«Η πίεση προς την Ελλάδα για ευρείες αλλαγές πρέπει να διατηρηθεί», λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
«Τα πλεονεκτήματά μας από την Νομισματική Ένωση είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι μας κοστίζουν όλες οι βοήθειες», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και υπεραμύνεται των αποφάσεων της γερμανικής Βουλής για βοήθεια προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «κάνουμε καλά που στηρίζουμε την Νομισματική Ένωση», αν και παραδέχεται ότι δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να υπολογίσει πόσο θα στοιχίσει τελικά αυτή η βοήθεια στον Γερμανό φορολογούμενο.
Στην περίπτωση της Ελλάδας «πρέπει να προχωρούμε προσεκτικά», σημειώνει και προσθέτει ότι η μελλοντική εξέλιξη δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, ενώ, όπως λέει, πρέπει η πίεση στην Ελλάδα για ευρείες αλλαγές να διατηρηθεί.
«Γι' αυτό αποδεσμεύουμε την βοήθεια μόνο χέρι με χέρι», διευκρινίζει.
Ο κ. Σόιμπλε παραδέχεται ότι μόνο από την παραίτηση από έσοδα τόκων από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κρατική αναπτυξιακή Τράπεζα KfW, θα έχει η Γερμανία κάθε χρόνο λιγότερα έσοδα ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ.
«Είχαμε ως τώρα έσοδα από τόκους από την Ελλάδα. Και θα είχαμε κέρδη από την ΕΚΤ από το παλιότερο πρόγραμμα της Τράπεζας για την αγορά -και ελληνικών- ομολόγων», τονίζει και προσθέτει ότι αυτά τα κέρδη, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΚΤ, θα είναι ως το 2035 συνολικά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία, παραιτούμενη από το μερίδιό της επί αυτών των κερδών, θα χάσει περίπου 2,7 δισεκατομμύρια.
Το συνολικό κόστος για την βοήθεια είναι ωστόσο ακόμη ασαφές, ομολογεί.
«Πόσο θα κοστίσει αυτό συνολικά, δεν μπορώ ακόμη να αξιολογήσω οριστικά», δηλώνει, αλλά αναφέρει ότι «τα πλεονεκτήματα τα οποία έχουμε από την Νομισματική Ένωση είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι μας κοστίζουν όλες οι βοήθειες και για αυτό κάνουμε καλά που στηρίζουμε αυτή τη Νομισματική Ένωση, ως τώρα με αρκετή επιτυχία».
(tanea)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου