Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει MEGA στο ΕΣΡ

Φωτιά παίρνει η σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά και τον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, κυρίως δε με την οικογένεια Μπόμπολα, που ελέγχει μεγάλο πακέτο μετοχών του, από την άλλη.


Σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Λασκαρίδη με την οποία του ζητάει να παρέμβει επειδή το MEGA δεν διάβασε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθεί η επιστολή:

Κύριε Πρόεδρε,
Απευθυνόμαστε στην ανεξάρτητη αρχή του Ε.Σ.Ρ. για να καταγγείλουμε την απαράδεκτη στάση, με βάση τις αρχές της πλουραλιστικής ενημέρωσης και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, του τηλεοπτικού σταθμού MEGA να μην αναφέρει στο δελτίο ειδήσεων της 4ης Ιανουαρίου ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ .

Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία μας με τη διεύθυνση του σταθμού ζητήσαμε να αναγνωστεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση που αναφερόταν στην κορυφαία υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τις ευθύνες του κ. Βενιζέλου και τον τρόπο σχολιασμού της από τον σταθμό. Επίσης, διατυπώναμε μια σειρά ερωτημάτων προς τον σταθμό που κατά τη γνώμη μας εξηγούν τον τρόπο τοποθέτησής του και κάλυψης του συγκεκριμένου γεγονότος. Η απάντηση που λάβαμε από τη διεύθυνση του σταθμού ήταν η κατηγορηματική άρνηση της να διαβαστεί η ανακοίνωση ή εναλλακτικά να υπάρξει τηλεφωνική παρέμβαση εκ μέρους του εκπροσώπου τύπου του κόμματός μας .

Παρακαλούμε όπως, με βάση τις αρμοδιότητες του Ε. Σ. Ρ, να παρέμβετε απέναντι σε αυτήν την εξόφθαλμη παραβίαση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της πλουραλιστικής ενημέρωσης .

Για το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Πάνος Σκουρλέτης»

Πίσω από το μέτωπο που έχει ανοίξει ξανά αυτές τις ημέρες κρύβεται ουσιαστικά ένας μεγάλος και κρίσιμος συμβολισμός: Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την παρουσία και τη δραστηριότητα της οικογένειας Μπόμπολα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας την τελευταία 30ετία, ως την επιτομή του σαθρού και διεφθαρμένου καθεστώτος της μεταπολίτευσης και του συστήματος της διαπλοκής, που υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική των μνημονίων. Αντιμετωπίζει δε το Μέγκα ως το τελευταίο προπύργιο, του παλαιού συστήματος, που δίνει μάχες για να διατηρήσει τον έλεγχο των πραγμάτων στη χώρα.

Από την άλλη ο επιχειρηματίας, κυρίως μέσω του Μέγκα, αλλά και των άλλων μέσων, που ελέγχει, έχει βάλει στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μία μόνιμη και επικίνδυνη απειλή για το σημερινό επιχειρηματικό, οικονομικό και πολιτικό στάτους.

Η λίστα Λαγκάρντ, ο Πρετεντέρης και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έχει κηρύξει εδώ και καιρό ανοιχτό πόλεμο κατά του Μέγκα και ορισμένων κορυφαίων σχολιαστών του, - ιδίως του δελτίου των 8 - θεωρώντας ότι σκόπιμα και για την εξυπηρέτηση του μεγαλομετόχου του σταθμού, έχουν υιοθετήσει μία υποτιμητική στάση απέναντι στον κ. Τσίπρα, με πικρόχολες αναφορές και συκοφαντικές αιχμές.

Υπογραμμίζουν με κάθε τρόπο ότι αυτή η στάση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία προσπάθεια άμυνας απέναντι στη σφοδρή κριτική, που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για σειρά αμφιλεγόμενων επιχειρηματικών κινήσεων, αλλά και άλλων ενεργειών του μεγαλομετόχου του σταθμού.

Γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ για παράδειγμα μαίνεται μία σκληρή αντιπαράθεση: Μέλη της οικογένειας Μπόμπολα βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας, πιθανόν με υψηλές καταθέσεις στην Ελβετία και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά - κάνοντας σχετικές «φωτογραφικές» αναφορές στις ανακοινώσεις του - ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, κύριοι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος θέλησαν, καλύπτοντας την υπόθεση να προσφέρουν «καλές υπηρεσίες» στον ισχυρό παράγοντα των ελληνικών media. Ειδικά η αποστροφή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Βενιζέλος κρατούσε στο συρτάρι του επί δύο εκλογικές αναμετρήσεις τη λίστα Λαγκάρντ, και δεν διέταξε κανένα έλεγχο για τους μεγαλοκαταθέτες, αποτυπώνει εμμέσως την εκτίμηση του κόμματος ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να εξασφαλίσει έτσι την υποστήριξη ισχυρών μέσων ενημέρωσης και επιχειρηματικών παραγόντων. Γι' αυτό και τώρα, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, «το Μέγκα του κ. Μπόμπολα σπεύδει να αθωώσει τον κ. Βενιζέλο, με τα έωλα επιχειρήματα του κ. Πρεντεντέρη και την συκοφαντική επίθεση στον κ. Τσίπρα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο τελευταίες ανακοινώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον κ. Πρεντεντέρη, που ανέλαβε την υπεράσπιση του κ. Βενιζέλου, τα εξής, σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ: «Γνωρίζει άραγε αν στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, βρίσκεται μεταξύ πολλών άλλων και ο βασικός μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργάζεται; Αν το γνωρίζει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει για τα ακριβή ποσά κατάθεσης, καθώς και αν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί νόμιμα στην Ελλάδα; Γνωρίζει επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε κρυφά στην ιδιωτική του πρόσβαση την εν λόγω λίστα κατά τη διάρκεια δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων;».
Το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ
Στο μακρύ κατάλογο των επίμαχων υποθέσεων, που τροφοδοτούν τη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την οικογένεια Μπόμπολα και τον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες το δάνειο, που φέρεται να έλαβε η εταιρία - ιδιοκτήτης του Μέγκα, Τηλέτυπος ΑΕ, ύψους 98 εκατ. ευρώ! Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ευθεία επίθεσης κατά της εταιρίας, αλλά και των τραπεζών, ενώ επικαλέστηκε για την ακρίβεια των στοιχείων, τη σχετική ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιανόητο, την ώρα που οι κάνουλες των τραπεζών προς χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις είναι κλειστές, να δίδονται απλόχερα, σε μία επιχείρηση αυτού του είδους, τέτοια τεράστια ποσά.

Στις δύο τελευταίες ανακοινώσεις του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στο θέμα, απευθυνόμενο πάντα στον κ. Πρετεντέρη, που είχε εξαπολύσει την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα εξής: «Ισχύει αυτό που μόλις χθες ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, ότι η Τηλέτυπος ΑΕ, σύναψε νέο τραπεζικό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ; Αν ισχύει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει ο έγκριτος δημοσιογράφος αν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό τέτοιου ύψους, την έχει ισοτίμως και κάθε άλλη ελληνική επιχείρηση, από αυτές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη. Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του, στο αποψινό δελτίο του έγκυρου σταθμού».

Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA και η διαχειρίστρια εταιρία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι πληροφορίες είναι ψευδείς και συμπλήρωσε ότι η εταιρία έχει λάβει ως δάνειο το ποσό των 10 εκατομμυρίων από το οποίο μετά από προμήθειες στις πέντε τράπεζες που συμμετείχαν στην κοινοπραξία εκταμιεύθηκε το ποσό το 8,5 εκατομμυρίων.
Τα μεταλλεία, οι τηλεοπτικές άδειες και τα διόδια
Το μέτωπο του πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών δεν σταματά όμως εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί και έχει καταγγείλει πολλές ως σκάνδαλο την υπόθεση με τα μεταλλεία χρυσού στην Κασσάνδρα, όπου μαίνεται μία σκληρή σύγκρουση με την τοπική κοινωνία από τη μια και το επιχειρηματικό κονσόρτσιουμ από την άλλη. Στο επιχειρηματικό μπλοκ μετέχει, έστω και με μερικό ποσοστό εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι προνομιακές ρυθμίσεις, με τις οποίες αντιμετωπίστηκαν οι επενδυτές, οφείλεται στις πολιτικές διασυνδέσεις του ισχυρού επιχειρηματία. Είναι δε ενδεικτικό ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε υπέρ των εταιριών θετικά και από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν εκείνος ήταν σε καίρια υπουργικά πόστα, όπερ σημαίνει ότι η διασύνδεση του ελεγχόμενου τώρα πολιτικού με την οικογένεια Μπόμπολα ήταν πάντοτε ισχυρή και παρασκηνιακή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται μάλιστα, μεταξύ των άλλων, και τη μεγάλη στήριξη που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υποψήφιος βουλευτής στην Αττική από το συγκρότημα Μπόμπολα - ίσως αυτή η στήριξη, λένε, οφείλεται και στις θετικές για τον επιχειρηματία ρυθμίσεις, που έκανε ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην περιοχή!

Πέραν αυτών η Κουμουνδούρου βλέπει ότι υπάρχει «αρρωστημένη» σχέση διαπλοκής και εξάρτησης σε βάρος των πολιτών, και στο θέμα των αυτοκινητοδρόμων, όπου εμπλέκονται εταιρίες συμφερόντων Μπόμπολα.

Επισημαίνουν ότι ενώ τα διόδια εισπράττονται κανονικά, τα έργα σε πολλούς άξονες έχουν σταματήσει, πιθανόν για να πιεστεί η κυβέρνηση να προσχωρήσει σε ακόμη πιο χαριστικές συμβάσεις υπέρ του επιχειρηματία!

Δεν σταματούν τέλος να επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου ότι οι κάτοχοι τηλεοπτικών συχνοτήτων - όπως ο κ. Μπόμπολας με το Μέγκα - δεν έχουν ακόμη καταβάλει το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρών (συνολικά), που προβλέπεται για τη χρήση δημοσίων πόρων, όπως είναι οι συχνότητες. Μία υποχρέωση, που προβλέπεται ακόμη και από το μνημόνιο μάλιστα, αλλά εξαιτίας των χειρισμών, που κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, δεν υλοποιείται σε αυτό το σημείο.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου