Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 4/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 22.00
Περιπέτεια φαντασίας, 2008 (Έγχρ.), 145'

THE DARK KNIGHT. Αμερικανική ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Χιθ Λέτζερ, Άαρον Έκχαρτ.

Σε συνεργασία με τον υπαρχηγό της αστυνομίας Τζιμ Γκόρντον και τον δυναμικό εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ, ο Μπάτμαν έχει περιορίσει τη δράση των εγκληματικών συμμοριών στη Γκόθαμ Σίτι. Εμφανίζεται, όμως, ο Τζόκερ, ένας καινούργιος, επικίνδυνος κακοποιός, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του.


Με τη δεύτερη δουλειά του πάνω στον σούπερ ήρωα, ο Βρετανός σκηνοθέτης του «Memento» και ανανεωτής του blockbuster με το «Inception» αποδεικνύεται εξίσου πολυδιάστατος, αλλά περισσότερο εγκρατής και σαφώς πιο «διαβασμένος». Οι κόμικ αναφορές έχουν ατονίσει πλήρως, το χιούμορ είναι αδιόρατο, οι καταραμένοι χαρακτήρες πολλαπλασιάζονται – όπως και τα μικρά μυστικά που τους φέρνουν διαρκώς αντιμέτωπους με τον (παραμορφωμένο) εαυτό τους. Ο Νόλαν τονίζει τις ρεαλιστικές, δραματικές τους διαστάσεις, περιγράφοντας έναν γεμάτο σκιές κόσμο που βλέπει τα παιδιά του, με μια αυτοκαταστροφική χειρονομία, να του βάζουν φωτιά – γι’ αυτό και οι αισιόδοξες νότες της σεκάνς των πλοίων είναι και οι πιο φάλτσες. Μπροστά απ’ όλα αυτά, όμως, υπάρχουν δυόμισι ώρες καταιγιστικής, ασταμάτητης δράσης κι ένας αντιήρωας που κερδίζει αυτόματα μια περίοπτη θέση στην πινακοθήκη των κινηματογραφικών κακών. Με τον Τζόκερ του –και το μεταθανάτιο Όσκαρ του– ο Χιθ Λέτζερ βάζει το όνομά του μπροστά μπροστά στη λίστα με τα αδικοχαμένα ταλέντα στην ιστορία του σινεμά.


ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

NET 01.00
Κωμωδία, 2006 (Έγχρ.), 120'

OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKEHO KRALE. Τσεχο-σλοβάκικη ταινία του Γίρι Μένζελ, με τους Ιβάν Μπάρνεφ, Όλντριτς Κάιζερ, Γιούλια Γεντς.

Στη δεκαετία του '30, ο μικροκαμωμένος Γιάν Ντίτες ξεκινά από μια κωμόπολη της Τσεχίας την πορεία του προς την Πράγα και την πλούσια ζωή.

Πονηρός, καταφερτζής, τολμηρός κι απίστευτα τυχερός, ο Γιάν Ντίτες θα ξεκινήσει από γκαρσόνι σε μια επαρχιακή μπιραρία και θα φτάσει, περνώντας από πολλά διαφορετικά αφεντικά, γυναικεία χάδια και πολιτικά καθεστώτα, ως τα πλούτη και τη φυλακή. Ο Μένζελ, διασκευάζοντας για έκτη φορά ένα μυθιστόρημα του Μπόχουμιλ Χράμπαλ, συμμερίζεται τον ενθουσιασμό και τη δίψα για ζωή του κοντοπίθαρου σερβιτόρου, κινηματογραφώντας τον σαν βουβό πρωταγωνιστή ενός ξέφρενου μπουρλέσκ. Με ένα καλορυθμισμένο κωμικό τέμπο, μια γλυκόπικρη νοσταλγική διάθεση κι έναν υπόγειο σαρκασμό που κάνει το χαμόγελο να παγώνει στα χείλη, αποτυπώνει στο (τόσο σπινθηροβόλο, που καταλήγει τόσο μελαγχολικό) βλέμμα του ήρωά του μια ιστορία ανόδου και πτώσης. Αυτή μιας χώρας που όταν της ζητήθηκε, δεν μπόρεσε παρά να σταθεί στο ύψος της - λίγο χαμηλότερα από εκείνο των περιστάσεων. Άξιζε το βραβείο κριτικών στο Βερολίνο.


ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ 2

MEGA 02.15
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 88'

STARSHIP TROOPERS 2. Αμερικανική ταινία του Φιλ Τίπετ, με τους Μπίλι Μπράουν, Ρίτσαρντ Μπέργκι, Κέλι Κλάρκσον.

Η επίλεκτη ομάδα της Ομοσπονδίας συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον των μεταλλαγμένων εντόμων και απομονώνεται σε ένα απομακρυσμένο φυλάκιο όπου κρύβεται ένας μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ο μάστορας των ειδικών εφέ Φιλ Τίπετ («Jurassic Park», «The Twilight Saga») κάνει το ντεμπούτο του με μια ταινία που θυμίζει λίγο «Alien» και λίγο «Απειλή», αλλά είναι αρκετά φτωχή για να συνεχίσει την cult μυθολογία της πρωτότυπης ταινίας του Φερχόφεν.


ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

STAR 03.45
Θρίλερ, 1989 (Έγχρ.), 96'

DEAD CALM. Αυστραλέζικη ταινία του Φίλιπ Νόις, με τους Σαμ Νιλ, Νικόλ Κίντμαν, Μπίλι Ζέιν.

Ένα ζευγάρι που ταξιδεύει με το ιστιοπλοϊκό του, περισυλλέγει ένα ναυαγό ο οποίος αποδεικνύεται ψυχοπαθής.

Καλογυρισμένη θαλασσινή περιπέτεια με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, όπου ο Φίλιπ Νόις ενορχηστρώνει τέλεια έναν διπλό και γεμάτο ένταση αγώνα επιβίωσης. Ειδική μνεία για το σάουντρακ και τη φωτογραφία.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου