Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ

STAR 21.00
Κωμωδία, 1967 (Α/Μ), 94'

Ελληνική ταινία του Κώστα Καραγιάννη, με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Αλέκο Τζανετάκο, Μίρκα Καλατζοπούλου.

Ένας επαρχιώτης έρχεται στην Αθήνα για να ελέγξει πώς πάνε οι σπουδές του γιου του και ανακαλύπτει ότι εκείνος δεν πατάει στο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια όμως ο «δάσκαλε-που-δίδασκες» πατέρας ερωτεύεται μια μικρούλα κι αρχίζει να σκορπίζει για χάρη της τα χρήματά του.


Χωρίς κάποιο ενδιαφέρον η ανατροπή με τον επαρχιώτη που χάνει τα μυαλά του στην Αθήνα και εντελώς μέτριο το χιούμορ αυτής της κωμωδίας που ξαναγυρίστηκε δύο χρόνια αργότερα με τίτλο «Το Θύμα».



2012

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5)

MEGA 21.15
Περιπέτεια, 2009 (Έγχρ.), 158'

Αμερικανική ταινία του Ρόλαντ Έμεριχ, με τους Τζον Κιούζακ, Αμάντα Πιτ, Τσιουιτέλ Ιτζαϊφόρ.

Τη μια είναι οι εξωγήινοι («Μέρα Ανεξαρτησίας»), την άλλη ο Γκοτζίλα, την τρίτη οι αιφνίδιες κλιματικές αλλαγές («Μετά την Επόμενη Μέρα»). Τώρα είναι ο πυρήνας της Γης ο οποίος υπερθερμαίνεται και, όπως τα λέει κάθε μέρα ο Λιακόπουλος, ο πλανήτης μας μετράει ώρες. Οι ισχυροί έχουν εκπονήσει φυσικά το σχέδιό τους, το ίδιο και ο Ρόλαντ Έμεριχ, του οποίου δώσ’ του καταστροφές και ψηφιακά εφέ και πάρ’ του την ψυχή. Σεισμοί που «καταπίνουν» ολόκληρες πόλεις, εκρήξεις ηφαιστείων, κοσμογονικές πλημμύρες και στη μέση μια χούφτα ετερόκλητων χαρακτήρων –από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ως ένα χωρισμένο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας– να τρέχουν αλλόφρονες να σωθούν ή να θυσιάζονται ηρωικά για να σωθούν οι υπόλοιποι.

Μελόδραμα του σκοτωμού ανακατεμένο με χιούμορ που κλείνει απενοχοποιημένα το μάτι στο θεατή και θέαμα το οποίο ώρες ώρες κόβει την ανάσα τυλιγμένο σε αφόρητες κοινοτοπίες, η συνταγή του Έμεριχ μπορεί πλέον να αιφνιδιάσει μόνο όσους δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε multiplex. Ποιος όμως ζητά να αιφνιδιαστεί βλέποντας για ακόμα μία φορά το χολιγουντιανό τέλος του κόσμου;


ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

(Βαθμολογία Armageddon: 1.5/5)

ΕΤ1 22.45
Φαντασίας, 2004 (Έγχρ.), 105'

THE FINAL CUT. Αμερικανική ταινία του Ομάρ Ναΐμ, με τους Ρόμπιν Γουίλιαμς, Μίρα Σορβίνο, Τζιμ Καβίζελ.

Ο Χάκμαν, μοντέρ ταινιών με μνήμες πεθαμένων, αναλαμβάνει την ταινία ενός διάσημου δικηγόρου, όμως μια ομάδα εξτρεμιστών θέλει το υλικό από τη ζωή του μακαρίτη.

Το ενδιαφέρον ερώτημα πώς θα ήταν η ζωή μας αν γνωρίζαμε ότι κάθε πράξη μας καταγράφεται στον εγκέφαλο και μετά το θάνατό μας θα αποκαλυφθεί στους οικείους μας, δεν αναπτύσσεται εις βάθος. Αντίθετα, παρακολουθούμε την αδιάφορη περίπτωση ενός ανθρώπου που αδυνατεί να ζήσει τη δική του ζωή, αλλά παρακολουθεί, χωρίς συναίσθημα, τις ζωές των άλλων.


ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΪΝ

(Βαθμολογία Armageddon: 4/5)

ΕΤ3 23.00
Βιογραφική, 1941 (Έγχρ.), 119'

CITIZEN KANE. Αμερικανική ταινία του Όρσον Γουέλς, με τον ίδιο και τους Τζόζεφ Κότεν, Έβερετ Σλόουν.

Ταινία-ορόσημο στην ιστορία του σινεμά, ο «Πολίτης Κέιν» εισάγει την έβδομη τέχνη σε μια νέα εποχή, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυτή της περιπέτειας της γραφής.

Αντί μιας παραδοσιακής γραμμικής εξιστόρησης, ο Γουέλς υιοθετεί ένα περίπλοκο αφηγηματικό σύστημα. Αξιοποιώντας δραματουργικά το βάθος πεδίου, υποδηλώνοντας συχνά την παρουσία της κάμερας, αλλά κυρίως τονίζοντας τη δική του παρουσία ως μετρ της αφήγησης, ο Γουέλς σπάει τη ψευδαισθητική φυσικότητα της κλασικής χολιγουντιανής δραματουργίας, θυμίζοντας σε κάθε πλάνο της ταινίας ότι έχουμε να κάνουμε με μια γραφή που καταξιώνει την ταινία ως πνευματικό δημιούργημα και όχι με εμπορικό προϊόν. Επιπλέον εισάγει στον «Πολίτη Κέιν» μια έννοια, που χωρίς να ήταν άγνωστη μέχρι τότε στο σινεμά, τη βλέπουμε να δομεί ολόκληρη τη φόρμα της ταινίας: είναι η προβληματική του χρόνου, με την έννοια του τετελεσμένου, όπως τη συναντάμε στον Προυστ, στον Τζόις και στους άλλους μεγάλους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Δίκαια, λοιπόν, ο «Πολίτης Κέιν» θεωρείται η σημαντικότερη αμερικανική ταινία, αναγνώριση που δυστυχώς ήλθε πολύ αργά και όχι πάντως από το Χόλιγουντ (στην εποχή της τιμήθηκε μόνο με το Όσκαρ σεναρίου!).


BANK BANG 

STAR 23.15
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 97'

Ελληνική ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Δημήτρη Ήμελλο, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Δύο αδέρφια, ο έντιμος Μιχάλης και ο απατεωνάκος Νώντας, αναγκάζονται να καταφύγουν σε ληστείες τραπεζών για να ξεχρεώσουν τα μπλεξίματα του τελευταίου με τη μαφία. Ο έρωτας του Μιχάλη για μια μυστική αστυνομικό, ένα παράξενο ζευγάρι συναδέλφων της και η απληστία του Νώντα θα μπλέξουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έγραψε ένα σενάριο με ζωντανούς χαρακτήρες, κοινωνικές αναφορές, σινεφίλ κλεισίματα του ματιού και οπτικά γκαγκ, τα οποία ο ταλαντούχος Αργύρης Παπαδημητρόπουλος εκμεταλλεύτηκε κινηματογραφικά στο έπακρον. Ένα ελάχιστα προβλέψιμο, μα εντελώς αποτελεσματικό καστ συμπληρώνει την εικόνα, η οποία διαθέτει νεύρο, αφηγηματικό ρυθμό και καμία πρεμούρα να εκβιάσει καλαμπούρια και χάχανα.


Η ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ 

ALPHA 23.15
Τρόμου, 2008 (Έγχρ.), 87'

SOLSTICE. Αμερικανική ταινία του Ντάνιελ Μίρικ, με τους Ελίζαμπεθ Χάρνουα, Σον Άσμορ, Χίλαρι Μπάρτον.

Νεαρή που πηγαίνει για διακοπές με την παρέα της την περίοδο της καλοκαιρινής ισημερίας καταδιώκεται από πνεύμα που εκείνη νομίζει ότι είναι η δίδυμη αδερφή της, η οποία είχε αυτοκτονήσει πριν από λίγο καιρό.

Την ίδια ώρα, ο σκηνοθέτης καταδιώκεται από την ανάμνηση του «The Blair Witch Project», που είχε σκηνοθετήσει πριν από μια δεκαετία.


ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΟΣ

NET 01.00
Φαντασίας, 2008 (Έγχρ.), 84'

Ρουμανική τηλεταινία του Πιτόφ, με τους Έιμι Άκερ, Άνρολντ Βόσλου, Τομ Γουίσντομ.

Όταν το ειρηνικό βασίλειο της Κάρπια απειλείται από την εμφάνιση ενός δράκου, ο βασιλιάς και η κόρη του αναζητούν τη σωτηρία στον γιο ενός περίφημου ιππότη.

Ο ρουμανικός... «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» είναι μια τυπική περιπέτεια φαντασίας που ανατέθηκε στον εκτελεστή της «Catwoman». Άγνωστο γιατί, δεν υπογράφει με το όνομά του, παρόλο που εδώ τα πηγαίνει συμπαθητικά – ούτε κρύο ούτε ζεστό!


ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5)

STAR 01.15
Δραματική εποχής, 2007 (Έγχρ.), 138'

LOVE IN THE TIME OF CHOLERA. Αμερικανική ταινία του Μάικ Νιούελ, με τους Χαβιέρ Μπαρδέμ, Τζοβάνα Μετσοτζιόρνο, Μπέντζαμιν Μπρατ.

Ένας άντρας και μια γυναίκα ξανασμίγουν μετά από μισό αιώνα ανεκπλήρωτου έρωτα.

Ανάλογος ήταν και ο έρωτας του σινεμά με ένα από τα διασημότερα μυθιστορήματα. Ο Νιούελ («Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία») ακολούθησε τυφλά την ασφαλή οδό μιας ακαδημαϊκής αφήγησης, απ’ όπου λείπει ο αισθησιασμός, η λαχτάρα και ο πόνος του ανεκπλήρωτου έρωτα. Να είχε δίκιο ο νομπελίστας Μάρκες που καθυστέρησε να συναινέσει στη μεταφορά;


2012

MEGA 01.50 (Επανάληψη)



ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΛΕΞΗ

STAR 04.00
Θρίλερ, 2001 (Έγχρ.), 114'

DON’T SAY A WORD. Αμερικανική ταινία του Γκάρι Φλέντερ, με τους Μάικλ Ντάγκλας, Σον Μπιν, Μπρίτανι Μέρφι.

Μια συμμορία εκβιάζει έναν επιφανή ψυχίατρο για να μάθει πού βρίσκεται κρυμμένη η λεία μιας ληστείας, μυστικό που κατέχει μια κατατονική κοπέλα, η οποία από μικρό παιδί βρίσκεται έγκλειστη σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Σφιχτοδεμένο θρίλερ αγωνίας με χιτσκοκικές επιρροές, βασισμένο σε μπεστ σέλερ του Άντριου Κλάβαν. Αδύναμο σημείο ο σχηματικός «κακός» του Σον Μπιν.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου