Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Στα άκρα η κόντρα Δένδια με δικαστές


Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με δικαστικούς και εισαγγελείς. Αφορμή στάθηκαν τα όσα είπε ο Ν.Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στην οποία έκανε λόγο για «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος, που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης».


Άμεση ήταν η απάντηση που έδωσαν δικαστικοί και εισαγγελείς οι οποίοι κάλεσαν τόσο τον Ν. Δένδια όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη να μην παρεμβαίνουν στο έργο της δικαιοσύνης, να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, διότι με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να πληγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους δικαστικούς λειτουργούς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανήλθε και συνεργάτες του ανέφεραν χαρακτηριστικά «Και οι κρίνοντες κρίνονται. Το σίγουρο είναι ότι λόγο παραλείψεων μιας μικρής μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου, όχι μόνο τρομοκράτες αλλά και κατηγορούμενοι πάσης φύσεως εγκληματικών πράξεων. Τα γεγονότα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει ανησυχία στους δικαστικούς λειτουργούς».

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Οι πολιτικοί γενικότερα και ειδικότερα εάν αυτοί αποτελούν και μέλη της Κυβέρνησης οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι όταν αναφέρονται στους χειρισμούς ή στις αποφάσεις των Δικαστικών Λειτουργών. Δηλώσεις, που αποδοκιμάζουν ή επικροτούν τις δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το εάν αυτές είναι ή όχι κατά περίπτωση αρεστές, επιβάλλεται να αποφεύγονται».

Η Ένωση Δικαστών επισημαίνει πως τέτοιες παρεμβάσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης: «Να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό για τους Δικαστικούς Λειτουργούς περιεχόμενο, όπως η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, σε βάρος του Δικαστού (Προέδρου Εφετών), ο οποίος, ως ειδικός Ανακριτής, χειρίζεται τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και ο οποίος, σημειωτέον, με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, έχει αποδείξει, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα και την τόλμη, που απαιτούνται και ότι ασκεί με ακεραιότητα και αυξημένη ευσυνειδησία τα ιδιαίτερα επαχθή και επικίνδυνα καθήκοντα, που έχει αναλάβει.

Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιες δηλώσεις και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, προκαλούν κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών και αποτελούν πλήγματα στο Κράτος Δικαίου και στην ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ένωση Εισαγγελέων: Το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν κάμπτεται 

Την ίδια ώρα έντονη είναι και η αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία εκφράζει την δυσαρέσκειά της, για τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αλλά και για αυτές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του βουλευτή Κ. Μητσοτάκη με αφορμή το ίδιο θέμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Εφημερίδα «Καθημερινή» της 20-1-2013, στην οποία –εκτός άλλων- κάνει λόγο για «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδας, που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης», αναφερόμενος στη μη επιβολή προσωρινής κράτησης σε προσφάτως συλληφθέντες στο πλαίσιο εκκρεμούς σχετικής ποινικής υπόθεσης.

Δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες από μέλος της Κυβέρνησης που έχει, μάλιστα, διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν συνάδουν με τον αυτονόητο -προεχόντως για εκπρόσωπο μιας από τις λειτουργίες της Πολιτείας- απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία αυτής και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους λειτουργούς της (δικαστές και εισαγγελείς) καθώς και την πεποίθησή τους ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται καθ’ υπαγόρευση ή κατ’ αρέσκειαν της εκτελεστικής ή όποιας άλλης πολιτειακής εξουσίας.

Δυστυχώς, οι κείμενες πέραν της συνταγματικής τάξης δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επαναλήφθηκαν κατ’ ουσίαν σε συνέντευξη Τύπου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο δημοσιογράφο του «Αντέννα» Γ. Παπαδάκη την 21-1-2013, αλλά και σε συνέντευξη της ίδιας ημερομηνίας του βουλευτή Κ. Μητσοτάκη προς το ραδιοφωνικό σταθμό της «ΝΕΤ».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αποκρούει τις δηλώσεις αυτές, υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι ανεκτές στο πλαίσιο της σύμφωνης με το Σύνταγμα λειτουργίας του Πολιτεύματος, δηλώνει ότι το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν κάμπτεται από τις ακατανόητες αυτές ενέργειες, που ουδόλως συμβάλουν στην εμπέδωση του -κατά τα εξαγγελλόμενα εκ μέρους της Κυβέρνησης- επιθυμητού κλίματος ηρεμίας μεταξύ της Δικαστικής και της Εκτελεστικής εξουσίας, καλεί δε πλέον αρμόδια και σώφρονα όργανα της Πολιτείας, σε σχέση με εκείνα από τα οποία προήλθαν οι δηλώσεις, να ανακαλέσουν άμεσα αυτές.

(real)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου