Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

14 δισ. ευρώ τον χρόνο κοστίζει η γραφειοκρατία στην Ελλάδα!


Δυσβάσταχτο είναι το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα καθώς φτάνει τα 14 δισ. ευρώ ετησίως ή το 6,8% του ΑΕΠ, όταν ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος δεν υπερβαίνει το 3,5%.


Προκειμένου να περιοριστεί το κόστος κατά 50%, δηλαδή να εξοικονομηθούν 7 δισ. ευρώ ετησίως, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρούν, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, στην αξιοποίηση μιας ειδικής μεθόδου που αποτιμά τα εμπόδια και τα διοικητικά βάρη ανά τομέα. Ο στόχος είναι σε διάστημα επτά - δέκα μηνών να έχουν μειωθεί με την κατάργηση διατάξεων και διαδικασιών.

Η συνεργασία του ΟΟΣΑ με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών περιορισμών σε 13 τομείς: γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, ισολογισμοί και εταιρικό δίκαιο, ενέργεια, περιβάλλον, αλιεία, ασφάλεια τροφίμων, φαρμακευτική νομοθεσία, δημόσιες συμβάσεις, στατιστικές, φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ), τηλεπικοινωνίες, τουρισμό, εργασιακό περιβάλλον και εργασιακές σχέσεις.

Αντίστοιχα, η συνεργασία του ΟΟΣΑ με το υπουργείο Ανάπτυξης θα εστιαστεί στην αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων σε τέσσερις τομείς: τουρισμό, επεξεργασία τροφίμων, λιανικό εμπόριο και δομικά υλικά. Σύμφωνα με την ΕΕ, μια μείωση της τάξεως 25% στα διοικητικά βάρη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% μέχρι το 2025.

Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΟΣΑ εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες - μέλη του Οργανισμού (Καναδάς, Μεξικό, Ιαπωνία) ενώ στην Αυστραλία είχε ως αποτέλεσμα στο διάστημα 1992-2006 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να παρουσιάσει διπλάσια αύξηση από τον μέσο όρο των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ και ο δείκτης ανεργίας να πέσει από 10,4% σε 4,4%.

(tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου