Κι όμως, την «παράσταση» φαίνεται να έσωσε η... πολιτική. Ο λόγος, για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα γύρω από την πιθανότητα μιας νέας χρεοκοπίας της Αργεντινής, η οποία αποσοβήθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, ύστερα από παρέμβαση του... Λευκού Οίκου!
Δεν ενθαρρύνουμε, σε καμία περίπτωση, την όποια παρεμβατική πολιτική στο έργο της Δικαιοσύνης. Όμως, ο βρόμικος πόλεμος ανάμεσα σε κερδοσκοπικά κεφάλαια (τα επονομαζόμενα και γύπες) που έχουν στόχο να απομυζήσουν χρεωμένα και ενίοτε χρεοκοπημένα κράτη (μαζί με τους λαούς τους) και στο παγκόσμιο λαϊκό αίσθημα δικαίου... πρέπει να έχει και κάποια όρια.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ζητούσε την άμεση εξόφληση των «αρπακτικών» (των κερδοσκοπικών ταμείων με πρωτοστάτη το hedge fund Elliot Associates του Πολ Σίνγκερ) που δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στις δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους της Αργεντινής το 2005 και το 2010 προβλέποντας ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, δεν θα επιτρεπόταν στο Μπουένος Άιρες να καταβάλει τις συμφωνηθείσες δόσεις σε όσους ομολογιούχους δέχτηκαν το «κούρεμα» (το 93% των πιστωτών δηλαδή), κάτι που θα οδηγούσε σε αθέτηση χρέους και, άρα, χρεοκοπία!
Η εξωφρενική εμμονή του δικαστή Γκριέζα στο «γράμμα» του νόμου – περί ισονομίας που παραβιάζεται με το καθεστώς «προτεραιότητας» εξόφλησης το οποίο δόθηκε από το Μπουένος Άιρες στους κουρεμένους ομολογιούχους – απειλούσε με νέα εθνική τραγωδία όχι μόνο την Αργεντινή... αλλά και πλήθος άλλων χωρών που έχουν προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις χρέους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η απόφαση του εφετείου των ΗΠΑ να «παγώσει» την εντολή του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης αποτελεί μια... έστω και προσωρινή νίκη της κοινής λογικής, η οποία όμως φαίνεται πως δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την παρέμβαση του Λευκού Οίκου.
Η κυβέρνηση Ομπάμα, μαζί με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, είχαν ταχθεί εξ αρχής στο πλευρό της Αργεντινής στη διαμάχη της τελευταίας με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στα αμερικανικά δικαστήρια, εκτιμώντας ότι μια απόφαση υπέρ των hedge funds θα απειλούσε να τινάξει στον αέρα αναδιαρθρώσεις χρέους από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Όπως τόνιζαν, μάλιστα, μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο τις όποιες προσπάθειες εξόδου από την κρίση, ακόμη και στην Ευρωζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία.
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος προειδοποιούσε ότι μια δικαστική νίκη των «απρόθυμων» ομολογιούχων θα υπονόμευε προσπάθειες δεκαετιών για την εδραίωση ενός διεθνούς συστήματος επίλυσης κρίσεων χρέους μέσω της συνεργασίας και εξεύρεσης κοινώς αποδεκτών λύσεων.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως... ισχυροί κύκλοι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έδωσαν τη δική τους μάχη για την επίτευξη του αντίθετου αποτελέσματος. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Elliot Associates, ο Πολ Σίνγκερ (ο οποίος ειδικεύεται στην αγορά πάμφθηνου χρέους από τρίτους και στη συνέχεια πυροδοτεί δικαστικές μάχες για να πληρωθεί το σύνολο της ονομαστικής αξίας των τίτλων), έχει αναδειχθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε «κεντρικό παίχτη» στο ρεπουμπλικανικό περιβάλλον.
Από τότε που εκλέχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία της χώρας, ο Σίνγκερ έχει πολλαπλασιάσει τις δωρεές του στους ρεπουμπλικανούς, χρηματοδοτώντας όχι μόνο την εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά και όλους τους προεκλογικούς αγώνες υποψηφίων του κόμματος σε επίπεδο πολιτειών. Όπως επισημαίνουν μάλιστα τα αμερικανικά ΜΜΕ, «εάν έχεις τη στήριξη του Σίνγκερ, τότε ξέρεις ότι θα τον ακολουθήσουν βάζοντας το χέρι στην τσέπη και άλλοι μεγαλοεπενδυτές».
(topontiki)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου