Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οι 12 ποδοσφαιρικές στιγμές που καθόρισαν το 2012 (Εικόνες)

Η FIFA, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, επέλεξε τις 12 κορυφαίες στιγμές που καθόρισαν το 2012. Από τον θρίαμβο της Ζάμπια στο Κόπα Αφρικα και το «θαύμα» του Φαμπρίς Μουάμπα, έως το ρεκόρ τερμάτων του Λιονέλ Μέσι και το απίθανο γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.


Οι 12 κορυφαίες στιγμές της χρονιάς με χρονολογική σειρά:

12 Φεβρουαρίου: Η Ζάμπια κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κόπα Αφρικα απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, που ήταν το μεγάλο φαβορί. Αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας που έδωσε η Ζάμπια στη Λιμπρεβίλ από το 1993 όταν όλα τα μέλη της αποστολής, εκτός από ένα,σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα κατά την διάρκεια ανεφοδιασμού στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν.

17 Φεβρουαρίου: Ο Φαμπρίς Μουάμπα καταρρέει στο χορτάρι του «Γουάιτ Χαρ Λέιν» έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή. Ο Μουάμπα, αν και η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπά για 78 λεπτά, επέζησε και διηγείται την μάχη που έδωσε με τον θάνατο.

13 Μαΐου: Η μάχη για την κατάκτηση της Premier League κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό του τελευταίου αγώνα. Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων το γκολ του Σέρχιο Αγκουέρο κόντρα στην ΚΠΡ χάρισε το πρώτο πρωτάθλημα στην Μάντσεστερ Σίτι μετά από 44 χρόνια.

19 Μαΐου: Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ισοφάρισε την Μπάγερν Μονάχου και έστειλε τον τελικό του Champions League στην παράταση και τα πέναλτι. Εκεί ο Ιβοριανός επιθετικός ευστόχησε στην τελευταία εκτέλεση και χάρισε στην Τσέλσι το πρώτο Champions League στην ιστορία του συλλόγου.

10 Ιουνίου: Η Ταϊτή, χάρη στο γκολ του Στίβι Χονγκ Σουέ, νίκησε 1-0 τη Νέα Καληδονία και κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ωκεανίας και εξασφάλισε την παρουσία της στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (FIFA Confederations Cup).

14 Ιουνίου: Η Ρέιντζερς, μετά από 140 χρόνια ιστορίας και το παγκόσμιο ρεκόρ των 54 πρωταθλημάτων, υποβιβάστηκε λόγω χρεών στην τέταρτη κατηγορία της Σκωτίας.

24 Ιουνίου: Η Ιταλία βρισκόταν πίσω στο σκορ με 2-1 στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην Αγγλία στον προημιτελικό του Euro 2012 όταν ανέλαβε να εκτελέσει ο Αντρέα Πίρλο, ο οποίος με εκπληκτικό τρόπο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και η Ιταλία πήρε την πρόκριση με 4-2.

1 Ιουλίου: Η Ισπανία νίκησε στον τελικό του Euro 2012 με 4-0 την Ιταλία, την μεγαλύτερη διαφορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος,ενώ έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε τρεις διαδοχικούς τίτλους σε μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2008, Μουντιάλ 2010, Euro 2012).

6 Αυγούστου: Η Αλεξ Μόργκαν έκανε το 4-3 στο τελευταίο λεπτό της παράτασης στον ημιτελικό του ολυμπιακού τουρνουά γυναικών και έδωσε την πρόκριση στις ΗΠΑ απέναντι στον Καναδά.
 
14 Νοεμβρίου: Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής σε 915 αγώνες που κατάφερε να σκοράρει τέσσερα γκολ κόντρα στην Αγγλία, όμως το απίστευτο τέταρτο τέρμα του με ανάποδο ψαλιδάκι από τα 30 μέτρα ήταν αυτό που ξεχώρισε στη φιλική νίκη της Σουηδίας στη νεόδμητη «Friends Arena» στη Στοκχόλμη.

9 Δεκεμβρίου: Ο Λιονέλ Μέσι πέτυχε δύο γκολ κόντρα στη Μπέτις και με 86 γκολ ξεπέρασε το ρεκόρ τερμάτων σε ένα ημερολογιακό έτος που κρατούσε ο Γκερντ Μίλερ από το 1972. Ο Αργεντινός ολοκλήρωσε το 2012 με 91 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

16 Δεκεμβρίου: Η Κορίνθιανς είχε κατακτήσει το 2000 το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και με την υποστήριξη 20.000 οπαδών της που βρέθηκαν στην Γιοκοχάμα, νίκησε 1-0 την Τσέλσι χάρη στη κεφαλιά του Πάολο Γκερέρο στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο τρόπαιο.


(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου