Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 22.00
Φαντασίας, 2005 (Έγχρ.), 116'

WAR OF THE WORLDS. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τους Τομ Κρουζ, Ντακότα Φάνινγκ, Τιμ Ρόμπινς.

Ενώ ο πλανήτης μας δέχεται ξαφνική επίθεση εξωγήινων, ο εργάτης Ρέι προσπαθεί να διαφύγει μαζί με την εξάχρονη κόρη και τον έφηβο γιο του και βρίσκει καταφύγιο στο υπόγειο ενός άλλου διασωθέντος.


Ο Σπίλμπεργκ, αν και ανατρέχει σε μια «ρεαλιστική» δραματουργία αναπαράγοντας όλο τον πανικό και την ψύχωση της κατατρεγμένης μάζας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, κρατά αποστάσεις από τα ιδεολογήματα αυτού του πανικού, είτε σατιρίζοντας είτε καταδεικνύοντάς τα ως προϊόν μιας συγκεχυμένης ημιπαράφρονος σκέψης, η οποία μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει. Εκεί όπου διακινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα όλη αυτή η λογική από τους ηρωισμούς του Τομ Κρουζ, ευτυχώς έρχεται το απολυτρωτικό φινάλε, ξαφνικό, αποδραματοποιημένο, ειρωνικό, όμοιο με το βιβλίο του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς στο οποίο βασίζεται η ταινία: η φύση και όχι η πολεμική αντιπαράθεση του ανθρώπου νικά τους εισβολείς.


END GAME

ΝΕΤ 22.05
Αστυνομική, 2006 (Έγχρ.), 93'

Αμερικανο-γερμανο-καναδική ταινία του Άντι Τσενγκ, με τους Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Τζέιμς Γουντς, Μπαρτ Ρέινολντς.

Ένας δημοσιογράφος κι ένας πράκτορας διερευνούν τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου.

Πόσες φορές πια θα δολοφονηθεί (ή θα απειληθεί με δολοφονία) ο πλανητάρχης; Εδώ ένας πρώην συντονιστής κασκαντέρ δίνει γοργό ρυθμό στη συνωμοσιολογική περιπέτεια αλλά, λόγω απειρίας, αφήνει ξεκρέμαστους χαρακτήρες και ηθοποιούς.


ΒΟΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΥΘΩΝΑ 

MEGA 23.30
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 92'

BOA vs. PYTHON. Αμερικανική τηλεταινία του Ντέιβιντ Φλόρες, με τους Ντέιβιντ Χιούλετ, Τζέιμι Μπέργκμαν, Κερκ Μπ. Ρ. Γόλερ.

Ένας βόας εναντίον ενός πύθωνα.

Αυτά είναι όλα όσα χρειάζεστε να γνωρίζετε για άλλη μια ταινία «επιστημονικής φαντασίας» του αμερικανικού SyFy, που αν είχε περισσότερα λεφτά ενδεχομένως να τρόμαζε και όσους δεν έχουν φοβίες με τα ερπετά.


ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΝΕΤ 01.00
Θρίλερ, 2009 (Έγχρ.), 84'

CARRIERS. Αμερικανική ταινία των Άλεξ & Ντέιβιντ Πάστορ, με τους Κρις Πάιν, Λου Τέιλορ Πούτσι, Πάιπερ Περάμπο.

Εμπνεόμενοι από τη… νόσο των πουλερικών, οι Ισπανοί αδερφοί Πάστορ υπογράφουν ένα θρίλερ στο οποίο η ταχεία εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού έχει βυθίσει την Αμερική στο χάος. Ο αγώνας για επιβίωση έχει καταλύσει νόμο και τάξη και η προσπάθεια τεσσάρων νεαρών φίλων να διασχίσουν την ενδοχώρα δεν είναι καθόλου εύκολη.

Το σιωπηλό, ερημωμένο σκηνικό, οι άδειοι χώροι και ο φόβος της μόλυνσης δημιουργούν μια διαρκή αίσθηση απειλής και οι Καταλανοί σκηνοθέτες την εκμεταλλεύονται χωρίς πολλά τρικ κι εξόφθαλμες αφέλειες. Πάνω σε χαρακτήρες-σχήματα και μοτίβα που συναντάμε από το «28 Μέρες Μετά» μέχρι το «Δρόμο» του Τζον Χίλκοουτ και όλες τις ταινίες με ζόμπι, στήνουν ένα αναμενόμενο, μα ενδιαφέρον παιχνίδι αγωνίας, το οποίο προσπαθεί διακριτικά να διαφοροποιηθεί από την exploitation λογική του είδους. Δεν εκπλήσσει η ευρωπαϊκή καταγωγή των δημιουργών του, όμως δίνει ένα ελαφρύ κι ευχάριστο βάθος.


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

STAR 03.30
Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 103'

THE GOODBYE GIRL. Αμερικανική τηλεταινία του Ρίτσαρντ Μπέντζαμιν, με τους Τζεφ Ντάνιελς, Πατρίσια Χίτον, Χάλι Κέιτ Άιζενμπεργκ.

Μια απερχόμενη χορεύτρια και ανύπαντρη μητέρα μοιράζεται ένα διαμέρισμα με έναν αλαζόνα ηθοποιό.

Όταν η πρωτότυπη ταινία σε σενάριο του Νιλ Σάιμον χάρισε Όσκαρ στον Ρίτσαρντ Ντρέιφους και είχε άλλες τρεις υποψηφιότητες, αναρωτιέσαι γιατί κάποιος σκέφτηκε ένα ελαφρώς εκμοντερνισμένο ριμέικ της.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου