Το 2012 σαν δίσεκτο έτος επιβεβαίωσε πλήρως τον τίτλο του και αποδείχθηκε μία από τις χειρότερες χρονιές της σύγχρονης Ελλάδας, με σκηνές πρωτόγνωρες. Η ζωή των Ελλήνων άλλαξε ριζικά και μαζί με αυτή άλλαξαν και όλα όσα ξέραμε, όπως ο πολιτικός κόσμος που δονείται συθέμελα. Το ΝewsIt σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που μας αφήνει!
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στις 17 Ιουνίου με τα κόμματα να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα συνεργάζεται με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση δημιουργείται τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.
Από τις πολιτικές εξελίξεις το 2012 ξεχωρίζει η είσοδος στη Βουλή της Χρυσής Αυγής που προκάλεσε και προκαλεί ακόμα θόρυβο. Το κόμμα της Χρυσής Αυγής από ποσοστά της τάξεως του 0,29% σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις εισήλθε στη Βουλή με καλό ποσοστό, ενώ η εξέλιξή της είναι ραγδαία καθώς από το καλοκαίρι και μετά σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο κόμμα σταθερά.
Η είδηση ήρθε μετά όμως με τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής. Με την είσοδό της στο ελληνικό κοινοβούλιο πολλαπλασιάστηκαν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας εναντίον μεταναστών, τα οποία έπαιρναν μορφή χιονοστιβάδας και πολλές φορές ήταν η αφορμή για εξευτελιστικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο.
Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει πως λίγο πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης έριξε ένα ποτήρι νερό στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου και εν συνεχεία άρχισε να γρονθοκοπεί με μανία τη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη. Και όλα αυτά κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το 2012 σίγουρα αποδείχθηκε δίσεκτο για το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη χρονιά το πρώην μεγάλο κόμμα είδε τη δυναμή του να εκμηδενίζεται, τα ποσοστά του να γίνονται μονοψήφια για πρώτη φορά μετά το 1981 και τα κορυφαία στελέχη να αφήνουν το "καράβι" ένα-ένα.
Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, η συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ, οι φιλοδοξίες πολλών κορυφαίων στελεχών, αλλά και οι αμαρτίες του παρελθόντος έχουν φέρει το ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερη δεινή θέση, με αποτέλεσμα τα ποσοστά του πλέον να βρίσκονται κοντά στο 5% στις δημοσκοπήσεις.
Κορυφαία στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν αποτελούν πια σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος μάλιστα λίγο πριν το τέλος του χρόνου δημιούργησε τον δικό του πολιτικό φορέα προκειμένου να διεκδικήσει μία θέση στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. Καταλυτική για τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν και η ψηφοφορία για το Μνημόνιο 3, όπου πολλοί βουλευτές πήγαν αντίθετα στην κομματική γραμμή, με αποτέλεσμα να δουν αυτόματα το δρόμο της εξόδου.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και οικονομικά, με τους υπαλλήλους να μένουν απλήρωτες για μήνες ολόκληρους.
Δυστυχώς το 2012 αποδείχθηκε τραγικό έτος! Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει έτος των αυτοκτονιών μιας και κάθε μέρα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σχεδόν υπήρχε και μία είδηση για μία αυτοκτονία. Εκείνη όμως η αυτοκτονία που προκάλεσε θύελλα στη χώρα ήταν του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα, ο οποίος με ένα όπλο έδωσε τέλος στη ζωή του το πρωί της 4ης Απριλίου στη μέση της Πλατείας Συντάγματος.
Αυτή η αυτοκτονία ήταν από εκείνες που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει μιας και ο Δημήτρης Χριστούλας έγραφε στο σημείωμά του "δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου". Αυτά τα λόγια συγκλόνισαν όλους τους Έλληνες, ενώ με αφορμή το γεγονός αυτό μία ημέρα μετά στις 5 Απριλίου. η πλατεία Συντάγματος έγινε για άλλη μία φορά χώρος σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Το 2012 σαν έτος ως το πιο σκληρό από πλευράς κρίσης, είχε κι άλλο ένα σημείο αναφοράς! Τις διαδηλώσεις και τις πορείες! Σε καθημερινή βάση το κέντρο της Αθήνας ήταν αποκλεισμένο από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, που διαδήλωναν κατά των νέων μέτρων.
Οι περισσότερες από αυτές τις εκδηλώσεις είχαν μεγάλο όγκο συμμετοχής και ξεκινούσαν ειρηνικά, αλλά σχεδόν ποτέ δεν κατέληγαν με τον ίδιο τρόπο. Τις περισσότερες φορές, αυτοί που τους χαρακτηρίζουμε ως ανεγκέφαλους κατάφερναν να δημιουργούν επεισόδια, να παρεισφρύουν μέσα στις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να αμαυρώνουν την ειρηνική διάθεση των πολιτών να διαδηλώνουν εναντίον της οικονομικής πολιτικής.
Μία από τις χαρακτηριστικότερες τέτοιες στιγμές ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου όπου ένα μαζικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μετατράπηκε σε "πόλεμο" και αυτό γιατί κάποιοι αποφάσισαν να φορέσουν τις κουκούλες τους και να τα κάψουν όλα, μέχρι και το κιόσκι του Χαμόγελου του Παιδιού και ένα κομμάτι του Εθνικού Κήπου.
Το δεύτερο μισό του 2012 μία είναι η βασική λέξη που θα θυμούνται όλοι οι Έλληνες. ΔΟΣΗ! Από την αρχή του καλοκαιριού ξεκίνησε το πανηγύρι για το εάν θα δοθεί τελικά η δόση στην Ελλάδα και υπό ποιές προϋποθέσεις. Η τριτοκομματική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα κύκλο διαπραγματεύσεων με την τρόικα που από τον Ιούνιο κατέληξε σε αίσιο τέλος στις 13 Δεκεμβρίου.
Ήταν όμως αυτό το τέλος αίσιο; Για την κυβέρνηση ναι! Για τους πολίτες όμως ΟΧΙ! Και αυτό γιατί η έγκριση της δόσης είχε σαν βασική προϋποθεση την υπερψήφιση από τη Βουλή του Μνημονίου 3. Ενός σκληρότατου πακέτου μέτρων, το οποίο παρόμοιο δεν είχε περάσει ποτέ από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Στις 8 Νοεμβρίου του 2012 η Βουλή με οριακή πλειοψηφία 153 βουλευτών υπερψήφισε τα οδυνηρά μέτρα, ενώ 128 βουλευτές ψήφισαν κατά και 18 "παρών".
Ανάμεσα στα σκληρά μέτρα που έφερε το τρίτο μνημόνιο είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67, οι νέες περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και εφάπαξ, η ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων στο δημόσιο τομέα και οι τεράστιες ανατροπές στη φορολογία και την εργασία.
Να σημειώσουμε πως όλοι φωνάζουν πως αυτά είναι τα τελευταία μέτρα. Ελπίζουμε να μην εννοούσαν τα τελευταία για το 2012!
Η χώρα στις αρχές του φθινοπώρου και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο ζούσε σε ρυθμούς Μέρκελ! Η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να επισκεφτεί την Αθήνα, γέμιζε με αισιοδοξία την κυβέρνηση, αλλά και με οργή τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και τους πολίτες.
Η Αθήνα για δύο ημέρες είχε μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παντού ατσάλινα τείχη. Η γερμανίδα καγκελάριο με την επίσκεψή της επιβεβαίωσε τη στήριξη της στην κυβέρνηση, αλλά και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά συγχρόνως πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεων.
Όλη η χώρα κυριολεκτικά διαδήλωνε εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ και από τα χαρακτηριστικότερα στιγμιότυπα των διαδηλώσεων είναι οι δύο άντρες που αποφάσισαν να δείξουν τη γύμνια τους στη γερμανίδα καγκελάριο.
Για μήνες ολόκληρους η χώρα «χόρευε» στους ρυθμούς της Λίστας Λαγκάρντ. Η αποκάλυψη της ύπαρξης μιας τέτοιας λίστας, αλλά και της απόκρυψής της από τους έλληνες πολίτες πυροδότησε πολιτικό σεισμό, που οι συνέπειές του θα μας ακολουθούν και το 2013. Επικράτησε πανδαιμόνιο για το ποιός παρέλαβε τη λίστα, ποιός την είδε, εάν την είδε, πού την έδωσε, πού είναι τώρα και φυσικά ποιοί είναι αυτοί οι 2062 έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού και φυσικά εάν αυτά τα λεφτά είναι στο εξωτερικό νόμιμα ή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.
Ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης στο περιοδικό του δημοσίευσε μία λίστα ισχυριζόμενος πως αυτά είναι τα ονόματα που βρίσκονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Δύο ημέρες αργότερα ο γνωστός δημοσιογράφος συλλαμβάνεται για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά τελικά αφήνεται ελεύθερος.
Ήρθε όμως ο Δεκέμβριος για να κάνει τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα! Με το αίτημα να αποσταλεί ξανά η λίστα Λαγκάρντ από τους Γάλλους, ήρθαν και οι αποκαλύψεις. Όπως προέκυψε λοιπόν από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων η λίστα είχε αλλοιωθεί σε σχέση με την πρωτότυπη και έλειπαν από μέσα τρία ονόματα και τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Το 2012 είναι το έτος που είχε την τιμητική της η VIP πτέρυγα σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και κυρίως σε εκείνο του Κορυδαλλού. Από τα πρόσωπα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τη χρονιά που φεύγει ήταν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συνελήφθη και είναι προφυλακιστέος με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην υπουργός μέσω off shore εταιρειών στις οποίες φέρεται να είναι ο αφανής ιδιοκτήτης νομιμοποιούσε μίζες από τις συμβάσεις για την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Αυτό που προκάλεσε το λαϊκό αίσθημα ήταν οι αποκαλύψεις για τη χλιδάτη ζωή του ιδίου αλλά και της συζύγου του η οποία όπως προέκυψε χαλούσε για ένα κορδόνι κουρτίνας όσο λαμβάνει ένας απλός μισθωτός σε 5-6 μήνες.
Το δρόμο του Άκη Τσοχατζόπουλου ακολούθησε και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για το σκάνδαλο της Proton Bank. Και εκείνος κρίθηκε προφυλακιστέος και βρίσκεται στον Κορυδαλλό με την κατηγορία πως ουσιαστικά αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της τράπεζας, τη στελέχωσε με δικούς του ανθρώπους και εν συνεχεία φέρεται να χρημαδοτούσε παράνομα δικές του εταιρείες.
Το 2012 ήταν το έτος που τελείωσαν οι εποχές για κάποιες καταστάσεις που για κάποιους αποτελούν ίσως κομμάτι της ιστορίας. Στις 20 Δεκεμβρίου η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να κάνει έφοδο στο περίφημο κτίριο Βίλα Αμαλία στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών και να σπάσουν την κατάληψη που κρατούσε για περίπου 22 χρόνια.
Λίγες ημέρες αργότερα μία ανάλογη επιχείρηση έγινε και στην ΑΣΟΕΕ όπου η αστυνομία εισέβαλε μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, παρουσία εισαγγελέα με αφορμή το παρεμπόριο που επί χρόνια γίνεται στην οδό Πατησίων.
Τα δύο αυτά περιστατικά προκάλεσαν σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ και του ΣΥΡΙΖΑ! Από την πλευρά της, η κυβέρνηση με αυτή την τακτική κάνει πράξη τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος πρωθυπουργός πως δεν θα επιτρέψει στη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι.
Τα παραπάνω ήταν τα βασικά γεγονότα που στιγμάτισαν τη χρονιά που φεύγει! Το 2012 σίγουρα δεν ήταν καλός χρόνος τόσο για τη χώρα, αλλά και σε επίπεδο πολιτών. Το συμπέρασμα από αυτή τη χρονιά είναι πως ο καθένας θα πρέπει να στέκεται μόνος του και στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις και μόνο! Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να βρεθεί στο έδαφος!
(newsit)
Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται σε πλατείες, πάρκα σε κάθε γωνιά της χώρας και αγοράζει σακιά με διάφορα οπωροκηπευτικά και άλλα λαχανικά! Σπτρώξιμο, λίστες πολιτών με παραγγελίες, ανακοινώνσεις μέσω internet, πλατείες όπως η Συντάγματος γεμάτες πατάτες και άλλες τέτοιες πρωτόγνωρες εικόνες.
Αυτές οι εικόνες συνθέτουν το λεγόμενο κίνημα της πατάτας. Μπροστά στην κρίση οι παραγωγοί βλέποντας τα προϊόντα τους είτε να σαπίζουν είτε να τα δίνουν για ένα κομμάτι ψωμί, αποφάσισαν να τα διαθέσουν κατευθείαν στους πολίτες χωρίς μεσάζοντες. Έτσι με ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης συγκεντρώνοντας σε πλατείες και είτε τα προσέφεραν σε χαμηλότατη τιμή στους πολίτες είτε κάποιες φορές τα χάριζαν κιόλας.
Η κρίση έφερε βέβαια και αλλαγές στις λεγόμενες κοινωνικές δράσεις, με τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια και με τα συσσίτια που πλέον είναι καθεστώς. Η μόνη διαφορά είναι ο κόσμος που έχει ανάγκη αυτών των κοινωνικών δράσεων. Πλέον δεν είναι μόνο ναρκομανείς ή περιθωρειακά στοιχεία, αλλά ο γείτονάς μας ίσως.
Το 2012 ήταν η χρονιά που το πολιτικό σύστημα άλλαξε και αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής που ακόμα δεν έχει φανεί! Μέσα σε ένα χρόνο η Ελλάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης είχε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση έγινε στις 6 Μαΐου με τα κόμματα που υποστηρίζουν το Μνημόνιο να υφίστανται σημαντικές απώλειες, ενώ αντίθετα τα κόμματα που ήταν εναντίον της λιτότητας να κερδίζουν την παρτίδα.
Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και μετά από πολλές μέρες διαβουλεύσεων και πέρα-δώθε στο Προεδρικό Μέγαρο αποφασίζεται επανάληψη των εκλογών στις 17 Ιουνίου και μέχρι τότε αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος.
Το 2012 ήταν η χρονιά που το πολιτικό σύστημα άλλαξε και αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής που ακόμα δεν έχει φανεί! Μέσα σε ένα χρόνο η Ελλάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης είχε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση έγινε στις 6 Μαΐου με τα κόμματα που υποστηρίζουν το Μνημόνιο να υφίστανται σημαντικές απώλειες, ενώ αντίθετα τα κόμματα που ήταν εναντίον της λιτότητας να κερδίζουν την παρτίδα.
Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και μετά από πολλές μέρες διαβουλεύσεων και πέρα-δώθε στο Προεδρικό Μέγαρο αποφασίζεται επανάληψη των εκλογών στις 17 Ιουνίου και μέχρι τότε αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος.
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στις 17 Ιουνίου με τα κόμματα να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα συνεργάζεται με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση δημιουργείται τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.
Από τις πολιτικές εξελίξεις το 2012 ξεχωρίζει η είσοδος στη Βουλή της Χρυσής Αυγής που προκάλεσε και προκαλεί ακόμα θόρυβο. Το κόμμα της Χρυσής Αυγής από ποσοστά της τάξεως του 0,29% σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις εισήλθε στη Βουλή με καλό ποσοστό, ενώ η εξέλιξή της είναι ραγδαία καθώς από το καλοκαίρι και μετά σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο κόμμα σταθερά.
Η είδηση ήρθε μετά όμως με τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής. Με την είσοδό της στο ελληνικό κοινοβούλιο πολλαπλασιάστηκαν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας εναντίον μεταναστών, τα οποία έπαιρναν μορφή χιονοστιβάδας και πολλές φορές ήταν η αφορμή για εξευτελιστικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο.
Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει πως λίγο πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης έριξε ένα ποτήρι νερό στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου και εν συνεχεία άρχισε να γρονθοκοπεί με μανία τη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη. Και όλα αυτά κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το 2012 σίγουρα αποδείχθηκε δίσεκτο για το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη χρονιά το πρώην μεγάλο κόμμα είδε τη δυναμή του να εκμηδενίζεται, τα ποσοστά του να γίνονται μονοψήφια για πρώτη φορά μετά το 1981 και τα κορυφαία στελέχη να αφήνουν το "καράβι" ένα-ένα.
Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, η συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ, οι φιλοδοξίες πολλών κορυφαίων στελεχών, αλλά και οι αμαρτίες του παρελθόντος έχουν φέρει το ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερη δεινή θέση, με αποτέλεσμα τα ποσοστά του πλέον να βρίσκονται κοντά στο 5% στις δημοσκοπήσεις.
Κορυφαία στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν αποτελούν πια σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος μάλιστα λίγο πριν το τέλος του χρόνου δημιούργησε τον δικό του πολιτικό φορέα προκειμένου να διεκδικήσει μία θέση στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. Καταλυτική για τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν και η ψηφοφορία για το Μνημόνιο 3, όπου πολλοί βουλευτές πήγαν αντίθετα στην κομματική γραμμή, με αποτέλεσμα να δουν αυτόματα το δρόμο της εξόδου.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και οικονομικά, με τους υπαλλήλους να μένουν απλήρωτες για μήνες ολόκληρους.
Δυστυχώς το 2012 αποδείχθηκε τραγικό έτος! Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει έτος των αυτοκτονιών μιας και κάθε μέρα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σχεδόν υπήρχε και μία είδηση για μία αυτοκτονία. Εκείνη όμως η αυτοκτονία που προκάλεσε θύελλα στη χώρα ήταν του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα, ο οποίος με ένα όπλο έδωσε τέλος στη ζωή του το πρωί της 4ης Απριλίου στη μέση της Πλατείας Συντάγματος.
Αυτή η αυτοκτονία ήταν από εκείνες που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει μιας και ο Δημήτρης Χριστούλας έγραφε στο σημείωμά του "δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου". Αυτά τα λόγια συγκλόνισαν όλους τους Έλληνες, ενώ με αφορμή το γεγονός αυτό μία ημέρα μετά στις 5 Απριλίου. η πλατεία Συντάγματος έγινε για άλλη μία φορά χώρος σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Το 2012 σαν έτος ως το πιο σκληρό από πλευράς κρίσης, είχε κι άλλο ένα σημείο αναφοράς! Τις διαδηλώσεις και τις πορείες! Σε καθημερινή βάση το κέντρο της Αθήνας ήταν αποκλεισμένο από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, που διαδήλωναν κατά των νέων μέτρων.
Οι περισσότερες από αυτές τις εκδηλώσεις είχαν μεγάλο όγκο συμμετοχής και ξεκινούσαν ειρηνικά, αλλά σχεδόν ποτέ δεν κατέληγαν με τον ίδιο τρόπο. Τις περισσότερες φορές, αυτοί που τους χαρακτηρίζουμε ως ανεγκέφαλους κατάφερναν να δημιουργούν επεισόδια, να παρεισφρύουν μέσα στις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να αμαυρώνουν την ειρηνική διάθεση των πολιτών να διαδηλώνουν εναντίον της οικονομικής πολιτικής.
Μία από τις χαρακτηριστικότερες τέτοιες στιγμές ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου όπου ένα μαζικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μετατράπηκε σε "πόλεμο" και αυτό γιατί κάποιοι αποφάσισαν να φορέσουν τις κουκούλες τους και να τα κάψουν όλα, μέχρι και το κιόσκι του Χαμόγελου του Παιδιού και ένα κομμάτι του Εθνικού Κήπου.
Το δεύτερο μισό του 2012 μία είναι η βασική λέξη που θα θυμούνται όλοι οι Έλληνες. ΔΟΣΗ! Από την αρχή του καλοκαιριού ξεκίνησε το πανηγύρι για το εάν θα δοθεί τελικά η δόση στην Ελλάδα και υπό ποιές προϋποθέσεις. Η τριτοκομματική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα κύκλο διαπραγματεύσεων με την τρόικα που από τον Ιούνιο κατέληξε σε αίσιο τέλος στις 13 Δεκεμβρίου.
Ήταν όμως αυτό το τέλος αίσιο; Για την κυβέρνηση ναι! Για τους πολίτες όμως ΟΧΙ! Και αυτό γιατί η έγκριση της δόσης είχε σαν βασική προϋποθεση την υπερψήφιση από τη Βουλή του Μνημονίου 3. Ενός σκληρότατου πακέτου μέτρων, το οποίο παρόμοιο δεν είχε περάσει ποτέ από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Στις 8 Νοεμβρίου του 2012 η Βουλή με οριακή πλειοψηφία 153 βουλευτών υπερψήφισε τα οδυνηρά μέτρα, ενώ 128 βουλευτές ψήφισαν κατά και 18 "παρών".
Ανάμεσα στα σκληρά μέτρα που έφερε το τρίτο μνημόνιο είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67, οι νέες περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και εφάπαξ, η ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων στο δημόσιο τομέα και οι τεράστιες ανατροπές στη φορολογία και την εργασία.
Να σημειώσουμε πως όλοι φωνάζουν πως αυτά είναι τα τελευταία μέτρα. Ελπίζουμε να μην εννοούσαν τα τελευταία για το 2012!
Η χώρα στις αρχές του φθινοπώρου και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο ζούσε σε ρυθμούς Μέρκελ! Η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να επισκεφτεί την Αθήνα, γέμιζε με αισιοδοξία την κυβέρνηση, αλλά και με οργή τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και τους πολίτες.
Η Αθήνα για δύο ημέρες είχε μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παντού ατσάλινα τείχη. Η γερμανίδα καγκελάριο με την επίσκεψή της επιβεβαίωσε τη στήριξη της στην κυβέρνηση, αλλά και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά συγχρόνως πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεων.
Όλη η χώρα κυριολεκτικά διαδήλωνε εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ και από τα χαρακτηριστικότερα στιγμιότυπα των διαδηλώσεων είναι οι δύο άντρες που αποφάσισαν να δείξουν τη γύμνια τους στη γερμανίδα καγκελάριο.
Για μήνες ολόκληρους η χώρα «χόρευε» στους ρυθμούς της Λίστας Λαγκάρντ. Η αποκάλυψη της ύπαρξης μιας τέτοιας λίστας, αλλά και της απόκρυψής της από τους έλληνες πολίτες πυροδότησε πολιτικό σεισμό, που οι συνέπειές του θα μας ακολουθούν και το 2013. Επικράτησε πανδαιμόνιο για το ποιός παρέλαβε τη λίστα, ποιός την είδε, εάν την είδε, πού την έδωσε, πού είναι τώρα και φυσικά ποιοί είναι αυτοί οι 2062 έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού και φυσικά εάν αυτά τα λεφτά είναι στο εξωτερικό νόμιμα ή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.
Ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης στο περιοδικό του δημοσίευσε μία λίστα ισχυριζόμενος πως αυτά είναι τα ονόματα που βρίσκονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Δύο ημέρες αργότερα ο γνωστός δημοσιογράφος συλλαμβάνεται για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά τελικά αφήνεται ελεύθερος.
Ήρθε όμως ο Δεκέμβριος για να κάνει τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα! Με το αίτημα να αποσταλεί ξανά η λίστα Λαγκάρντ από τους Γάλλους, ήρθαν και οι αποκαλύψεις. Όπως προέκυψε λοιπόν από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων η λίστα είχε αλλοιωθεί σε σχέση με την πρωτότυπη και έλειπαν από μέσα τρία ονόματα και τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Το 2012 είναι το έτος που είχε την τιμητική της η VIP πτέρυγα σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και κυρίως σε εκείνο του Κορυδαλλού. Από τα πρόσωπα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τη χρονιά που φεύγει ήταν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συνελήφθη και είναι προφυλακιστέος με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην υπουργός μέσω off shore εταιρειών στις οποίες φέρεται να είναι ο αφανής ιδιοκτήτης νομιμοποιούσε μίζες από τις συμβάσεις για την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Αυτό που προκάλεσε το λαϊκό αίσθημα ήταν οι αποκαλύψεις για τη χλιδάτη ζωή του ιδίου αλλά και της συζύγου του η οποία όπως προέκυψε χαλούσε για ένα κορδόνι κουρτίνας όσο λαμβάνει ένας απλός μισθωτός σε 5-6 μήνες.
Το δρόμο του Άκη Τσοχατζόπουλου ακολούθησε και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για το σκάνδαλο της Proton Bank. Και εκείνος κρίθηκε προφυλακιστέος και βρίσκεται στον Κορυδαλλό με την κατηγορία πως ουσιαστικά αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της τράπεζας, τη στελέχωσε με δικούς του ανθρώπους και εν συνεχεία φέρεται να χρημαδοτούσε παράνομα δικές του εταιρείες.
Το 2012 ήταν το έτος που τελείωσαν οι εποχές για κάποιες καταστάσεις που για κάποιους αποτελούν ίσως κομμάτι της ιστορίας. Στις 20 Δεκεμβρίου η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να κάνει έφοδο στο περίφημο κτίριο Βίλα Αμαλία στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών και να σπάσουν την κατάληψη που κρατούσε για περίπου 22 χρόνια.
Λίγες ημέρες αργότερα μία ανάλογη επιχείρηση έγινε και στην ΑΣΟΕΕ όπου η αστυνομία εισέβαλε μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, παρουσία εισαγγελέα με αφορμή το παρεμπόριο που επί χρόνια γίνεται στην οδό Πατησίων.
Τα δύο αυτά περιστατικά προκάλεσαν σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ και του ΣΥΡΙΖΑ! Από την πλευρά της, η κυβέρνηση με αυτή την τακτική κάνει πράξη τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος πρωθυπουργός πως δεν θα επιτρέψει στη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι.
Τα παραπάνω ήταν τα βασικά γεγονότα που στιγμάτισαν τη χρονιά που φεύγει! Το 2012 σίγουρα δεν ήταν καλός χρόνος τόσο για τη χώρα, αλλά και σε επίπεδο πολιτών. Το συμπέρασμα από αυτή τη χρονιά είναι πως ο καθένας θα πρέπει να στέκεται μόνος του και στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις και μόνο! Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να βρεθεί στο έδαφος!
(newsit)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου