Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΓΟΥΑΛΑΣ & ΓΚΡΟΜΙΤ ΣΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ
STAR 18.15
Κινούμενα σχέδια, 2005 (Έγχρ.), 85'
WALLACE & GROMIT, THE CURSE OF THE WERE-RABBIT. Αγγλο-αμερικανική ταινία των Νικ Παρκ και Στιβ Μποξ.

Ο τρελο-εφευρέτης Γουάλας και ο πιστός βοηθός του, ο σκύλος Γκρόμιτ, φυλάνε τους λαχανόκηπους της γειτονιάς τους από τις επιθέσεις των τρωκτικών. Ως τη στιγμή που εμφανίζεται ένας τερατώδης κουνελάνθρωπος, τα ίχνη του οποίου οδηγούν στο εργαστήριο των δυο ηρώων μας.


«Αναχρονιστικό» animation με την άκρως χρονοβόρα τεχνική του model making, μα τόσο αποτελεσματική σε εκφραστικότητα και εικαστική χάρη. Ο βρετανός Νικ Παρκ έφερε ξανά στο προσκήνιο τους δύο cult ήρωες που δημιούργησε πριν από χρόνια για λογαριασμό του BBC, διατηρώντας ακέραια το σοφιστικέ χιούμορ και τα ιδιόμορφα αστεία της σειράς, χωρίς ίχνος χολιγουντιανού συμβιβασμού. Πέρα από μια παρωδία των ταινιών τρόμου, έχουμε πολύ έξυπνα λεκτικά αστεία, αλλά και μια ενδιαφέρουσα πολιτική αλληγορία για τη φύση του «κακού», το οποίο αναδεικνύεται ως μια εσωτερική υπόθεση.


ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
STAR 22.00
Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 91'
SURVIVING CHRISTMAS. Αμερικανική ταινία του Μάικ Μίτσελ, με τους Μπεν Άφλεκ, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Κριστίνα Απλγκέιτ.

Πλούσιος αλλά μόνος, ένας επιχειρηματίας επισκέπτεται τις μέρες των Χριστουγέννων την παλιά του γειτονιά, όπου ανακαλύπτει ότι μια νέα οικογένεια κατοικεί στο πατρικό του.

Είναι απολύτως ακατανόητο γιατί ο Μπεν Άφλεκ εμφανίζεται σ’ αυτή την ταινία, που δεν είναι ούτε χριστουγεννιάτικη ούτε αστεία.


ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΕΤ1 24.00
Δραματική, 2008 (Έγχρ.), 155'
UN CONTE DE NOEL. Γαλλική ταινία του Αρνό Ντεπλεσάν, με τους Κατρίν Ντενέβ, Ματιέ Αμαλρίκ, Μελβίλ Πουπό.

Χριστουγεννιάτικη ταινία είναι ένα πράγμα και γαλλική χριστουγεννιάτικη ταινία ένα άλλο, συνήθως εντελώς διαφορετικό. Η εκδοχή του αγαπημένου των Cahiers du Cinema και του Φεστιβάλ Κανών Αρνό Ντεπλεσάν είναι ένα οικογενειακό δράμα, όπου οι σταθερές του είδους κουβαλούν μαζί και την ανατροπή τους. «Πεδίο μάχης» το σπίτι των Βιγιάρ, όπου η οικογένεια μαζεύεται για να περάσει μαζί τα Χριστούγεννα τη στιγμή που η μητέρα Ζινιόν χρειάζεται επείγουσα μεταμόσχευση μυελού οστών. Όλα τα μέλη της, όμως, φέρνουν μαζί τους τα μυστικά και τα απωθημένα μιας ζωής, τα οποία θα σερβιριστούν μαζί με τη γαλοπούλα μ’ έναν ολίγον δραματικό, ολίγον κωμικό και εντελώς μεταμοντέρνο τρόπο.

Εξεζητημένοι χαρακτήρες φλυαρούν διαρκώς, ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων ξεδιπλώνεται με αργό, βασανιστικό τρόπο, ενώ μια γεμάτη κλεισίματα του ματιού σκηνοθεσία (μεσότιτλοι, φλας μπακ, πρωταγωνιστές που μιλούν στην κάμερα...) προσπαθεί να χωρέσει στο ίδιο τσουβάλι τη συγκίνηση, την ειρωνία, ένα σωρό εικαστικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές αναφορές αλλά και μερικά πολύτιμα μαθήματα ζωής.


ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ
ΕΤ3 23.00
Μιούζικαλ, 1964 (Έγχρ.), 170'
MY FAIR LADY. Αμερικανική ταινία του Τζορτζ Κιούκορ, με τους Ρεξ Χάρισον, Όντρεϊ Χέπμπορν, Στάνλεϊ Χόλογουεϊ.

Ένας μεγαλοαστός βάζει στοίχημα ότι θα μεταμορφώσει σε κυρία του σαλονιού μια ανθοπώλισσα των λαϊκών τάξεων. Σύντομα όμως ερωτεύεται το «δημιούργημά» του.

Ο Τζορτζ Κιούκορ σεβάστηκε τη θεατρική δομή του «Πυγμαλίωνα» του Μπέρναρντ Σο, χάρη όμως στο ταλέντο του, την ομορφιά της Χέπμπορν και τα έξοχα ντεκόρ και κοστούμια έφτιαξε ένα από τα τελευταία μεγάλα μιούζικαλ του Χόλιγουντ, το οποίο βραβεύτηκε με 8 Όσκαρ.


ΑΓΙΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
MEGA 24.00
Κωμωδία, 2007 (Έγχρ.), 97'
SAVE ANGEL HOPE. Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή του Λούκας Έρνι, με τους Μπίλι Μπόιντ, Εύα Μπέρθισλ, Λιούκ Μέιμπλι.

Ένα τρίο απατεώνων διοργανώνουν έναν ψεύτικο έρανο με βιτρίνα μια δήθεν καλόγρια για ένα ανύπαρκτο νοσοκομείο το οποίο χτυπήθηκε από έναν ανύπαρκτο τυφώνα!

Το χιούμορ πάλι σ’ αυτή την αστυνομική κωμωδία δεν είναι ανύπαρκτο, αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η σάτιρα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η φιλανθρωπία.


ΚΑΚΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ
ΝΕΤ 01.00
Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 98'
BAD EGGS. Αυστραλέζικη ταινία του Τόνι Μάρτιν, με τους Μικ Μολόι, Τζούντιθ Λούσι, Μπομπ Φράνκλιν.

Δυο αστυνομικοί που έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν ένα περίεργο ατύχημα με θύμα έναν δικαστικό απαλλάσσονται από την έρευνα, αλλά αποφασίζουν από μόνοι τους να επιστρέψουν όταν ανακαλύπτουν ότι η υπόθεση πάει βαθύτερα

Ευχάριστη περιπέτεια με αναφορές στο αστυνομικό είδος (στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο), αλλά κυρίως με χιούμορ που πηγάζει από τους χαρακτήρες και την –καλόγουστη– σωματική κωμωδία.


ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΜΠΙΛ
STAR 03.00
Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 93'
BILL. Αμερικανική ταινία των Μπέρνι Γκόλντμαν και Μαλίσα Γουάλακ, με τους Άαρον Έκχαρτ, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζέσικα Άλμπα.

Μεσήλικος σε κρίση γνωρίζει ένα παιδί με τρομερή αυτοπεποίθηση και μια πωλήτρια εσωρούχων που του αλλάζουν τη ζωή.

Εξυπνακίστικη κομεντί μ’ έναν χαρακτήρα που όσο προσπαθείς να τον συμπαθήσεις, τόσο παρακαλάς να μην του μοιάσεις ποτέ.


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου