Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Βλαστοκύτταρα θεραπεύουν τα εγκεφαλικά


Τα βλαστικά κύτταρα εάν χορηγηθούν στον ασθενή στην «κρίσιμη περίοδο» αμέσως ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάρρωση. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες, κάνοντας πειράματα με αρουραίους στους οποίους διοχέτευσαν βλαστικά κύτταρα, 30 λεπτά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.


Σύμφωνα με το BBC, επιστημονική ομάδα από το Λα Παζ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βολιβίας εξήγαγε έναν συγκεκριμένο τύπο βλαστικών κυττάρων από το λίπος και το μυελό των οστών, τον οποίο εισήγαγε στη συνέχεια με ένεση στα αιμοφόρα αγγεία των αρουραίων, λίγη ώρα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχαν υποστεί με τεχνητό τρόπο.

Το αποτέλεσμα ήταν πως μέσα σε 24 ώρες, καταγράφηκε μια ταχύτερη ανάκαμψη του οργανισμού τους, ενώ η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου αποκαταστάθηκε μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες έρευνες που έχουν διαπιστώσει πως τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να επισκευάσει τις βλάβες των ιστών.

Υπενθυμίζεται πως τα βλαστικά κύτταρα είναι αμορφοποίητα και έτσι έχουν τη ικανότητα να μετατραπούν σε διάφορα είδη κυττάρων, γεγονός που θεωρητικά τους δίνει τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν κύτταρα που χάνονται εξαιτίας ασθένειας ή τραυματισμού.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου