκρατίας και στο υπηρετικό προσωπικό παίρνοντας κοινωνική διάσταση, η οποία τονίζεται και από την αντιπαράθεση της προσωπικότητας του συνθέτη και του ευγενούς οικοδεσπότη του.


FUN WITH DICK AND JANE

MEGA 22.20
Κωμωδία, 2005 (Έγχρ.), 90'

Αμερικανική ταινία του Ντιν Πάρισοτ, με τους Τζιμ Κάρεϊ, Τέα Λεόνι, Άλεκ Μπάλντουιν.

Ο Ντικ και η Τζέιν ζουν μια άνετη, πολυτελή ζωή, αλλά ο κόσμος τους καταρρέει όταν ο Ντικ χάνει τη δουλειά του. Οι λογαριασμοί τρέχουν και απελπισμένο το ζευγάρι διαπράττει ληστείες αλά Μπόνι και Κλάιντ.

Ριμέικ της μαύρης κωμωδίας «Χρυσοδάκτυλος της Υψηλής Κοινωνίας» του 1977, που υπακούει στις επιταγές της χολιγουντιανής χαζοκωμωδίας.


2 ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

ΕΤ1 22.30
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 94'

SEULS TWO. Γαλλική ταινία των Ερίκ Ζουντόρ και Ραμζί Μπεντιά, με τους ίδιους και τους Μπενουά Μαζιμέλ, Κριστίν Σκοτ Τόμας.

Ένας αστυνομικός κι ένας κλέφτης που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς γιατί ο πρώτος δεν μπορεί να συλλάβει τον δεύτερο, ξυπνούν σε ένα ερημωμένο Παρίσι όπου έχουν απομείνει μοναχά οι δυο τους.

Ένα διάσημο στη Γαλλία κωμικό ντουέτο σε… μελλοντολογικά κέφια. Να σημειωθεί ότι το Παρίσι «άδειασε» όχι με τη βοήθεια ειδικών εφέ αλλά με απαγόρευση της κυκλοφορίας!


ΠΕΘΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

STAR 22.45
Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 115'

MEET THE FOCKERS. Αμερικανική ταινία του Τζέι Ρόουτς, με τους Μπεν Στίλερ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ντάστιν Χόφμαν.

O ανισόρροπος Τζακ Μπερνς και η σύζυγός του Ντίνα επισκέπτονται στη τους γονείς του μέλλοντα γαμπρού τους Γκρεγκ Φόκερ, ένα ανέμελο ζευγάρι που ζει ακόμα στη χίπικη εποχή. Η συνύπαρξη των Μπερνς με τους Φόκερ αποδεικνύεται σύντομα προβληματική, ενώ ο Τζακ υποψιάζεται ότι ο 15χρονος γιος μιας Κουβανής υπηρέτριας είναι εξώγαμο του Γκρεγκ.

Η συνέχεια του «Γαμπρού της Συμφοράς» πατάει χωρίς κωμικό γούστο στις αντιθέσεις των συντηρητικών Μπερνς με τους φιλελεύθερους και σεξουαλικά ακμαίους Φόκερ. Κρίμα για το επώνυμο καστ κι ακόμη περισσότερο για τη Στρέιζαντ που διάλεξε για την επιστροφή της αυτή την ανόητη κωμωδία.


Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ

ALPHA 23.00
Κοινωνική, 2007 (Έγχρ.), 112'

RESURRECTING THE CHAMP. Αμερικανική ταινία του Ροντ Λούρι, με τους Σάμιουελ Τζάκσον, Τζος Χάρτνετ, Άλαν Άλντα.

Ένας όχι και τόσο επιτυχημένος αθλητικογράφος συναντά τυχαία έναν ξεπεσμένο θρύλο της πυγμαχίας και μαζί του την ευκαιρία να γράψει το άρθρο της ζωής του.

Υπερβολικοί οι τόνοι σε αυτήν την ταινία αυτογνωσίας και ατομικού επιτεύγματος επιτυχίας. Ωστόσο, μια ερμηνεία του Σάμιουελ Τζάκσον έχει πάντα ενδιαφέρον.


ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

(Bαθμολογία Armageddon: 4/5)

ΕΤ3 23.00
Περιπέτεια εποχής, 2002 (Έγχρ.), 160'

GANGS OF NEW YORK. Αμερικανική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, με τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Κάμερον Ντίαζ.

Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της Νέας Υόρκης: την περίοδο που ο πρόεδρος Λίνκολν ξεκινούσε τον πόλεμο για την Ένωση, στη Νέα Υόρκη, και ειδικά στην κακόφημη συνοικία Πέντε Σημεία, μαινόταν ένας άλλος εμφύλιος ανάμεσα στις συμμορίες των αυτοχθόνων αγλλοσαξόνων και τις συμμορίες των μεταναστών (κυρίως Ιρλανδών). Ήταν ένας αγώνας για επιβίωση, σκληρός και ανελέητος, που δείχνει ότι η αμερικανική δημοκρατία οικοδομήθηκε πάνω σε θεμέλια μίσους, βίας, ρατσισμού, θρησκευτικού φανατισμού και πολιτικής διαφθοράς.

Όλα αυτά δείχνονται στην ταινία του Σκορσέζε με τον πιο εύγλωττο κι εντυπωσιακό τρόπο, με εικόνες που μοιάζουν να βγήκαν από γκραβούρες και εικονογραφήσεις της εποχής. Μόνο που τα εντυπωσιακά ντεκόρ κατοικούνται από άψυχους και αδιάφορους χαρακτήρες. Με εξαίρεση τον «Χασάπη» Μπιλ, τον οποίο ο Σκορσέζε προσεγγίζει ως μια ψυχοπαθολογική φιγούρα του κακού, κανένας χαρακτήρας δεν μας αγγίζει ουσιαστικά. Η ταινία βρίθει από χριστιανικές αναφορές, κάτι λογικό για έργο του Σκορσέζε, όχι όμως και για μια ταινία που θέλει να έχει ιστορικό χαρακτήρα. Γιατί τελικά οι «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» δεν είναι το χρονικό της αληθινής Αμερικής, αλλά μιας χώρας όπως θέλει να τη δει ο ίδιος ο Σκορσέζε. Μεγαλοφυής ως σύλληψη, αλλά θύμα της μεγαλομανίας του δημιουργού της, οι «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» είναι μια ελεγεία της βίας, που κυλά γραμμικά χωρίς το δραματουργικό μεγαλείο άλλων ταινιών του Σκορσέζε.


Ο ΤΑΞΙΤΖΗΣ

(Βαθμολογια Armageddon: 4/5 - Πρόταση Ημέρας)

MEGA 00.15
Δραματική, 1975 (Έγχρ.), 112'

TAXI DRIVER. Αμερικανική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Σίμπιλ Σέπερντ, Πίτερ Μπόιλ.

Πέρασαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τότε που είδαμε για πρώτη φορά τον Τράβις/Ρόμπερτ Ντε Νίρο να περιπλανιέται στους νυχτερινούς δρόμους της Νέας Υόρκης με το ταξί του, κάτω από τους απογειωτικούς ήχους του σαξοφώνου του Μπέρναρντ Χέρμαν. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τότε που τον ακούσαμε να λέει μπροστά στον καθρέφτη: «Are you talkin’ to me?». Κι αυτή είναι ίσως η καλύτερη ταινία πάνω στη μοναξιά, την παράνοια, τη βία και τη διαφθορά της μεγαλούπολης, μια μεγάλη στιγμή του σινεμά και μια από τις αντιπροσωπευτικότερες ταινίες των σέβεντις.

Ο «Ταξιτζής» είναι η ιστορία του Τράβις, ενός ατόμου που κάλλιστα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τον «Ξένο» του Καμί ή τον ήρωα της «Ναυτίας» του Σαρτρ. Πρώην βετεράνος του Βιετνάμ, δουλεύει ως ταξιτζής τη νύχτα στη Νέα Υόρκη, γιατί πάσχει από αϋπνία. Άτομο τελείως μοναχικό, ξεκομμένο ουσιαστικά από το λόγο, θα κάνει δύο αποτυχημένες απόπειρες επικοινωνίας (κι ερωτικής ανταπόκρισης) με μια διανοούμενη και μια ανήλικη πόρνη. Η σχιζοφρένεια και η βία της μεγαλούπολης θα τον διαβρώσουν, σε τέτοιο σημείο, ώστε να ταυτιστεί με έναν άγγελο-εξολοθρευτή, που θα πρέπει να κάνει μια αυτοκαταστροφική πράξη θυσίας για να απολυτρωθεί από την κόλαση που τον περιβάλλει. Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες και η λαμπρή πορεία των Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Μάρτιν Σκορσέζε έχει ξεκινήσει, μαζί με την επίσης ενδιαφέρουσα εξέλιξη του (σεναριογράφου) Πολ Σρέιντερ και την καριέρα της Τζόντι Φόστερ.


ΣΤΡΕΛΛΑ

ET1 00.15
Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 111'

Ελληνική ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, με τους Γιάννη Κοκιασμένο, Μίνα Ορφανού, Μπέτυ Βαλακίδου.

Ο Γιώργος αποφυλακίζεται ύστερα από 15 χρόνια και ξεκινά μια καινούργια ζωή. Αποφασίζει να πουλήσει το πατρικό του σπίτι στο χωριό, γνωρίζει τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανσέξουαλ την οποία ερωτεύεται, ενώ παράλληλα αναζητά τα ίχνη του γιου του Λεωνίδα, τον οποίο έχει να δει από τότε που μπήκε φυλακή.

Κανείς δεν μπορεί ν’ αφήσει πίσω το παρελθόν του, πολύ περισσότερο αυτός που έχει διαπράξει φόνο ή εκείνος που έχει αλλάξει φύλο. Έτσι, οι ήρωες της «Στρέλλας» δεν έχουν άλλο τρόπο για να εξιλεωθούν από το να επιστρέψουν στον «τόπο του εγκλήματος». Η ύβρις, η τιμωρία και μια μοντέρνα εκδοχή αρχαίας τραγωδίας η οποία αναζητά τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη σκοτεινή του πλευρά γίνονται στα χέρια του Κούτρα μια οδυνηρή όσο και τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης. Ώριμος όσο ποτέ και ο ίδιος, δεν διστάζει να βουτήξει στα βαθιά νερά του μελοδράματος και ν’ ανασύρει από το βυθό μικρούς πολύτιμους θησαυρούς. Μια πολύχρωμη Αθήνα γεμάτη σκιές. Μερικούς αόρατους για τον ελληνικό κινηματογράφο χαρακτήρες. Μια ερωτική ιστορία που, επιτέλους, δεν διστάζει ν’ αναμετρηθεί με κοινωνικά κι αφηγηματικά ταμπού. Κυρίως, όμως, τον κινηματογραφικό δρόμο προς την αληθινή ζωή (ο τίτλος της προηγούμενης ταινίας του), ο οποίος περνά αναπόφευκτα μέσα από επώδυνα, αλλά λυτρωτικά ψέματα. Στήνοντας ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι μεταμφιέσεων, το οποίο ξεκινά από το drag queen show και τις σινεφίλ αναφορές και φτάνει ως τη σεξουαλική ταυτότητα και τους οικογενειακούς ρόλους, ο Κούτρας περιγράφει αδρά μια μεταμοντέρνα, γεμάτη δάνεια κι αντανακλάσεις πραγματικότητα.


ΤΟ ΕΠΑΘΛΟ

STAR 01.15
Κομεντί, 1996 (Έγχρ.), 130'

TIN CUP. Αμερικανική ταινία του Ρον Σέλτον, με τους Κέβιν Κόστνερ, Ρενέ Ρούσο, Ντον Τζόνσον.

Ένας ταλαντούχος αλλά αποτυχημένος στη ζωή αθλητής του γκολφ διεκδικεί ερωτικά μια όμορφη ψυχίατρο, η οποία έχει δεσμό με ένα διάσημο πρωταθλητή του ίδιου αγωνίσματος.

Αναρωτιόμαστε ποιο είναι το δραματουργικό ενδιαφέρον στη θέα ενός τύπου που προσπαθεί με τις ώρες να ρίξει ένα μπαλάκι σε μια τρύπα.


TOP HAT 

ET3 02.00
Μιούζικαλ, 1935 (Α/Μ), 100

Αμερικανική ταινία του Μαρκ Σάντριτς, με τους Φρεντ Αστέρ, Τζίντζερ Ρότζερς, Λούσιλ Μπολ.

Ο Τζέρι, ένας Αμερικανός χορευτής στο Λονδίνο, είναι ερωτευμένος με την Ντέιλ. Εκείνη τον απορρίπτει όμως, διότι πιστεύει λανθασμένα ότι είναι ο σύζυγος μιας φίλης της.

Προσχηματική υπόθεση για μια ταινία όπου τα ατελείωτα χορευτικά νούμερα είναι απολύτως προσαρμοσμένα με τη δράση. Πρόκειται για το τέταρτο και καλύτερο μιούζικαλ του ντουέτου Φρεντ Αστέρ και Τζίντζερ Ρότζερς.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου