Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Οι ταινίες στην TV σήμερα


Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

STAR 22.00
Φαντασίας, 1992 (Έγχρ.), 126'

BATMAN RETURNS. Αμερικανική ταινία του Τιμ Μπάρτον, με τους Μάικλ Κίτον, Μισέλ Φάιφερ, Ντάνι ΝτεΒίτο.

Η Γκόθαμ Σίτι αναστατώνεται από την εμφάνιση του Πιγκουίνου και της μυστηριώδους Κατγούμαν.

Η δεύτερη κινηματογραφική συνέχεια του «Μπάτμαν» έχει μετριότατο σενάριο, κάτι όμως που αφήνει αδιάφορο τον Τιμ Μπάρτον, απορροφημένος καθώς είναι να φτιάξει ένα υποβλητικό εξπρεσιονιστικό ντεκόρ αντάξιο της «Μητρόπολης». Η ταινία αναδίδει ένα μαύρο, πεσιμιστικό συναίσθημα, όπως κάθε κόμικ περιπέτεια που σέβεται τον εαυτό της.




BLACK OUT

ΕΤ1 23.00
Σινεφίλ, 1998 (Έγχρ.), 160'

Ελληνική ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη με τους Μυρτώ Αλικάκη, Άλκη Κούρκουλο, Κλέωνα Γρηγοριάδη.

Ένας αεροπόρος εξαφανίζεται, η μνηστή του δέχεται μαγνητοφωνημένα μηνύματα που την πείθουν ότι ο νεκρός ζει, ένας φωτογράφος (που ήταν πρώην εραστής της) σκευωρεί ως σύγχρονος Μεφιστοφελής για να κερδίσει όχι μόνο την παλιά ερωμένη του, αλλά και τον ερωτευμένο αεροπόρο, ο οποίος γίνεται εντελώς αδικαιολόγητα υποχείριο του.

Ο Καραμαγγιώλης επιχειρεί να κάνει μια ερωτικο-θρησκευτική παραβολή γύρω από όλα τα κακά της εποχής, χάνοντας την ουσία που είναι η ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Κούρκουλο και την Αλικάκη. Όσα ακούγονται γύρω από τον έρωτα, το πάθος και τις σχέσεις, δεν ξεπερνούν το επίπεδο της φτηνής γυναικείας λογοτεχνίας, ενώ λέγονται με τέτοιο στόμφο που προκαλούν μειδίαμα. Ο Καραμαγγιώλης μπορεί να τα καταφέρνει έξοχα στις μπαρόκ φορτισμένες σκηνές του, αδυνατεί όμως να κινηματογραφήσει πειστικά μια παραδοσιακή σκηνή δυο εραστών. Η ταινία αλλάζει συνεχώς ύφος, ξεκινά ως ιστορία ερωτικού πάθους, εξελίσσεται σε φιλμ μυστηρίου, καταλήγει σε μια απίστευτη σατανιστική συνομωσία, αφού προηγουμένως η Αλικάκη έχει πάψει να αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης των δυο ηρώων, για να φανερωθεί η ομοφυλοφιλική έλξη ανάμεσά τους. Στο μεταξύ αναρωτιέσαι σε ποια ταινία βρίσκεσαι και γιατί ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, οδηγείται στην αυτοχειρία. Κρίμα, όχι μόνο για τον Καραμαγγιώλη, αλλά κυρίως για την έξοχη δουλειά των συνεργατών του, όπως του Ηλία Κωνσταντακόπουλου (φωτογραφία), του Νίκου Κυπουργού (μουσική) ή της Τίνας Καραγιώργη (σκηνογραφία).


ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ

ET3 23.00
Δραματική, 1965 (Α/Μ), 84'

Ελληνική ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη, με τους Νίκο Κούρκουλο, Μαίρη Χρονοπούλου, Δέσπω Διαμαντίδου.

Ένας πρώην κατάδικος που ψάχνει να βρει τη μητέρα του, προσπαθεί ταυτόχρονα να ξεκόψει από τον υπόκοσμο.

Ο Νίκος Φώσκολος γεμίζει το σενάριο αυτού του φιλόδοξου ελληνικού φιλμ νουάρ με ανυπόφορους μελοδραματισμούς. Δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για τον πολύ γοητευτικό Νίκο Κούρκουλο και την ατμοσφαιρική φωτογραφία.


Ο ΜΠΡΑΒΟΣ 2 

MEGA, 23.30
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 86'

ROAD HOUSE 2: LAST CALL. Αμερικανική ταινία του Σκοτ Ζιλ, με τους Τζόναθον Σκετς, Τζέικ Μπάζι, Γουίλ Πάτον.

Το σκέφτονταν 17 χρόνια να κάνουν σίκουελ του «Road House» με τον Πάτρικ Σουέιζι; Εδώ ένας νεαρός πράκτορας βοηθάει το θείο του να αντιμετωπίσει τους κακοποιούς που έχουν βάλει στο μάτι το μπαρ του.

Όλα στο πλαίσιο μιας συμπαθητικής b-movie, που βέβαια δεν έχει λόγο ύπαρξης ως συνέχεια της πρωτότυπης.


ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΝΕΤ 01.00
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 116'

ONE WAY. Γερμανική ταινία του Ρέτο Σαλιμπένι, με τους Τιλ Σβάιγκερ, Έρικ Ρόμπερτς, Σεμπάστιαν Ρόμπερτς.

Ένας διάσημος διαφημιστής ετοιμάζεται να παντρευτεί αλλά υφίσταται εκβιασμό, προκειμένου να προσφέρει άλλοθι για λογαριασμό του αδερφού της μέλλουσας γυναίκας του, ο οποίος βίασε μια συνάδελφό του που με τη σειρά της ζητά εκδίκηση.

Μινιμαλιστικά διακοσμημένοι χώροι, εντυπωσιακές νυχτερινές εικόνες και μια α-τοπική αίσθηση, κάνουν αυτή την ταινία να μοιάζει με ξεφύλλισμα περιοδικού διακόσμησης και αρχιτεκτονικής.


Η ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ 

STAR 03.15
Δραματική, 2001 (Έγχρ.), 91'

MY HUSBAND’S DOUBLE LIFE. Αμερικανική τηλεταινία του Άλαν Μέτζγκερ, με τους Μάργκαρετ Κόλιν, Τζέι Ο. Σάντερς, Μάικλ Σέρα.

Μια γυναίκα ανακαλύπτει μετά από δέκα χρόνια ότι ο σύζυγός της είχε σκηνοθετήσει το θάνατό του για να το σκάσει με καινούργια ταυτότητα όσο εκείνη μεγάλωνε μόνη της τα παιδιά τους.

Τι κρίμα να μην υπάρχει μια Νικολούλη να τη βοηθήσει…

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου